Хранене и ендометриоза

При много жени с ендометриоза, както и при някои с репродуктивни проблеми, храната се оказа ключова за намаляване на симптомите, подобряване на цялостното състояние на организма, качествен начин на живот и успех със зачеване. Ние виждаме храненето като част от целия холистичен подход към лечение

Хранене

Храната и емоциите – стълбове в живота с ендометриоза

Илияна Матова, нутриционист и психолог, специализант по психотерапия, споделя собственото си разбиране за връзката между храненето и емоциите ни и развиването на ендометриозата. Научете повече за био-индивидуалния подход и самонаблюдението, връзката между чревния тракт и мозъка и влиянието на храната върху ендометриозата.

Отразяват ли се зле на менструацията пшеницата и глутенът?

Пшеницата и глутенът обикновено не са проблемни за менструациите, но могат да повлияят на някои състояния като ендометриоза, аденомиоза, аменорея с неясен характер, мигрени или заболявания на щитовидната жлеза.

Глутенът е протеин, който би могъл да доведе до имунна дисфункция, ако се установи, че проявявате чувствителност към него.

Органичното хранене и ендометриозата

За жените с ендометриоза е важна не само хранителната стойност, но и замърсяването на храните, защото често химикалите с които се обработват различните култури, влошават още повече симптоматиката. В някои проучвания дори се говори, че пестицидите, фталатите и диоксините са виновни за отключването на ендометриоза и ред други гинекологични заболявания.

Хранене за ендометриоза и хормонален дисбаланс

Рецепти от рубриката #ендодиета на Михаела Шехова с вкусни, лесни и много здравословни идеи за закуски и обяди, подкрепящи хормоналния баланс и репродуктивното здраве и здравето на яйцеклетките. 

Рубриката #Ендодиета

Рубрика на Михаела Шехова във фейсбук групата, която всеки петък публикува съвети, рецепти и идеи за здравословно хранене за жени с ендометриоза. Продължава и в момента, следвайте я в групата.

Книжка с рецепти: Зима

Книжка със специални противовъзпалителни рецепти за зимата със сезонни продукти – полезни, вкусни и разнообразни.

Значение на храната

Промени в диетата и прием на добавки като метод за облекчаване симптомите на ендометриоза

Според скорошно проучване разликите в диетата на жените с ендометриоза може да са част от причините за по-чести проблеми със стомаха и червата при тях. Затова консултация с диетолог/нутриционист относно диетата може да даде насоки в облекчаването на симптоматиката на заболяването.

Управлението на симптомите на ендометриоза не включва само намеса на фармацевтични медикаменти. Начинът на живот и диетата могат да окажат също сериозно влияние.

Храни за повишаване на фертилитета, които насърчават метаболизма на естрогена

Доминирането на естрогена или повишеният естроген спрямо нивата на прогестерона (или нивата на тестостерон при мъжете) е голям проблем в съвременния свят по много причини. Производството на естроген може да бъде по-голямо при определени индивиди (тези, които страдат от затлъстяване например), може да има проблеми с начина на метаболизиране на естрогена или при повишен прием на ксеноестрогени (които са външни субстанции, имитиращи естроген или чужди естрогени) – всичко това може да допринесе за доминиране на естрогена.

5 храни, които подобряват фертилитета и продукцията на прогестерон

Прогестеронът е много важен женски хормон, синтезиран в надбъбречните жлези и яйчниците. Той има решаваща роля за менструалния цикъл, фертилитета и феталното развитие на плода. Високото ниво на прогестерон е съществено важно за поддържането на нормална и здрава бременност.

Основни точки от уебинара „Депресия и хранене“

Финият баланс в организма ни се поддържа от цяла симфония от хормони, невротрансмитери, витамини и минерали, които определят правилното протичане на всички процеси в тялото ни. Два от най-важните невротрансмитери, които отговарят за настроението ни, са серотонин и адреналин. Серотонинът влияе на настроението, а адреналинът – на мотивацията. И двата невротрансмитера се синтезират от аминокиселини, които приемаме с храната.

Ако имате нужда от помощ

Най-правилния начин да започнете промени в начина си на хранене, е като направите първо консултация с нутриционист. Най-добре е това да е специалист, който е запознат добре с ендометриоза, или се занимава с подготовка за бременност (според вашия случай). Нутриционистите у нас или са завършили и медицина или работят заедно с лекари. 

За връзка с нас

Пишете ни ако имате въпроси: