В действителност „балансът на естрогена“ е важен, когато говорим за репродуктивно здраве и ефектите върху плодовитостта; значение имат нивата на трите вида естроген в организма. За да постигнете хормонален баланс в цялата система, трябва да знаете как се метаболизира естрогена в тялото (естрогенен метаболизъм) и как да го поддържате балансиран с други хормони, свързани с вашето репродуктивно здраве.

                                                     
Доминирането на естрогена или повишеният естроген спрямо нивата на прогестерона (или нивата на тестостерон при мъжете) е голям проблем в съвременния свят по много причини. Производството на естроген може да бъде по-голямо при определени индивиди (тези, които страдат от затлъстяване например), може да има проблеми с начина на метаболизиране на естрогена или при повишен прием на ксеноестрогени (които са външни субстанции, имитиращи естроген или чужди естрогени) – всичко това може да допринесе за доминиране на естрогена.

 

Факти за естрогена, която трябва да знаете

 

В организма има три вида естествени естрогени:

 • Естрон или Е1 е видът естроген, преобладаващ в организма след менопаузата.
 • Естрадиол или Е2 е особено силна форма на естроген, която яйчниците произвеждат през репродуктивните години.
 • Естриол или Е3 е слаба форма на естроген, наблюдавана в организма главно по време на бременност.

 

В организма има два естрогенни рецептора (свързващи протеини) – алфа и бета рецептори. Алфа рецепторите насърчават растежа на клетките, а бета рецепторите блокират растежа на клетките. Естриолът се свързва с алфа рецепторите, докато естрадиолът се свързва както с алфа, така и с бета рецепторите. Естриолът блокира растежа на клетките, защото се свързва главно с бета рецепторите.

 

Естрогенен метаболизъм:

 

Естрогенът трябва да бъде разграден, когато вече не е необходим. Има два начина, по които това се случва. Първият води до 2-хидроксиестрон, а вторият води до 16-хидроксиестрон. 2-хидроксиестронът е полезен, защото блокира типа естроген, който евентуално може да доведе до определени репродуктивни ракови заболявания. От друга страна, 16-хидроксиестронът предизвиква възпаления и е свързан с високи нива на омега-6 мастни киселини, ниски нива на хормоните на щитовидната жлеза, затлъстяване и токсичност, предизвикана от пестициди. Твърде много 16-хидроксиестроген е свързан с лупус, други автоимунни заболявания и рак на гърдата.

 

Рисковете от естрогенната доминантност

 

Доминирането на естрогена или „твърде много естроген“ е свързано с редица здравословни проблеми. Въпреки, че не е ясно защо има толкова много случаи на естрогенна доминантност в развитите страни, тази тенденция със сигурност може да бъде свързана с диетата ни, излагането на пестициди или хербициди и наличието на ксеноестрогени в продуктите, които използваме всеки ден. Доминирането на естрогена е проблем, с който се сблъскват както мъжете, така  и жените.

 

Доминирането на естрогена при жените е свързано с много възможни симптоми. Те включват следните:

 

 • Нередовна менструация
 • Фиброкистозна болест на гърдата
 • ПМС симптоми
 • Намалено либидо
 • Главоболие
 • Емоционални симптоми като тревожност, безсъние, проблеми с паметта и депресия
 • PCOS
 • Ендометриоза
 • Наддаване на тегло и затлъстяване
 • Репродуктивни ракови заболявания като рак на гърдата и матката
 • Доброкачествени миоми на матката
 • Възли на щитовидната жлеза
 • Вагинално течение с лоша миризма

 

Мъжете също могат да имат проблеми с естрогенна доминантност. Симптомите включват уголемяване на гърдите, безплодие, еректилна дисфункция и рак на простатата.

 

Контрол на метаболизма на естрогена с диета

 

„Твърде често хората се насочват направо към хормонални лечения, когато трябва да направим крачка назад и да работим за възстановяване на функцията в тялото. В случаите, когато доминирането на естрогена е причинило сериозни състояния като ендометриоза, тези препоръки няма да излекуват заболяването, но могат да подобрят състоянието”~ Джил Карнахан, д-р, ABIHM, ABoIM, IFMCP, експерт по функционална медицина.

 

Целта на управлението на естрогена в тялото ви е да се уверите, че не прекалявате с количествата храна, не се излагате на чужди естрогени или „ксеноестрогени“ и насърчавате разграждането и отделянето на естрогена по-здравословен начин. Както можете да си представите, по-добре да метаболизирате естрогена, така че да имате повече защитен 2-хидроксиестрон, отколкото 16-хидроксиестрон.

Има неща, които можете да направите, за да насочите метаболизма си на естроген към създаването на повече 2-хидроксиестрон като метаболитен продукт. Няколко мерки, които можете да предприемете:

 

 • Яжте повече кръстоцветни зеленчуци като броколи, ряпа, уасаби, брюкселско зеле, зеле и карфиол, които са с високо съдържание на индол-3-карбинол и диндолилметан (DIM), които помагат за регулиране на метаболизма на естрогена.

 

 • Консумирайте повече омега-3 мастни киселини, които се съдържат в рибата (диво уловена) като сьомга, сардини и масло от черен дроб на треска, яйца от свободно отглеждани кокошки, авокадо, ядки и продукти от ленено семе.

 

 • Яжте храни с високо съдържание на витамин В6, витамин В12 и фолат.

 

 • Включете ленени семена и ферментирали соеви продукти във вашата диета. Това е твърдение е противоречиво и неприложимо при високо съдържание на естроген, но тези храни допринасят за производството на 2-хидроксиестрон, така че може да имат положителен ефект. (Не забравяйте да смилате цели сурови ленени семена.)

 

 • Отслабнете и спортувайте повече. Мазнините в тялото ви съхраняват излишния естроген, допринасяйки за доминирането на естрогена.

 

 • Опитайте вегетарианска диета, която повишава отделянето на естрогена в изпражненията и намалява нивата на естроген в кръвта.

 

 • Консумирайте пребиотични и пробиотични храни, за да спомогнете за балансиране на микроорганизмите в червата, което има голям ефект върху естрогенния баланс в останалата част на тялото.

 

 • Намалете стреса, защото това може да повиши нивата на кортизола, като компенсира баланса на естроген и прогестерон в тялото ви.

 

 • Ако ядете месо, изберете органично месо, от животни, хранени с трева и млечни продукти, които не съдържат хормони, както месото от небиологично производство.

 

 • Опитайте противовъзпалителни билкови растения като куркума (Curcuma longa) и джинджифил (Zingiber officinale).

 

 • Добавете много фибри в диетата си, което ще намали усвояването на естроген от храната, която ядете и ще увеличи фекалната естрогенна екскреция.

 

 • Намалете приема на алкохол, тъй като алкохолът може да блокира метаболизма на естрогена и да повиши нивата на естрадиол в организма.

 

 • Помислете за добавки, които възстановяват естрогенния баланс, като DIM (диндолилметан), мака (Lepidium meyenii), Магарешки бодил (Silybum marianum), пасифлора (Passiflora incarnata), розмарин (Rosmarinus officinalis) и алфа липоева киселина.

 

Направете оценка и на начина си на живот:  

 

Избягвайте ксеноестрогени, които могат да бъдат намерени в продукти, съдържащи BPA (бисфенол A), PCB (полихлорирани бисфеноли) и фталати (намиращи се в пластмасата, пластификаторите и други продукти).        

Избягвайте хормоналните методи за контрол на раждаемостта, тъй като те са с високо съдържание на естроген и ще допринесат за дисбаланса на естроген / прогестерон.

 

Вижте също и: 5 храни, които подобряват фертилитета и продукцията на прогестерон

 

Да обобщим:

 

Консумирайте здравословни непреработени храни и променете начина си на живот, така че да можете да метаболизирате естрогена, който имате в тялото си по естествен начин, по-здравословно. Има неща, които можете да направите, за да насочите баланса към по-добър естрогенен метаболизъм, което води до по-малко странични ефекти от естрогенната доминантност. И накрая, избягвайте ксеноестрогените, които имитират естрогените в тялото ви по най-нездравословния начин, допринасяйки за цялостния проблем с естрогенния дисбаланс.

 

Превод: Ирина Николова

Оригинален текст: https://natural-fertility-info.com/fertility-foods-that-promote-estrogen-metabolism.html

Photo by Ella Olsson on Unsplash