Какво се случва с мен?

Когато за първи път чух думата ендометриоза беше в далечната 1994 година и нито аз, нито родителите ми подозирахме какво се крие зад тази диагноза. Достъпът до информация беше ограничен, а и самите лекари не знаеха твърде много за болестта тогава. С повечето жени, с които съм говорила се е случило същото – диагнозата те шамарсова в един слънчев ден, всичко, което знаеш, е че от това не се умира, но няма и лечение и си я имаш завинаги! Много “трогателен” момент за всички ендо жени, чувстваш се все едно влак те е прегазил, а най-интересното всъщност тепърва предстои, защото не подозираш с каква сила ендометриозата засяга репродуктивните ти органи с всяка изминала година. Научаваш лошите новини едва тогава, когато стартират първите опити за забременяване. В единия случай няма да забременееш въобще, а в другия ще изтърпиш около 2-3 спонтанни аборта, за които никой няма да има никакво обяснение. Разбира се има и трети случай – щастливи жени родили по едно-две деца и сдобили се с ендо едва след раждането.

Eндометриозата е пъзел от симптоми – болка, репродуктивни проблеми, психо-eмоционален дисбаланс…

Представете си ендометриозата като случайно попаднали в градина семена на плевели, които се разрастват с времето. Това е състояние, в което подобни на ендометриума (маточна лигавица) клетки се разпространяват извън матката, причинявайки хронично възпаление и сраствания. Всеизвестен факт е, че ендометриума обикновено расте и се оформя вътре в матката. Той представлява тъкан, наситена с хранителни вещества, създадена да храни и поддържа оплодената яйцеклетка. Също така от него започва образуването на плацента, която предпазва бебето. По неизвестни за всички нас причини тези ендометриални клетки мигрират на други места в тялото, оформяйки ендометриозни лезии, които са още познати и като ендометриозни импланти. Подобни огнища могат да се открият не само по репродуктивните органи, но и в областта на дебело черво, пикочен мехур, дори бял дроб. Ендометриоза на матката се нарича аденомиоза и често е причина за много проблеми в репродуктивен план. Няма да се спирам на теориите, които медицината има за етиологията на болестта, много са и всички те не намират сериозно доказателство за произхода на ендо.

Ендометриозата е хоромонозависимо състояние. Често жените, които страдат от ендометриоза, имат естрогенова доминантност и тялото им не може да извежда естрогена навън по правилния начин. Всички знаем, че лигавицата на матката се променя под въздействието на хормоналните промени в тялото по време на менструация и има кървене. Същото се случва и с ендометриозните огнища навсякъде, където те се намират – в яйчници, фалопиеви тръби, перитонеум, черва. На практика когато кървите по време на цикъл, кървят и тези ендо огнища. Когато това излющване на лигавица започва да се случва, кръвта, която попада в коремната област започва да дразни нервните окончания и болките са налице. Колкото повече времето напредва, тези т.нар. вътрешни излющвания водят до хронично възпаление и формират сраствания. Отделно, ендометриозните клетки причиняват ненормалнен имунен отговор, което пък от своя страна отново води до нови хронични възпаления и сраствания. 

Възможно е да нямате всички изброени симптоми, но много от тях са често срещани при ендометриоза: много силни болки по време на цикъл, които често не е повлияват от нестероидни противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен например, много обилен цикъл – дълъг и със силно кървене, хронична болка между менструациите, запек, подуване, болка по време на секс, проблеми с уринирането, болки ниско в кръстта, хронична умора. При някои жени дори има кървене извън цикъла. Повече за симптоматиката можета да откриете тук.

Малко статистика за ендометриозата:

 • Второто най-често срещано гинекологично състояние, засягащо 1 от 10 жени в света (според повечето автори първото е дисменорея – болезнен менструален цикъл)

 • Ендометриозата може да засегне всяка една жена – без значение расата, възръстта, социалния статус, и няма значение дали е раждала или не

 • Една от най-честите причини за стерилитет при жената

 • Възможно е болестта да протече безсимптомно и скрито, но в повечето случаи има ясни сигнали, като силна болка по време на цикъл, нередовен цикъл, кисти.

 • Понякога са нужни между 5 и 10 години за да се определи диагнозата ендометриоза

Защо отнема толкова време да бъде дигностицирана?

В днешни дни златен стандарт в диагностицирането на енодметриоза си остава лапароскопията. Може би и за това отнема дълго време тя да бъде установена, защото не всеки ден всяка жена се решава да се подложи на инвазивен метод за установяване на проблемите й. Най-често се пристъпва към операция, тогава когато има ясна симптоматика – шоколадови кисти, проблеми с цикъла и овулацията, а подобни проблеми вече сигнализират за напреднал стадий на ендо. Ето защо много автори говорят а болестта, като я наричат тихият нашественик, тъй като в началните фази на ендо почти няма симптоми. Често се поставят и грешни диагнози, тъй като симптоматиката в началото може да бъде подвеждаща.

Аз съм щастливка, че откриха моята ендо сравнително бързо. За период около 1 година, се разви шоколадова киста, последваха хормони без никакъв ефект и лапароскопия. Преди това обаче, дълго време лекарите смятаха, че имам просто дисменорея. От една страна болезнения цикъл не е нещо, на което лекарите обръщат сериозно внимание, освен ако не е придружен и с друга симптоматика (а и не при всяка ендо има болка), а от друга страна почти всички гинеколози опитват да стопят киста първо с хормонални препарати, а едно такова лечение може да отнеме месеци, дори години. За щастие вече има добра апаратура и високо познание у лекарите гинеколози и може да се прецени дадена киста дали е ендометриозна или не, както и да се предположат ендометриозни лезии по яйчниците преди да се е появила киста. Ядрено-магнитния резонанс също може да определи съществуването на ендометриоза, но колко са лекарите, които ще пратят пациент на такова изследване в България, както и колко са пациентите, които доброволно ще се подложат на този метод?

Преди две години се заговори за кръвен тест, който има за цел да определи наличието на ендометриоза, както в начален стадий, така и да се проследи евентуален рецидив при жени с поставена диагноза. Т.нар. EndoDTect® следи нивата на определени биомаркери в кръвта и определено може да се окаже революционен метод в скрининга на ендо.

Конвенционалната медицина все още не е установила оптималното лечение на ендометриоза, и предимно се цели в облекчаване на симптомите. Болката се тушира с нестероидни противовъзпалителни лекарства, от които не винаги има ефект, а отстраняването на ендо имплантите и кистите обикновено се случва чрез хирургична намеса, след която идва и хормоналната терапия. Честата употреба на нестероидни противовъзпалителни лекраства обаче в дългосрочен план води до промени в лигавицата на червата и може да причини сериозни щети, като например язви и кървене. Хормоналната терапия с контрацептиви и прогестини и GnRH антагонисти наистина облекчава симптомите на болка, но им своите странични ефекти в кратък и дългосрочен план и не лекува проблема из основи. Чрез лапароскопия, която премахва кисти, ендо импланти и сраствания могат да се облекчат симптомите за около 1-2 години, като след този период обикновено повечето симптоми се завръщат, а и трябва да имаме предвид, че самата оперативна процедура формира нови сраствания. Хистеректомията (отстраняване на матката) е често препоръчвана при напреднал стадий на ендометриоза, но не е решение за жени във фертилна възраст, които искат да имат деца.

Ендометриозата и репродукция

Наред с болката и емоционалния дискофморт, много често ендометриозата има негативно въздействие и върху репродуктивните органи Помня много ясно каква беше първата реплика на лекарите, след като излязох от упойка и ми съобщиха диагозата. „Бременността е единственото спасение от ендометриоза!“ За едно 16 годишно момиче, това граничи с лудост. Бях уплашена, объркана и не знаех какво ме очаква. По-лошото бе, че тогава никой не ми каза какви щети нанася ендо в дългосрочен план. Бременността не лекува ендометриоза, но забавя нейното развитие във времето, стига разбира се да се стигне до бременност, защото проблемите произхождащи от ендо засягат овулация, имплантация и износване.

Счита се че нивата на определени нискомолекулни белтъци, наречени цитокини (отговор на възпалението) се повишават в коремната кухина и това може да има отрицателен ефект върху развитието на фоликула и яйцеклетката, свързването на яйцеклетката и сперматозоида, нормалното функциониране на тръбите, и дори имплантацията.

В напреднал стадий, срастванията, които са резултат на възпалителните процеси могат да блокират фалопиевите тръби, да “опаковат” яйчниците с тъкан до степен, в която се нарушава кръвообръщанието и те не овулират и задържат фоликули. Обвивките съединителна тъкан могат да пречат, както на освобождаването на яйцеклетките от яйчниците, така и на способността на тръбата да прихваща яйцеклетката.

Другата по-тъмна страна на ендометриозата е влиянието й върху яйчниковия резерв, както и върху качеството на яйцеклетките. Т. нар. шоколадови кисти с времето буквално “изяждат” яйчника и той не функционира правилно, нарушава се овулацията и регулярността на менструалния цикъл. Лапароскопията, която цели отстраняване на кисти често травмира яйчника, особено когато последният се дрилира, което пък нанася щети върху резерва.

Често при ин-витро процедури, след стимулация, яйчниковият отговор при жени с ендометриоза е слаб, особено ако имат или са били оперирани от големи шоколадови кисти. Наблюдавани са и аномалии в ооцитите (клетка в яйчника, която още не е узряла и е част от процеса на овулация).

Дефект на лутеалната фаза и прогестеронов дефицит са други две често наблюдавани явления при жени с ендометриоза. Естрогеновата доминантност често е в овсновата на нещата и за двете състояния, но на тях ще се спрем в следващ материал, тъй като заслужават повече внимание.

Какъв е холистичният подход за овладяване симптомите на ендометриоза?

Преди всичко целите са две:

 • Оптимален имунен отговор

 • Натурална детоксикация за освобождаване от натрупаните от външната среда токсини и балансиране на хормоните

За да се овладеят болката и възпалителните процеси се препоръчва противовъзпалителен режим на хранене за дълъг период от време, както и да се избягват токсините под всякаква форма – най-вече от пластмасови опаковки и храни, които увеличават нивата на естрогените в тялото.

Противовъзпалителен режим

Този начин на хранене изключва всички храни, които водят до възпаление и приветства всички онези, които възпрепятстват този процес, както и детоксикират организма естествено.

Основополагащ е принципът за прием на много зеленчуци, и то предимно листни такива – спанак, кейл, манголд, маруля, както представители на семейство Кръстоцветни – броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле (хората с установени проблеми на щитовидна жлеза обаче трябва да внимават с приема на зеленчуци от сем.Кръстоцветни). Включването на пресни сезонни плодове, най-вече т.нар. берита – червени и черни боровинки, малини, ягоди, къпини, касис също е много важно, тъй като те съдържат антиоксиданти в най-голяма степен. Важно е приемът на зеленчуци и плодове да става регулярно на ежедневна база, защото освен че тялото си набавя необходимите витамини и антиоксиданти чрез тях, то използва фибрите от плодовете и зеленчуците за да се освобождава от натрупаните токсини.

Други позволени храни са суровите ядки, семена, безглутенови зърнени култури и варива, но с последните две не трябва да се прекалява. Храни като елда, кафяв ориз, киноа, леща и боб са повече от добре дошли. Картофите се изключват, тъй като имат свойството да повишават бързо кръвната захар, което трябва да се избягва при ендометриоза. Добре е да държите кръвната си захар стабилна, в нормални граници без резки промени, затова освен картофите и захарта, избягвайте всички тестени печива, сладкиши, кроасани и др.подобни изкушения. Шоколадът е позволен само черен с високо съдържание на какао, поне 60-70%.

Захарта, както и нейните заместители (мед, агаве, кленов сироп, ксилитол) покачват рязко кръвната захар, продуцират киселинна среда, която предпоставя за повече възпаления в организма. Също така увеличава менструалните крампи по време на цикъл, причинява хормонален дисбаланс и влошава ПМС. Някои автори я определят като имунен супресор, която възпрепятства усвояването на витамини и минерали от храната.

Фруктовата захар е напълно достатъчна да задоволява нуждите ви от сладко. Ако все пак имате повишено желание за сладко е вероятно да имате недостиг на някои минерали като хром и магнезий.

Трите основни неща, които отключват възпаленията в тялото са: млечните продукти, глутен съдържащи продукти и захарта.

Млякото и всички млечни изделия са източник на ксеноестрогени, особено от неконктролирани източници. „Ксено“ означава „чужд“, „външен“, а ксеноестрогени означава „външни естрогени”. Това са ендокринни нарушители, естрогени от обкръжаващата среда, хормоноактивни вещества. Те са мастноразтворими стероли, които преминават лесно през кожата и се натрупват в организма. Изключително активни в минимални дози, ксеноестроените действат като имитират половите хормони, чрез свързване към рецепторите в клетката и предизвикват ненормален отговор чрез блокиране, предотвратяване или променяне на свързването на нормалните хормони към тях. Могат да потискат способността на черния дроб да обезврежда и отделя естрогена. Ето защо при наличие на ендометриоза, когато черния дроб не работи на 100% ксеноестрогените действат като чиста отрова за тялото. 

Субстанциите в млечните продукти могат да бъдат и прекурсор на определени простагландини, които водят до възпаления и болка, благоприятстват развитието на бактерии и кандида и причиняват хранителни непоносимости.

С какво можем да заместим млечните продукти?

Ядковите млека и сирена (бадем, кашу, кокос и др.) са чудесна алтернатива. Някои от тях дори се приготват чрез процес на дива ферментация и могат да бъдат много полезни. Ако имате в кухнята си блендер, можете да приготвите и сами лесно ядково мляко от накиснати бадеми, кашу или дори сух кокосов чипс.

Надя Петрова споделя чудесна рецепта за кисело мляко от кокос, която можете да видите тук.

Червеното месо и яйцата също са считани за фактор при възпалителните процеси, затова ако страдате от ендометриоза, диетата ви трябва да е базирана предимно на растителна храна, с прием на бяло пилешко и пуешко месо, както и яйца и риба не повече от 1-2 пъти в седмицата и то от контролирани екологични източници – фермерски пазари, домашни животни.

Основния проблем при промишлено отглежданите яйца и добива на месо е наличието на диоксини, които са силно токсични. Те попадат в тялото основно с приема на мазнини, тъй като това е основното място на акумулирането им както в човешкия, така и в животинския организъм. При човека, високо хлорираните диоксини се натрупват в мастната тъкан, като този процес ограничава изключително както метаболизирането, така и екскрецията им. В своя доклад за преоценка действието на диоксина, Американската агенция за опазване на околната среда – ААООС (U. S. EPA), акцентира на неговото директно и индиректно увреждащо действие върху имунната система. Имунотоксичност е едно от най-важните неблогоприятни въздействия на диоксините върху здравето. Вече са налице няколко изследвания, които доказават връзката ендометриоза – диоксини, които са посочени в източниците под статията.

Глутенсъдържащите храни са силно дискутирана тема напоследък. Често чувам отстрани някой да ми казва: „аз се изследвах, нямам антиглиадинови антитела, следователно нямам непоносимост към глутен.“ Би било чудесно ако всичко приключва само до тук, но за съжаление нещата стоят доста по-различно. Причината е във факта, че тези протеини в зърнените храни могат да действат като алергени и доказано причиняват вътрешни възпалителни процеси. Коренът на ендометриозата е възпаление, затова дори да нямате непоносимост към глутена е добре да го избягвате или да го приемате от време на време. Вече е доказана и връзката между автоимунните заболявания и непоносимостта към глутен.

Ето тук можете да намерите списък с глутенсъдържащи храни, включително и тези, в които той може да бъде скрит под чужди наименования

С какво можем да заместим глутена?

Това с което аз експериментирам постоянно са безглутенови брашна – нахут, елда, кокос, киноа, лен, бадем, както и безглутенови спагети – предимно от кафяв ориз и други култури. Важно е да се отбележи, че в глутенът в лимеца е с ниско съдържание, което го прави приемлив за хапване от време на време.

Списък с храните, в които няма глутен.

Кофеинът може да изостри симптомите на ендометриоза, особено приеман всеки ден, затова опитайте да живеете без кафе поне за няколко месеца. Наред с това, той повишава нивата на естрогените в организма, кръвното налягане и холестерола, води до тревожност, панически атаки, повишава риска от аборти и пренатални дефекти. Можете да го замените със зелен чай, който съдържа много антиоксиданти и повлиява положително ендометриозата. Други добри заместители са кафе от цикория, чай от мака, куркума и комбинация от освежаващи напитки като джинджифил и канела, лимон и агаве и смутита със сурово какао.

Тъй като черният дроб е силно обременен при ендометриоза е препоръчително да се откажете и от алкохола. Той интоксикира черния дроб и пречи на детоксикацията на естрогени от организма, както и на усвояването на вит.Б12.

Други храни, които компрометират сериозно симптомите на ендометриоза са:

 • Полуфабрикати и преработени храни, т.нар. junk food

 • Храни с мая

 • Соя

 • Газирани напитки

 • Трансмазнини

След този дълъг прочит на забранените храни, логично възниква въпросът: а какво всъщност мога да ям? И отговорът е че храните, позволени в противовъзпалтиелния режим не са никак малко. Основната идея е да от суров произход и да не са преработвани, за да могат да доставят ценни вещества и да детоксикират организма лесно и бързо.

Позволени храни:

 1. Зърнени култури като киноа, елда, просо, амарант – в комбинации с бобови, леща, нахут, ориз и зеленчуци

 2. Храни богати на омега 3 – чия, банани, дива сьомга и скумрия

 3. Зеленчуци и плодове в големи количества

 4. Сурови ядки и семена

 5. Ферментирали храни

 6. Бяло птиче месо и яйца от контролирани екологични източници

 7. Подправки и билки – куркума, джинджифил, сминдух, канела, чили и др.

Темата с противовъзпалителния режим на хранене е много обширна и обмисляме да се посветим на нея допълнително в отделна статия. Т.нар plant based начин на хранене е вече много популярен сред ендо обществата по целия свят и една изключителна жена ме вдъхнови да започна да творя в кухнята. Тя е Jessica Murnane и повече за нея можете да откриете тук.

Photo by Velizar Ivanov on Unsplash

Пластмасовите и найлонови опаковки на пръв поглед не изглеждат като голяма заплаха, но всички те са източник на ксеноестрогени и диоксини, които могат да предивикат хормонален хаос и да влошат симптомите на ендометриоза. Затова, ако имате ендо избягвайте храни, които са в пластмасови опаковки, полуфабрикати, вода от пластмасови бутилки или диспенсъри в офиса. Опитайте се да подмените всички пластмасови съдове за съхранение на продукти вкъщи със стъклени такива. Също така не притопляйте храна в микровълновата печка в пластмасова опаковка. Повечето зеленчуци и плодове, които идват от чужбина са обработвани с пестициди и хербициди, затова ги измивайте щателно и накисвайте във вода преди употреба или просто търсете такива от чисти източници – био магазини, фермерски пазари и т.н.

Напоследък много се дискутира употребата на силиконова чашка за цикъл и все повече чувам жени около мен да изразяват възхищението си от нея. Не съм специалист по тази тема, но определено подобна иновация е по-добра от традиционните санитарни материали, които са избелвани и третирани с различни химикали. Във всички тях памукът се избелва с хлор – процес при който се синтезират изключително токсични вещества, известни като диоксини. За диоксините стана дума по-рано, като стана ясно, че те се натрупват в тъканите при продължителен контакт. Тампоните са перфектният пример за продължителен контакт. Според Световната Здравна Организация диоксините са “силно токсични и могат да предизвикат репродуктивни проблеми, да увредят имунната система, да провокират хормонален дисбаланс и рак”. Повече по темата, можете да откриете тук.

Добрата новина е, че и в България вече има био санитарни материали от екологични източници, които не са избелвани и не са третирани с химикали и са безопасни. Аз лично ползвам от известно време тези на Lunay и Organyc и съм доволна. Интересно видео по темата дали превръзките ви са направени от памук или не можете да видите тук.

В следващия материал относно холистичния подход към ендометриозата ще засегнем билките, добавките и нетрадиционните начини за овладяване симптомите на болестта.

Бъдете здрави и се грижете за себе си!

Източници:

Michael VernonDian Shepperson Mills – Endometriosis: A Key to Healing And Fertility Through Nutrition

Porpora M, Brunelli R, Costa G, et al. A promise in the treatment of endometriosis: an observational cohort study on ovarian endometrioma reduction by N-acetylcysteine. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2013; April

https://avivaromm.com/endometriosis-natural-approach

https://academic.oup.com/humrep/article/12/2/373/677006

https://academic.oup.com/toxsci/article/70/2/161/1621651

http://www.endo-resolved.com/dioxin.html

http://www.jessicamurnane.com/endometriosis-diet/

Photo by Kristina Paukshtite from Pexels