Насоки и стъпки, които да предприемете

Автор: Елън Т. Джонсън

За жените с ендометриоза е жизнено важно да могат ефективно да общуват с лекаря си, като разбира се, това важи и за двете страни. Лекарят също трябва да може да разговаря eфективно с пациентките си. 

За щастие, има някои стъпки, които да предприемете, за да постигнете положителен резултат. 

 

Преди часа при лекаря

 

Отделете няколко минути, за да си набележите цел и да съставите списък с подходящи въпроси. Например, да състави план за лечение, който да приложите през следващия месец. Може да искате да насрочите дата за операция или да обсъдите други възможности за терапия. Друг вариант е, да се е появил нов, притеснителен симптом, за който да искате да споделите. 

Ще ви е от полза да напишете целите си и да ги прочетете поне няколко пъти преди часа си. 

Направете списък с всичките си симптоми и въпроси, всички лекарства, които приемате (включително хранителни добавки) и съберете цялата си скорошна медицинска документация и лабораторни резултати.

 

Въпроси, които може да искате да зададете

 

Жените с ендометриоза може да поискат да зададат на лекаря си няколко доста целенасочени въпроса, свързани с диагностицирането и лечението й, като:

 • Какъв е лечебният план, който сте избрали за мен?
 • Как ще разберем дали работи?
 • Какви са ползите? А рисковете?
 • Колко дълго ще продължи това лечение?
 • Има ли други възможности?
 • Ще се наложи ли в бъдеще да се подложа на допълнителни терапии или процедури?
 • Какво ще стане, ако не предприема нищо?
 • Какъв е вашият подход към облекчаването на болката?

 

Пред кабинета

 

Вместо да четете списания, прочетете още веднъж въпросите и целта си. По този начин, ще влезете фокусирани при лекаря, когато е готов да ви приеме. 

 

По време на прегледа

 

След като поздравите, посочете ясно и отчетливо каква е причината да го посетите. Например:

Тук съм, защото усещам тазова болка две седмици всеки месец. Приемала съм обезболяващи, които се отпускат без рецепта, но те не ми помагат. Искам да знам каква е причината за тази продължителна болка и да открия начин да се справя с нея”.

Важно е да не омаловажавате оплакванията си и да не се изразявате неясно. Никога не казвайте „Най-вероятно не е нищо особено“. Много често жените не съобщават достатъчно ясно за болката си. В резултат на това може да не получим грижата, от която толкова отчаяно се нуждаем.

Разкажете ясно за симптомите си. Полезно е, ежедневно да записвате тези симптоми, които са свързани с болката, за да може да видите колко често ви боли. Водете си дневник на болката, в който да описвате всичките си оплаквания, кога се появяват, с каква продължителност са, и колко е силна тя. Ако начертаете карта на болката в тялото ви, с точното място, където я изпитвате, това също ще помогне на лекаря да диагностицира и лекува ендометриозата. 

 

Нашият пациентски въпросник ще ви помогне да организирате информацията си и да комуникирате по-лесно с лекаря, можете да го изтеглите от тук: Пациентски ендо въпросник

 

С правилната информация за лекаря ще е ясно, какви симптоми имате. Например:

Преди две месеца започнах да изпитвам болка по време на секс. При дълбоко проникване чувствам дълбока, дърпаща и изгаряща болка, която понякога продължава до два часа след акта. Това се случва най-често в средата на менструалния ми цикъл“. 

Не се срамувайте от оплакванията си. Говорете направо, така че лекарят да разбере какви са те. Ако просто кажете, че имате спазми, това обикновено не е притеснителен сигнал за него. Но да кажете, че изпитвате остра, режеща болка в долната част на таза, пет дни, всеки месец, като дадете ясно описание, това определено ще изиграе важна роля за откриването на правилните диагноза и лечение. 

 

Ако лекарят не чува

 

В случай, че лекарят омаловажава симптомите ви, ако казва, че всичко е в главата ви и просто да се отпуснете, препоръча ви забременяване като лечение или ви предпише лекарства, без обстоен преглед, най-добрият съвет е да помислите дали да не намерите друг специалист, който да ви изслуша и разбере. Често жените с ендометриоза дълги години не биват диагностицирани правилно, тъй като никой не ги изслушва. 

Може да се наложи да сте настоятелна, докато откриете лекар, който да се заеме със случая ви. 

 

Поискайте да ви пренасочат

 

Ако е ясно, че лекарят ви не може да ви предостави нужната грижа или просто не се разбирате, поискайте да бъдете насочени към друг специалист. Може да кажете „Планът, който съставихте, не ми вдъхва доверие. Бих желала да ме насочите към друг гинеколог“. 

 

Обобщение

 

Създаването на добра връзка между лекар и пациент отнема време, но си заслужава когато откриете някого, на когото можете да се доверите. Най-ефективният начин да получите адекватна грижа е като:

 • сте настойчиви;
 • не омаловажавате симптомите си;
 • не спирате да търсите, докато не получите нужните отговори;
 • проучвате, четете и говорите с други жени с ендометриоза. 

 

Превод: Моника Кирякова

Статията е превод на български с разрешение от endometriosis.org на оригиналния текст:

Talking with your doctor