Хормонално лечение

Ендометриозата е хормонално зависимо заболяване, затова за лечение се използват хормонални терапии. Целта е да се намали възпалението, да се ограничи растежа на клетките и кистите и да се намали болката.

Видове хормонални терапии

Комбинирани орални контрацептиви (противозачатъчни)

Тези лекарства съдържат различно количество естроген (най-често под формата на етинил естрадиол ЕЕ) и прогестин (синтетичен прогестерон).

Според количеството на естрадиола се делят на нискодозови с <50 мкгр Е2 и микродозови с <20 мкгр Е2.

Прогестинови препарати

Прогестините са синтетични аналози на прогестерона, които проявяват в една или друга степен някои от неговите  хормонални ефекти, като андрогенен и минералкортикоиден ефект.

Прогестиновите препарати намират основно приложение в лечението на ендометриоза, тъй като стимулират промени в клетките на ендометриума и атрофия на ендометриозните клетки.

GnRH агонисти, антагонисти и ароматазни инхибитори

Хормонът GnRH е с ключово значение за синтеза и секрецията на гонадотропните хормони FSH и LH. Секретира се на пулсови вълни от хипоталамуса и според ритъма и честотата на тези вълни хипофизата отделя съответно FSH или LH. Медикаментите, използвани при пациентки с ендометриоза, са аналози на GnRH и са под формата на депо препарати, осигуряващи постоянно освобождаване на препарата в кръвоносната система.

Странични ефекти на хормоналните терапии

Един от най-големите проблеми с хормоналните терапии, е множеството странични ефекти, някои от които доста тежки. Макар че никой не може да предвиди със сигурност как ще се чувствате на дадено лекарство, е полезно да сте запознати с възможните проблеми и тактики за справяне с тях ако ви предстои да започнете хормонална терапия.

Справяне с горещите вълни и нощните изпотявания

Поставянето в „изкуствена менопауза“ често има неприятни странични ефекти, изразяващи се в горещи вълни или нощно изпотяване.

Какво може да се направи, за да се облекчат?

Справяне със страничните ефекти на лекарствената терапия за ендометриоза

Медикаментозното лечение за ендометриоза, което поставя жените в „изкуствена менопауза“ (GnRH агонисти) , често има неприятни странични ефекти, изразяващи се в горещи вълни или нощно изпотяване.

При някои жени горещите вълни протичат наистина дискомфортно, пречейки на ежедневните дейности, съня и работата.

Лимфна система, лимфедем и връзката им с лечението за ендометриоза

Лимфната конгестия е основен фактор, водещ до възпаление и заболяване. Ако лимфата не тече добре, клетките са отровени от собствените си токсини и лимфната течност се превръща в токсична яма, което води до умора, подуване, инфекция, възпаление, заболяване и други. Бързи подобрения в качеството на клетките и кръвта настъпват, след като се направят лесни промени в начина на живот, така че лимфната система да се активира и да работи ефективно дори когато сме изтощени или на хормонална терапия.

За хормоналния баланс в организма

За естрогеновата доминантност или естрогено-прогестероновия баланс

Какво всъщност представлява естрогеновата доминантност, от какво зависи, какво да направим. 

Ода за овулацията

Овулацията е единственият начин, посредством който тялото ви произвежда естрадиол и прогестерон, които  играят водеща роля за нашето здраве и метаболизъм. И двата хормона са от съществено значение за настроението, енергията, либидото, инсулиновата реакция, щитовидната жлеза, кожата, косата. Освен това, ако поддържате адекватни нива на тези хормони докато сте млади, ще се предпазите от остеопороза, рак и сърдечно-съдови заболявания по-късно в живота.

Храни за повишаване на фертилитета, които насърчават метаболизма на естрогена

Важно е да се отбележи, че в много голяма част, можем да повлияем на хормоните си и чрез храната, която ядем. С нейна помощ могат да се менажират някои от симптомите на ендометриоза и да се подобри цялостното състояние на организма.

Научете повече

Запознайте се с действието на хормоните в тялото, видовете хормонални терапии и тяхното действие.

Действие на половите хормони в тялото

Д-р Атанас Александров разказва каква е функцията на естрогените и прогестерона в тялото, какво се случва при ендометриоза и кога е нужно хормонално лечение. 

Противозачатъчна терапия и прогестинови препарати

Д-р Атанас Александров разказва за начина на действие, предимствата и недостатъците на двата вида хормонални терапии – противозачатъчна и прогестинови препарати и описва лекарствата, които се използват в момента.

Хормонално лечение на ендометриоза

Гледайте целия уебинар на тема хормонално лечение с д-р Атанас Александров и разберете повече за женските полови хормони, как действа при ендометриоза и различните терапии, които се предлагат в момента. 

Хормонално лечение и ендометриоза

Д-р Ангел Налбански представя резултати от проучване за хормоналното лечение на ендометриоза в България

За връзка с нас

Пишете ни ако имате въпроси: