NAC (N-ацетил цистеин) е добавка, добре известна със своята способност да попречи на раковите клетки от определен клетъчен тип (конкретно епителните клетки) да се развиват, подпомага черния дроб да направи глутатион (основният детоксикатор на тялото ви) и улеснява детоксикацията на тежки метали. Оказва се, че NAC кара тези епителни клетки да претърпят промяна, която не само предотвратява растежа, но и понижава склонността на клетките да пътуват в тялото. Една от теориите за това как жените развиват ендометриоза е за епителни клетки, пътуващи през лимфната система.

Скорошно проучване включва 92 жени, които са разделени на 2 групи. Едната група не е получила NAC (контролна група), а другата е приемала 600 mg NAC три пъти на ден, три поредни дни, в продължение на 3 месеца. За да могат тези жени да се класират за изследването, трябва да бъдат изпълнени следните условия: 

 

  1. Ултразвук, показващ ендометриома на яйчника;
  2. Не са получавали стероиди (хидрокортизон, метилпреднизон, преднизон и др.) през последните 2 месеца;
  3. Имат насрочена лапароскопия за премахване на голяма ендометриома на яйчника или за болка, или за безплодие;

В края на трите месеца и при двете групи ендометриомите са прегледани с ултразвук от лекар който не знае, че жените са лекувани с нещо. Този ултразвук е направен до ден 8 или по-рано (фоликулярната фаза).

 

При жените, лекувани с NAC:

 

  1. Не се наблюдава растеж на кистите в сравнение с контролната група;
  2. Голям брой кисти се смаляват;
  3. При 8 жени кистите изчезват напълно;
  4. 24 жени от 47 всъщност отменят операциите си срещу една жена в контролната група.
  5. При жените, приемали NAC, не е засегнат фертилитета: 8 жени забременяват, или по време на проучването или в рамките на 12 месеца.

Жените, които приемат NAC, наблюдават как обемът на ендометриомите (количеството течност в лезията) намалява средно с 28,9ml, а диаметърът на лезията намалява средно с 8,2 mm. За разлика от това, жените, които са приемали противозачатъчни таблетки в продължение на 4 месеца, са наблюдавали намаление в обем от 2,4 ml и 1,6 mm в диаметър, т.е. повече от 10 пъти и 5 пъти подобрение.

Накратко, NAC трябва да бъде част от всеки допълнителен режим на жени, страдащи от ендометриоза. Доказано е, че NAC е безопасен, добре поносим и е чудесна добавка за жени, които се надяват да забременеят, тъй като тази добавка няма да повлияе негативно на фертилитета им.

 

Превод: Ирина Георгиева

Оригинален текст: http://www.endometriosisandyou.com/nac-supplementation/?fbclid=IwAR2YzPD629HDv5U_qxyMjzuGEvClTFGudO00x7ZfgBplU-1wT8zUgXYOQj8

Photo by freestocks.org on Unsplash