Обичам да пътувам, но когато симптомите ми станаха толкова силни и непредвидими, че вече ми се виждаше прекалено голям риск да тръгна нанякъде, почти престанах да го правя. Да се чувствам добре на път с ендометриоза и аденомиоза ми се виждаше невъзможно.

Избягването обаче не е решение, а и пътуването започна да ми липсва. Така че

Как да се чувстваме добре на път с ендометриоза?

Най-важното условие за добър живот с ендометриоза е да се научим да познаваме телата и симптмите си и да открием методите, които ни помагат да сме във форма, регулират хормоналния ни баланс и държат възпаленията в норма. Всичко това се отнася с пълна сила и до пътуванията, които предприемаме, независимо за почивка, туризъм или работа. Познавайки нуждите на тялото си с малко планиране пътуванията могат да бъдат също толкова приятни колкото са били и преди. Ето няколко принципа, които помагат при пътуване:

Планирайте добре

Една от основите за добро пътуване е добрият предварителен план. Някои хора нямат проблем да тръгнат за някъде веднага след работа със събран на бързо за 30-тина минути багаж без план къде ще се спи вечерта или  в колко часа ще се вечеря. Има много романтика в това да пътуваш без планове! Други планират всички места, които ще посетят, нащувките и дори купуват билети за музеи предварително, но пък пренебрегват други важни неща като време за почивка и хапване.

 

Да нямаш план те поставя в много уязвима позиция ако пътуваш с хронично заболяване и особено ако имаш симптоми, които само чакат сгоден случай да излязат наяве. 

 

Спонтанните пътувания могат да бъдат много стресиращи. А за всеки човек с хронично заболяване е важно да си осигури възможност за добра храна в подходящо време и от подходящия вид, достатъчно време за почивка, възможност за нормално пътуване без преумора, достъп до всички медикаменти, които взима по принцип, подходящи дрехи и т.н. 

В началото необходимостта да планираш толкова много неща в едно пътуване (пътуванията по природа са хаотични), може да бъде много отчайваща и демотивираща. И наистина, да се справиш с всичко това е трудно и времемко. Особено в компания с хора, които нямат подобни проблеми и възприемат подобни изисквания по-скоро като капризи, отколкото като нещо съществено важно за здравословното ви състояние.

С времето обаче става по-лесно, защото се изграждат навици и решения на конкретни проблеми и вече не е необходимо да се мисли и планира всяко нещо поотделно.

Например, когато хората около мен държат да отидем на пица, ще се съглася при условие, че открият такава, в която се предлагат и опции, които не съдържат тесто и кашкавал (които са в моя списък за избягване). Ако цял ден не съм успяла да хапна зеленчуци, ще потърся магазин и ще си купя такива, вместо да залагам на това дали вечерта ще има салата в ресторанта. Вместо да разчитам, че може и да намерим по магистралата някакъв обяд, който да не ми навреди, винаги си нося нещо, което ще ме спаси ако такъв обяд не се материализира (безглутеновите овесени бисквити и суровите барчета винаги са ми в чантата, а напоследък често тръгвам и с торбичка плодове). Имам предварително измислени решения или алтернативи за повечето проблеми, с които често се сблъсквам на път и това ми оставя достатъчно възможност да се насладя на пътуването без притеснения. 

Photo by Austin Ban on Unsplash

Предвидете достатъчно време за сън

Отпуските никога не стигат, а местата, които искаме да посетим са твърде много и понякога доста далеч. Пътуването често се случва през нощта, тръгванията са много рано или пък пристигането е късно, или разходките продължават до сред нощите. Сънят обаче е твърде важен и ако не спите достатъчно ще се сблъскате със спад в имунната система, изтощение и хормонални дисбаланси. Все неща, които всеки човек, загрижен за здравето си ще избягва, а жена с ендометриоза би трябвало да го прави задължително.

А и в крайна сметка въпросът опира до избора между загубата на време в път и това да се чувствате добре. Лично аз напоследък избирам първия вариант и съм много по-доволна от преживяванията. 

А и нека не забравяме – далеч по-лесно е да се пазите от преумора, инфекции, възпаления, болки или чревни проблеми, отколкото да се опитвате да се справите с тях, когато се появят. 

 

Движете се

В нормалното си ежедневие прекарвам деня на компютъра и ако не направя един задължителен минимум от поне час и половина ходене, при това на дневна светлина, не се чувствам добре. Но на път се събират и много повече часове в самолети, по летища или в кола или автобус, при това са толкова изтощителни, че когато най-накрая пристигнем първата мисъл е за леглото. А движението е едно от най-добрите превенции за повечето проблеми, с които се сблъскваме. Ето защо всяка възможност трябва да се използва – всяка почивка на автобуса може да бъде време за раздвижване навън, всяко чакане на летището да бъде разходка, вместо само стоене на пейките, и всяко пътуване с кола да включва спиране за почивка и раздвижване. 

 

Не се преуморявайте

Дори и никога да не сте се сблъсквали с хронична умора или умора на надбъбречните жлези, със сигурност сте наясно, че преуморяването не е най-добрата приятелка на една жена с ендометриоза. Така че знайте си възможностите и се съобразявайте с тях. Да, в някои случаи може да бъде изнервящо, но гарантирам че ако продължите в този дух, много скоро възможностите ви ще се повишат. Ето защо намерете пейка, ако сте обикаляли красив град цял ден дори и да не се чувствате уморени – понякога вълнението от новото може да притъпи усещането, но в момента, в който седнете ще усетите колко уморени сте всъщност. Седнете, починете, поемете си дъх, заредете се с нови сили преди да сте изчерпали всичките си запаси с енергия и чак след това продължете с програмата.Пригответе си лекарствата/добавките в удобни опаковки и на достъпно място 

Пътуванията и почивките са много лесен повод да се спрат или забравят всички лекарства или добавки, които иначе взимате, но това само ще натовари организма допълнително и ще се наложи да се справяте с още един проблем, когато се върнете. Вместо това си вземете всичко, което взимате по принцип, като приготвите лекарствата и добавките в удобни опаковки, които да са ви под ръка или леснодостъпни. Настройте си аларма, ако мислите, че ще забравите и направете така че взимането им да е лесно и без усилия. И не забравяйте за пробиотиците, дори и да не ги взимате редовно иначе – те са чудесен вариант особено ако пътувате по-далеч и се сблъсквате с различен микробиом в местната храна. 


Photo by Rebe Adelaida on Unsplash

Яжте добре и регулярно

Всеки човек с хронично заболяване в крайна сметка стига до конкретен режим на хранене, който му се отразява добре и държи симптомите под контрол. Вкъщи това се следва много по-лесно отколкото на път, но за да се чувствате добре и тогава, е важно да организирате нещата така, че да можете максимално да следвате нормалния си режим на хранене. Това включва не само вида храна, но и времето и честотата на хапване. 

 

Добър вариант е да предвиждате почивки за хапване по пътя (особено ако пътувате с кола). Носете си нещо предварително приготвено от вас за изпът, в случай че не намерите подходящо място за хранене навреме. Разпитайте или потърсете в интернет препоръки за заведения и се запознайте с местните места за ядене предварително, особено тези, които готвят подходяща за вас храна. 

 

Не забравяйте за водата!

Някои хора забравят да пият вода, когато работят или са вкъщи или спортуват, но още по-голяма част забравят за нея на път. А като жени често ни е страх да пием вода, ако не знаем кога ще има достъп до тоалетна. Често и чантата е толкова тежка, че мисълта да вземем и бутилка вода изглежда непосилна. 

 

Дехидратацията обаче е едно от основните неща, които ни изтощават на път и може да задълбочи редица проблеми. Освен това без вода трудно можете да изведете от тялото токсините, с които се сблъсквате по време на пътуването. Ето защо пиенето на вода на път е също толкова важно, колкото и когато сме си вкъщи. Какво правя аз? Най-често си нося съвсем малка бутилка, за да не ми тежи твърде много, оглеждам се за чешми, ако има такива, когато водата в нея свърши, или ако няма купувам регулярно по пътя бутилирана, въпреки че в други ситуации избягвам водата в пластмасови бутилки. 

 

Пригответе си удобни дрехи

Това е най-важния съвет когато се пътува по работа и представителният вид е важен, но се отнася до всички пътувания. Колкото и важно да е да изглеждаме добре, още по-важно е да има някоя удобна лека и нестегната дреха, в която да можем да се преоблечем дори и само за вечерта в хотела. Тялото има нужда от почивка, а корема от местенце да се отпусне, което стегнатият колан не му позволява да направи. 

Съобразете дрехите и с времето. И прекаления студ и прекомерната жега могат да бъдат много изтощаващи и да събудят спящи симптоми, така че подходящите дрехи (и шапки) могат да се окажат сериозната разлика между приятното и неприятното пътуване. 

 

Пожелавам ви повече поводи за пътувания и повече удоволствие от тях. Напълно възможно е да се чувствате добре на път с еднометриоза. И най-вече не забравяйте, че вие самите знаете какво е най-добро за вас!

 

 

Анна Димитрова подпис

 

 

Photo by Mesut Kaya on Unsplash