Alex Diggles, физиотерапевт

(Превод от Деница Кисимова)

Препоръчаха ми физиотерапия, но не знам дали това ще ми помогне.

Ден като всеки друг е и аз се подготвям за следващия си пациент. Излизайки към чакалнята, виждам познато лице – жена в средата на двадесетте, която се усмихва, но изглежда несигурна. Настаняваме се в пространството за лечение, и аз започвам с първия си въпрос:

„Би ли желала да споделиш историята си?“

Често отговорът е: „Не съм сигурна защо съм тук“ . Това е валидно за тези, които са прочели за тазовата болка и всичките ѝ аспекти като дали има ендометриоза, болезнени менструални цикли, болезнени сексуални контакти или проблеми, свързани с пикочния мехур, или червата. Възможно е да възникне несигурност по отношение на това до каква е ролята на физиотерапевта или как са намесени мускулите на тазовото дъно.

Постоянна тазова болка е всеки дискомфорт, локализиран в областта между пъпа и горната част на краката

Болката е наистина комплексна и засяга повече аспекти от тези, на които бих искала да се спра днес, но в същността си е неприятно сетивно и емоционално преживяване, свързано с действителни или потенциални увреждания на тъкани. Към момента това е най-добрата и работна дефиниция, с която разполагаме, но тя не съумява да опише пълния контрол, който болката упражнява върху живота ви, социалните ви ангажименти, училището, работата и връзките ви. Когато изпитвате тазова болка, сме наясно, че е възможно да се разпростре и засегне всички органи и тъкани в областта на таза. Това може да промени чувствителността на нервите и да постави цялата област в отбранително състояние. 

Ролята ми на физиотерапевт се изразява в това да осигуря промяна на входящата информация към засегнатата област, за да може тя да се движи, да се чувства по-добре и да се възстанови

Болката е защитен отговор и нашите тела намират тази информация за особено важна, тъй като тя е най-недвусмисленият знак за заплаха. Мислейки за структурата на таза, виждаме че мускулите играят огромна контролираща роля при изпразване на пикочния мехур или червата, позволяват пенетрацията и участват в поддържането на торса. Ако очаквате нещо да ви заболи, например ако кажа, че ще ви ударя по ръката, вие ще се напрегнете в очакване. Когато мускулите се напрягат по този начин за продължително време, те стават стегнати и схванати, а това ще попречи на правилната им работа, водейки до крампи, спазми или несекваща болка.

Пронизващите усещания, сковаването или неспособността да се изправите от болка биха могли да се дължат на спазми в областта на тазовото дъно

Също така неспособността да се отпуснете по време на сексуален акт или да сте твърде стегнати също биха могли да се дължат на неефективното отпускане на мускулите по време на желана интимност. За мускулите може да бъде трудно да се „отучат“ (от стягането) и именно това е ролята на физиотерапията.

Всички ние имаме достъп до упражнения или лечения, независимо дали по собствен избор, или с оглед на обществено влияние. Често свързваме „физио“ с интензивни упражнения, принципа „трай, бабо, за хубост“ и масажни техники, които са болезнени, но би трябвало да помагат. Този подход не би помогнал, ако касае област, реагираща като ранено животно и при най-малкото съприкосновение.

По време на първата ни среща се фокусирам най-вече върху обхвата на болката върху живота ви, тъй като това ще действа насочващо по отношение на лечението, което ще предприемем заедно.

Прегледът не бива да е болезнен. Ролята ми е да променя защитния отговор на мускулите и бавно да окуража тялото да се движи отново. Така че по време на първия преглед се стремя да открия какви стратегии има тялото ви, за да намали свръхзащитните му отговори. Те може да влючват как дишате, отпускането на тялото и състоянието на мускулите на тазовото дъно.

Причината, поради която работя това, което работя, е мястото на тези мускули, как работят и как бихме могли да променим начина им на работа. Съществуват множество начини, чрез които може да се „достигне“ тазовото дъно. В този момент голяма част от вас вече са кръстосали крака и увеличават напрежението като начин да защитите областта и това е напълно нормална реакция. Първият преглед включва нежни докосвания на коремната стена, използването на ултразвук, за да наблюдавам движенията на тазовото дъно (не визирам вътрешен ултразвук), визуален преглед на областта на гениталиите или докосване.

Именно докосването е онова, от което жените изпитват най-голямо притеснение

Считам, че това се дължи на факта, че при всеки предишен преглед са изпитвали болка. Когато се насочваме заедно към областта, целта е да намерим доказателство, което ще ви покаже, че мускулите са фактор, който подлежи на промяна и ако се натъкнем на болка или дискомфорт, спираме и търсим начин да променим това. Ако има болка, целта ни винаги е да я отчетем и да променим подхода, вместо да продължаваме.

И така, открихме, че мускулите са свръхреактивни – какво означава това?

Ако докоснем свръхреактивен мускул, той често повишава чувствителността си при допир. Мускули, които са свръхвъзбудени и не се отпускат добре (или изобщо), не работят добре и когато са активни. Помислете за ръката си – ако хванете чаша, но след това не можете да я пуснете, ръката ще ви заболи от дълго заеманата поза и ще е трудно да я контролирате. Тазовото дънно може да е стегнато и неподатливо на контрол и нашата задача е внимателно да насочим или улесним мускула да се отпусне и след това да се свива и отпуска. Цяла гама от техники и оборудване биха могли да се използват за целта и е трудно да се каже кои от тях ще действат най-добре за вас. Обикновено започвам с добро обучение, стратегии, за които знаем, че помагат при болка (вече може и да ги познавате) и някакво ниво на локална осъзнатост по отношение на действията на мускулите. Последната може да включва осмисляне какво чувствате и опитване да го променяте ежедневно, за да научите нов модел; самостоятелно докосване на областта, за да си докажете, че може да се чувствате по-добре, или дори правенето на общи упражнения за успокояване на цялата област.

Лечението е винаги специфично за вас и симптомите ви – то никога няма да прехвърли границата ви на това да се чувствате удобно. Не помагаме никак, ако усилваме болката

Колко бързо ще повлияе лечението също варира. Някои жени напредват лесни и бързо да научават мускулите си да се движат по-добре и овладяват силната чувствителност на тялото. Виждала съм такъв прогрес и само след няколко сесии, и след дванадесет месеца терапия.

Справянето с тазовата болка и търсенето на лечение за нея е комплексен процес и опитът ми е показал, че най-добре се повлиява от координиран и мултидисциплинарен подход.

Източник: https://www.qendo.org.au/blog/the-role-of-physiotherapy-in-endometriosis