Автор: Eлън Джонстън, тази статия е вдъхновена от публикация от 1998 г. за WITSENDO

 

Какво и как споделяте с другите за здравето си винаги е сложно. 

Това важи, независимо дали става въпрос за операция, или просто за отговор на въпроса как се чувствате. 

 

Когато страдате от хронично заболяване, може да ви е трудно да отговорите на стандартния въпрос “Как си”, с общоприетото “Благодаря, добре”.

Ситуацията става особено неудобна, когато очевидно не сте добре. 

 

Какво точно да кажа?

 

На първо място, запомнете, че не е нужно да казвате на хората нищо!

Винаги можете да отговорите неясно и неангажиращо, ако решите. В някои ситуации това може да е за предпочитане, особено ако знаете, че човекът просто е учтив.

Така че, преди да отговорите, задайте си няколко въпроса: 

  • Кой пита? Наистина ли иска да знае как съм? Или просто иска да водим разговор?
  • Аз наистина ли искам той да знае? Как ще се отрази на връзката ни, ако кажа как реално се чувствам?
  • Как всъщност се чувствам емоционално и физически в момента? Достатъчно силна ли съм да говоря по тази тема или просто искам да продължа напред?
  • Искам ли този човек да научи повече за здравето и болестта ми?

 

Как да го кажа?

 

Понякога въпросът ни заварва неподготвени – когато сме уморени или ни боли, и не мислим трезво. В подобна ситуация е възможно да споделим повече, отколкото обикновено бихме искали. Стандартното “добре” не е достатъчно за някои питащи, които желаят да научат цялата история. Те смело биха отправили към нас следното “Наистина? Не изглеждаш добре. Какъв е проблемът?”. 

Може да си спестите доста обърквания, ако си подготвите няколко стандартни отговора. Подходящ например е “Можеше да е по-зле”. Понякога кара хората да се усмихнат или да се разсмеят. Той не разкрива нищо за вашето физическо благосъстояние и в същото време не ви принуждава да проведете 10-минутен разговор, който да отнеме от времето и енергията ви. Един от любимите отговори е “Държа се”. Той обикновено задоволява всички, освен най-любопитния питащ. 

 

Как да образовам хората за здравето ми?

 

Ако се чувствате достатъчно силни и искате човекът да научи повече за вашето здраве или за ендометриозата като цяло и смятате, че ще възприеме, може да навлезете в някои подробности.

Памфлети, брошури и печатни издания, предлагани от групите за подкрепа при ендометриоза, са изключително полезни образователни материали. Дръжте малко в чантата или бюрото си, ако и когато искате да осведомите някого (или споделете сайта на фондацията).

Ако предпочитате да не разкривате никакви подробности (защото не смятате, че човекът би ви подкрепил или ви се струва твърде лично да споделите), практикувайте как да отговаряте неясно и неангажиращо, без да сте груби. Например, ако току-що сте претърпели операция и предпочитате да не говорите за това, можете да кажете някое от следните неща: 

 

Дълга история, не искам да те отегчавам

Нищо животозастрашаващо, сега съм добре

Не е заразно, не се тревожи“ (придружено със смях)

Сега се чувстнам по-добре и не искам да спомням за чудесното преживяване в болницата

 

Ако питащият настоява, може да се наложи да сте малко по-директни, като кажете „Лично е и не желая да навлизам в подробности“. След това сменете темата като попитате човека нещо. Няма значение какво, хората обикновено обичат да говорят за себе си. 

Понякога разкриваме повече, отколкото бихме искали. Мислим, че е грубо да не отговаряме на нечии въпроси, дори когато не желаем, но не е, когато се защитаваме.

Ние имаме право да решим кога и дали да разкрием информация за здравето си на другите. Също така, другите нямат право да знаят интимни подробности за живота ни. Не трябва да им разкриваме повече, отколкото искаме.

Що се отнася до какво да споделим на другите за ендометриозата, ние контролираме това. Може да изберем да станем „евангелист по ендометриоза“ или да решим да запазим здравословните си проблеми в тайна. Или може да кажем на няколко близки приятели.

 

По какъвто и път да поемем, това е нашият избор!

 

Превод: Моника Тошева

Автор: Eлън Джонстън, тази статия е вдъхновена от публикация от 1998 г. за WITSENDO

Статията е превод на български с разрешение от endometriosis.org на оригиналния текст https://endometriosis.org/resources/articles/telling-others-about-endometriosis/.