За жените с ендо се знае, че много често са под стрес, работят постоянно, вършват хиляди неща, решават проблеми и помагат на всички. Огледайте се и някоя от най-оправните, но и претоварени жени в обкръжението ви може да се окаже, че има ендометриоза. 
 
Освен, че сме много стресирани, често ни се казва и че имаме твърде много мъжка енергия за сметка на женската и че това ни създава проблеми. 
 
За да водим пълноценен и здравословен живот би трбявало да можем да балансираме двата вида енергия в себе си. Само че това е трудно. Лично за мен, а се оказва и за доста други жени, които срещам, е трудно да разберат какво всъщност означава да имаш повече женска енергия. Ние просто нямаме представа каква енергия е това и не само не я разпознаваме, но и не знаем изобщо как да стигнем до нея. Това е нормално – не сме отраснали с разговори за женски и мъжки енергии в крайна сметка, макар че щеше да е хубаво да бяхме.
 
Ако не разпознавате едната от другата енергия, добро начало е да прегледаме някои от характеристиките на мъжката енергия. 
 

Мъжката енергия е:

 
Ориентирана към действие
Даваща
Организираща
Систематизираща
Аналитична
Логична
Изключително фокусирана
Агресивна
Индивидуалистична
Предизвикателна
Твърда
 
Вярвам, че много от вас вече са се разпознали в някои от тези думи. При това сигурно се питат какво лошо има в тях – точно с ориентираност към действие, аналитичност, организираност и фокус ставаме толкова добри професионалисти и напредваме в работата си. И ако трябва да съм честна, обикновено бих предпочела да работя с точно такива хора. Най-добрите организатори и най-аналитичните и дейни хора, които познавам, са жени.
Но тук не става дума за пола, а за енергията. И двата пола я притежават в разнобразни степени и това е напълно нормално и здравословно нещо. Проблемът възниква, когато се асоциираме единствено или почти само с единия вид енергия или в случая с горните характеристики. За да живеем наистина добре, са ни нужни и характеристиките на женската енергия.
 

Женската енергия е:

 
Тиха
Пасивна
Получаваща
Спонтанна
Плавна
Емпатична
Чувствителна
Многозадачна
Подхранваща
Колективна
Приемаща
Гъвкава
 
Забелязвате ли особености и разлики между двата вида енергии?
 
В първата работим постоянно и решаваме задачи и се справяме с проблеми, управляваме бизнеси, екипи, проекти, напредваме професионално.
 
Във втората енергия успяваме да си починем. Да си поемем дъх, да се порадваме на живота, да си позволим да усетим чувствата си, да се усетим част от семейството, от приятелския си кръг, да си позволим да съчувстваме и да се свързваме емоционално с другите.
 
Женската енергия ни е нужна, за да си позволим да си починем, когато е нужно, но също и да градим качествени взаимоотношения и да създаваме семейство. Мъжката енергия ни позволява да се справяме със заплахи и трудности, да се издържаме и създаваме финансова стабилност. Ако е твърде много обаче ни кара да забравяме за почивката или да пренебрегваме чувствата си и да търсим как да се залисаме, за да не ги изпитваме.
 
Човек има нужда и от двете неща – да работи работа, която го удовлетворява, и да се справя добре с нея, да взима премислени решения, да планира и организира, но също и да бъде спонтатен, да си позволява да чувства, да се свързва емоционално с другите и да си позволява да приема. Ако имате трудности с вторите неща, може би ще си помогнете ако се ангажирате с дейности, които подхранват точно тази женска енергия, която така често ни избягва. 
 

Как да култивирате женска енергия?

Има много начини да култивираме женската си енергия, но докато всички можем да се сетим, че нова прическа, малко грим и ново червило правят това, често пропускаме някои други, не по-малко важни и съществени за балгосъстоянието ни, като:

Осигурете си усещане за безопасност

Пиша като човек, който също изпитва затруднения да балансира двата вида енергия. Едно от най-големите предизвикателства, но и много силно повлияващо всички останали неща, е усещането за безпасност. Когато не се чувстваш в безопасност, целият организъм е в състояние на стрес и това усещане ни отдалечава от спокойствието на женската енергия. Помислете си как можете да усилите усещането, че сте в безопасност и предприемете каквото можете в тази посока. Може да става дума за прости неща като моя навик да дърпам всички завеси вкъщи, когато се стъмни. Вероятно нямате контрол над някои заплахи, но може би има как да се подготвите малко по-добре за тях, или да се преместите или пропуснете ситуациите, които ви се струваш заплашителни. Ако намалите стреса от усещането за опасност, ще си създадете капацитет да променяте и други неща в живота си. 
 

Забавете темпото

Колкото и да мислите, че нямате време, ако сравните какво правите за един ден и каква е вашата представа за сроковете, с които трябва да се свършат нещата, с някой от колегите ви, има голяма вероятност да установите, че живеете на много по-бързи обороти от тях. Освен, разбира се, ако не работите все с други жени с ендо ;). Сравнете не само какво правят на работа, но и нещата, които правят извън нея.
 
Ако резултатите ви изненадат, а дори и да не, направете си експеримент – опитайте да намалите мъничко темпото и да увеличите сроковете поне малко. Може да е некомфортно и дори да се чувствате малко виновно в началото, но си помислете как това може да подобри здравето ви или дори шансовете да забременеете например. Намалявайте темпото малко по малко и си дайте време да свикнете. Ако преди сте правили нещо за половин час, дайте си 40 минути за начало. Моят мъж нарича това буфер за ходене до тоалетна. Не е много дълго време, но може да ви даде време да превключите между две срещи, да си поемете дъх, да имате време да обмислите ситуация, наистина да отидете до тоалетна, или пък да реагирате, ако задачата се е оказала малко по-сложна или трудоемка. Помислете си само колко по-ефективни ще станете, ако в началото на следвата среща вече сте наясно с цялата информация за нея и всички цели, които трябва да постигнете, вместо да губите още 15-20 минути в опити да превключите от предишната и да си припомните за какво става дума.
 
Започнете с 10-минутни буфери, но опитайте да ги увеличите постепенно и наблюдавайте как се чувствате през деня и как се отразяват тези буфери на цялостната ви енергия и усещане.
 

Открийте какви нужди имате и се погрижете за тях

 
Познавате ли наистина нуждите си? Признавате ли ги, дори и околните да не ги одобряват или може би дори пренебрегват? А грижите ли се за задоволяването им?
 
Започнах с усещането за безопасност – една от основните нужди, която всеки споделя, но може би имате и други, като например да прекарвате малко време насаме и в тишина след дълъг и натоварен работен ден, или пък започнете сутрините си със спокойна и здравословна закуска. Знаете ли какви са тези нужди и какво правите, за да ги задоволите? Какво можете да направите още днес, за да се погрижите за себе си?
 
 

Дайте си възможност да почувствате емоциите си

Намерете време и позволете на чувствата си да излязат наяве и да ги почувствате наистина, без опити да се разсеяте или да ги потулите. В началото това може да бъде болезнено, особено ако не сте го правили отдавна, така че си създайте подходящо безопасно пространство и време за тях. Но си позволете да ги почувствате, дори и да ви е много некомфортно и обърнете внимание дали не усещате някакво облекчение след това?
 
 

Правете нещо креативно

Открийте отдавна забравено хоби, или захванете нещо ново – създавайте всичко, което ви се иска, и го правете просто за самото правене и възможността да бъдете креативни. Пробвайте неща като рисуване, фотография, писане, създаване на ръчно изработени неща, плетене, декориране и всичко останало, което ви кара да слезете от въртележката и да създадете нещо. 
 
 

Забавлявайте се

Правете неща, които ви носят удоволствие – например ако обичате да танцувате, правете го. Или да се виждате с приятели. Или да решавате сложен проблем. Или да прочетете хубава книга. Правете неща, които ви носят удоволствие и ви карат да се усмихвате и смеете. 
 
 

Осигурете си сензорни преживявания 

Купете за диавана си възглавници с разнообразни текстури, използвайте естествени материали за дома си с приятни за пипане повърхности, купете си масажор и си правете масажи, докосвайте повърхностите, които ви привличат, и обръщайте внимание на усещането. Прегръщайте партьора си, срешете косата си бавно и с наслада, купете си дъхави цветя или сложете ароматно масло в дифузера, направете всичко, което доставя удоволствие на осезанието ви…
 
 

Свържете се с природата

Разходете се в гората, в планината, прегърнете дърво, пресадете домашните си растения, ходете боси, сядайте на земята, заровете ръце в пръстта, подишайте свеж планински въздух…
 
 

Включете се в женски кръг или група

Влезте в клюкарския чат с колежките, правете си седмични срещи с приятелки, посетете Ендо кръг, каквито организираме във фондацията, отидете на йога с приятелки. Намерете начин да сте част от група жени и да усещате принадлежност към тази група, да говорите с тях регулярно по женски теми с женски тип общуване. 
 
Живеем в свят, който не цени особено много женските качества, и често това дотолкова много ни въздейства, че ги подтискаме и забравяме. Търпим последствията от този дисбаланс ежедневно на всички нива в обществото и живота ни. Всички ние бихме спечили много, ако започнем да даваме място и да ценим повече и нещата, които обикновено смятаме за недостатъчно ефективни или сериозни. Те имат своята роля в живота ни и го правят цветен, приятен, щастлив и здравословен.