Здравейте! Казвам се Илияна. Водена от интереса към науката, която се случва вътре в нас, под формата на процесите и закономерностите, които регулират тялото, ума и емоциите ни през всеки един миг от живота ни. Така, започвайки от естествените науки, се насочих към грижата за здравето и завърших нутриционистика и психология, а в момента съм специализант по психотерапия. Припокриващите се области между психологията и храненето са големи. Те се намират в областта, която изследва връзката между нашите ежедневни навици на хранене, прием на хранителни вещества и модели на живот, заедно с нашето настроение, поведение и психично здраве.  Процесът на хранене е силно повлиян от психологическите модели. Не само в областите на хранителните разстройства, но и в живота на всеки един индивид. И обратното, когато балансът между микроелементите и макроелементите, който е в основата на биохимичните и физиологичните, непрекъснати процеси в организма, той ще окаже влияние върху нашата психика. 

Така колкото повече познаваме себе си, толкова повече разбираме как нашите навици, емоции, начин на живот и поведение оказват влияние върху живота ни и тогава можем с разбиране и лекота всеки ден да правим по-добрите избори, и да се радваме на живота си. А по задълбочената информираност за свойствата на храната, която консумираме, би могла да улесни ежедневните ни избори. 

Пожелавам на всички ви да бъдете винаги истински свързани с източниците на обич, хармония и щастие в живота ви! 

 

Тялото – нашият храм

 

Тялото ни е мястото, в което прекарваме най-много време в живота ни. То е съставено от клетки, които не съществуват абстрактно, а в строго определен ред, имат различни форми и размери, и изпълняват специфични задачи. Те използват хранителните вещества и енергията, за да образуват мускули, нерви, кожа, хрущяли и кости. Радваме се, че тялото ни е достатъчно интелигентно само по себе си, за да не очаква от нас да разбираме напълно този ред и да го контролираме. Още с появата ни на този свят, то само се заема да изпълнява всички функции, много от които ние дори и не си даваме сметка, че се случват. И за протичането на тези процеси са нужни градивни материали.

Не можем да игнорираме влиянието на храната върху химията в мозъка. Тези процеси ще протичат така или иначе. А ние ще разчитаме на тях, за да можем да си изпълняваме ежедневните обичайни или необичайни задачи. 

Системно и последователно умствено натоварване, както и работа с емоционални товари, блокажи от миналото и преодоляване на всичко, което ви пречи, няма да компенсира липсата на важни витамини, минерали, незаменими мастни киселини и незаменими аминокиселини. Но балансиране на двете везни би позволило да се постигне по-висок капацитет в когнитивните заложби, контрола над емоциите, интелигентността и общото усещане за пълноценен и щастлив живот. 

Например заменимите аминокиселини могат да бъдат произведени от организма ни, както и някои витамини. Но това е само процес на реконструкция. Организмът взима един елемент, за да го преработи в друг. И ключовия момент е, че той го взима от някъде. Колкото и да успява да дирижира всички реакции, остава все така важно какви са началните елементи, с които сме го снабдили. 

Съответно ние живеем в един изключително интелигентен организъм, но не е необходимо да изискваме от него постоянно да прави невъзможното и да е в режим на компенсация. Можем спокойно да му помагаме и дори да ни е приятно да го правим. 

 

Връзката между чревния тракт и мозъка

 

Чревната система и мозъка водят постоянна комуникация. Всеки път, когато консумираме храна, стомахът изпраща сигнал към мозъка. Храносмилателната система съдържа около 100 милиона неврони и произвежда огромно количество невротрансмитери. Това е едно от обясненията защо храната оказва толкова силно въздействие върху настроението и емоциите. 

Когато сме изправени пред стрес, травматични събития и други ситуации, които ни натоварват, организмът ни има нужда от нас повече от всякога. Необходимо е да отправим вниманието си към тялото и да направим няколко сканирания от какво точно се нуждае – първо тук и сега, а след това и за определен период от време напред. И прекрасното е, че вниманието, което сме му посветили, дава резултати, които служат като най-точния наръчник за работа с тялото ни. 

 

Ендометриоза и влиянието на храната

 

Темата, която ни вълнува тук, е ендометриоза. Всеки организъм е уникален и състоянието може да варира значително. Тя може да бъде асимптоматична или тежка и дори изтощителна. Симптомите често са неспецифични и не винаги корелират с тежестта на заболяването. Много жени с ендометриоза нямат симптоми, а някои жени със силна болка имат минимална видима ендометриоза. Рисковите фактори за ендометриоза не са добре разбрани. Следователно всяка жена преминава по своя различен начин през това състояние. И сама е достигнала до механизмите, с които да се справя и да се чувства по-добре. 

Един от факторите, които се предполага, че играят роля, е изборът на храна и диетичните навици. Връзката между диетичните фактори и ендометриозата се превръща във все по-дискутирана тема, най-вече поради наблюденията над физиологичните и патологичните процеси на заболяването които биха могли да бъдат повлияни от диетата. 

Ендометриозата е хормонално зависимо хронично възпалително заболяване, характеризиращо се с наличието на ендометриум извън маточната кухина. Съществуващите проучвания относно храненето и ендометриозата предполагат, че именно диетата би могла да бъде потенциален рисков фактор. Има огромен напредък в областта, тъй като са проведени редица изследвания. Тяхната цел е да се достигне до официални заключения, чрез които да се разбере напълно влиянието на консумираните хранителни продукти и ефекта им над развитието на ендометриоза, за което са нужни още време и данни. В клинични проучвания намаленият прием на мазнини и увеличеният прием на фибри, намаляват концентрацията на естроген в кръвта. Докато по-високият прием на мазнини увеличава концентрацията на естроген, по неизвестен механизъм. Високото съдържание на фибри в менюто би могло да понижи нивата на инсулин в кръвта, като това е важно поради ефекта на инсулина за производството на естроген и пролиферацията на ендометриални клетки.   

Според тези заключения диета с ниско съдържание на мазнини и богата на растителни влакнини може да послужи като средство за набавяне на необходимите фибри и антиоксидантите, а също така и да сведе до минимум консумацията на вредни мазнини, и да поддържа баланс в липидния профил на липопротеините с ниска плътност (LDL) и липопротеините с висока плътност (HDL).    

Съществува разнообразие от полезни храни, които да послужат като здравословен източник на микро и макронутриенти като тъмнолистни зеленчуци (спанак), кръстоцветни зеленчуци (броколи, зеле, брюкселко зеле, кълнове, карфиол), моркови, цвекло, лук, грах, тикви,зелена салата.  Те са богати на флавоноиди и каротеноиди, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и осигуряват голямо разнообразие от витамини, включително А, Е, и С, тъй като проучванията показват, че тези витамини са по-ниски нива при жени с ендометриоза. Освен зеленчуците има много други източници на важни градивни елементи като пресни сезонни плодове, пълнозърнести храни, растителни протеини,  само определени видове месо и полезни мазнини. 

 

Био-индивидуален подход и самонаблюдение

 

Важно е да се обърне внимание дали има специфични храни, които предизвикват нежелани реакции в тялото. Тук самонаблюдението би било много необходимо, тъй като именно то би позволило да се забележат зависимости между проява на дадени симптоми и консумация на определени храни. В случаи на ендометриоза могат да се намалят храните, които причиняват възпаление и повишават нивата на естроген. Елиминирането на определени въглехидрати от диетата, с цел намаляване приема на храни – дразнители, също може да окаже благоприятен ефект.

Важно е при премахването на даден вид храна да се следи дали има разлика. Би било полезно дори да се води дневник, в който да се отбелязва изминалия интервал от време, както и да се следи състоянието през всеки един ден.  

Консумацията на продукти, богати на транс-ненаситени мастни киселини е силно нежелателна, както и консумация на говеждо и други видове червено месо и алкохол. Някои данни сочат, че по-големият прием на алкохол може да бъде свързан с повишен риск от ендометриоза. Както и кафето. То би могло да повиши нивата на естроген и консумацията му трябва да е умерена.  

Съществува формулирана ендо диета за елиминиране, чиято цел е да се премахнат всички храни, които биха могли да бъдат свързани с влошаване на симптомите. И там воденето на дневник е важно и може да бъде най-точният инструмент, с който да разбирате потребностите на организма си. Диетолозите и специалистите по хранене биха могли да ви насочат по-конкретно и предвиждайки други фактори в диетата ви. 

Храната безспорно е важна, тъй като ежедневно отделяме малко или повече време, посветено на избор на храна и хранене. Чрез това, което внасяме в организма си, предопределяме с какво ще разполага той, когато изпълнява естествените си функции. Имаме избор да му помагаме, с което самите ние се чувстваме по-добре. Един по-информиран избор винаги е по-добър избор. 

Бъдете здрави!

 

Автор: Илияна Матова

 

Източници:

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703791/

https://nutritionguide.pcrm.org/nutritionguide/view/Nutrition_Guide_for_Clinicians/1342065/all/Endometriosis

Photo by Heather Ford on Unsplash