Пробиотиците стават все по-популярни. Почти във всеки рекламен блог има реклама на поредния бранд за пробиотици. Това прави изключително трудно за обикновения потребител да избере качествен продукт, който да му донесе специфични ползи за здравето. Затова и реших да напиша този наръчник. 

Ето няколко неща, които трябва да проверим, преди да си купим пробиотик:

 

Кое поколение е пробиотика?

 

Тъй като пробиотиците се приемат през устата, тяхната ефективност зависи от това дали могат да издържат на киселинната среда в стомаха. Най-висококачествените пробиотици ще преминат през стомаха непокътнати и ще населят червата. Това зависи от технологията, по която са произведени. 

Има различни генерации пробиотици. Първата генерация пробиотици представлява т.нар. „стартерна култура“ – просто огромно количество пробиотични бактерии. Проблемът при тях е, че не оцеляват при температура над 18 °C. Това означава, че ако на даден пробиотик е упоменато, че трябва да се съхранява в хладилник най-вероятно е първа генерация и полезните бактерии в него са мъртви, много преди да стигнат до вашия дом. 

Втората генерация пробиотици комбинират полезни бактерии с пребиотична среда – това най-общо казано е някакъв въглехидрат, като често се използва инулин или декстроза. Тази генерация издържа на стайна температура в продължение на няколко месеца, защото бактериите вече са преминали във фаза на растеж и разполагат с хранителни вещества, но щом попаднат в стомаха, ниското Ph в стомаха ги убива.

Третата генерация пробиотици отново съдържат пребиотична среда и бактериите са във фаза на растеж, но освен това са поставени в специални защитни капсули, които се опитват да ги запазят живи, за да преминат през стомашно-чревния тракт непокътнати. 

Четвъртата генерация пробиотици представляват живи бактерии, на които лабораторно е създадена външна обвивка от протеини. Тяхната преживяемост в стомаха и червата е дори по-голяма, отколкото при третата генерация.

При производствения процес на петата генерация пробиотици, полезните бактерии се обвиват с протеини и мукополизахариди. Повечето производители създават тази защитна обвивка изкуствено, но някои създават и естествена обвивка на бактериите- По този начин, те могат да преминат през целия стомашно-чревен тракт и да достигнат чак до дебелото черво.

 

Кога да приемаме пробиотици?

 

Макар че е трудно да се измери жизнеспособността на бактериите, когато попаднат в стомашно-чревния тракт, някои изследвания показват, че пробиотиците оцеляват еднакво – със или без хранене. Въпреки това, изследванията показват също, че лактобацилите оцеляват най-добре, когато се приемат до 30 минути преди хранене. 

Оказва се, че последователността на приема не играе толкова съществена роля, колкото това дали все пак сме яли. Едномесечно проучване установява, че пробиотиците балансират чревния микробиом, когато все пак хапнете нещо, независимо дали преди или след приема им.

 

С каква храна да приемаме пробиотици?

 

В едно проучване, процентът на преживяемост на полезните бактерии се повишава, когато те се приемат заедно с овесена каша или нискомаслено мляко, в сравнение с приема само с вода или ябълков сок. Това изследване показва, че дори съвсем малко количество мазнини може да подобри оцеляването на добрите бактериите в храносмилателния тракт.

Освен с прием на мазнини, пробиотиците и по-специално лактобацилите, могат да оцелеят по-добре, ако се приемат заедно с някакъв вид въглехидрат. Разградените до прости захари въглехидрати играят ролята на хранителна среда за бактериите, когато се намират в киселинната среда на стомашно-чревния тракт.

 

Какви са полезните бактерии в пробиотика?

 

Всеки един пробиотичен щам има различни специфични ползи за здравето. Лактобацилус Булгарикус има силен антитуморен ефект, доказан в клинични изпитания.  Освен това, може да бъде от полза в лечението на възпалителни чревни заболявания, като Болест на Крон и Улцерозен колит. Българската добра бактерия може да помогне при дерматити и други кожни заболявания. 

Лактобацилус Рамнозус подпомага здравето на стомашно-чревния тракт, точно както и останалите пробиотици. Освен тези си свойства, полезната бактерия може да подпомогне лечението на пикочни инфекции, както и да предпази от кариеси. 

Лактобацилус Ройтери има доказани свойства при намаляване на холестерола и подпомагане на сърдечното здраве.

Стептококос Термофилус подпомага разграждането на лактозата и има доказани свойства за подпомагане здравето на кожата. Той се използва топично и перорално при различни дерматити, екземи и акне. Освен това, както всички други полезни бактерии, подпомага здравето на стомашно-чревния тракт и се бори с някои неприятни симптоми като запек, диария и колики. Той е втората бактерия, която се съдържа в традиционното българско кисело мляко. Има способността да подпомага растежа на лактобацилите. 

 

Обърнете внимание на качеството

 

Както може би знаете, пазарът на хранителни добавки не е регулиран. Това дава свобода на много производители да злоупотребяват с доверието на потребителите. Винаги купувайте хранителни добавки от сертифицирани производители, независимо дали става въпрос за пробиотици или друг вид добавка. Тези сертификати показват, че производството отговаря на международни високи стандарти за качество. 

Един от най-разпространените сертификати е GMP (Good manufacturing practice) – в превод означава „добри производствени практики“. Други важни европейски сертификати за производство на хранителни добавки са по стандартите ISO 9001 и ISO 22000.

Важно е производителят да е интегрирал и системата HACCP за анализ на опасностите и контрол на критичните точки. Принципите на тази система са формулирани за пръв път от учените на НАСА, за да се гарантира доставката на безопасни храни за астронавтите.

 

Не прекалявайте с количеството полезни бактерии

 

Това правило важи ако за пръв път въвеждате пробиотици в диетата си или дълго време не сте приемали полезни бактерии. Производителите пишат на етикетите броя на колонообразуващите клетки (CFU). Ако сега започвате приема на пробиотици, недейте да приемате повече от описаната на етикета препоръчителна доза. А ако усетите подуване или къркорене, не се притеснявайте, нормално е. Просто полезните бактерии изместват лошите в червата. Приемайте малко по-малка доза или разредете приема през ден, докато симптомите не отшумят. 

 

В заключение…

 

Проучването на производителя и хранителната добавка е много важно не само, когато се отнася за пробиотиците. Няма по-скъпа хранителна добавка от тази, която не ни носи никакви ползи за здравето. Затова е важно да направим собствено проучване, за да изберем продукт, от който ще усетим ефект. 

 

Автор: Самуела Вълкова