Какво е ендометриоза?

Ендометриоза е състояние, при което тъкан, подобна на вътрешната обвивка на матката, се открива в други части на тялото, обикновено в областта на таза.

Колко често се среща?

Смята се, че приблизително 176 милиона жени по света имат ендометриоза. Това прави една от всеки 10 жени в репродуктивна възраст – времето от първата менструация до менопаузата. Има данни за симптоми започнали още в периода преди първата менструация, но в повечето случаи у нас ендометриоза се диагностицира след 20-тата годишнина, защото за диагноза е необходимо да се направи операция (отворена или лапароскопска).

Все още няма достатъчно консенсус какво причинява ендометриоза, а симптомите са твърде разнообразни и начина на развитие е специфичен за всяка жена, което прави диагностиката и съответно намирането на подходящо лечение трудна.

Ендометриоза – типове и стадии

Разберете повече за различните типове ендометриоза и стадиите, по които се разделя, както и какво значи това

Специфики на ендометриозата в юношеска възраст и при млади момичета

Много е важно ендометриозата в началото на юношеската възраст да се диагностицира възможно най-рано. Така по-лесно може да се управляват и предотвратяват последствията от по-напредналите стадии. Но ендометриозата при тийнейджъри и млади жени се диагностицира особено трудно, защото се различава от тази при възрастните.

Ендометриоза при деца и юноши

Най-младият регистриран пациент с ендометриоза в света е 7-годишно момиче от Америка, без менструация. 38% от страдащите от ендометриоза появяват първи симптоми на около 11-15-годишна възраст, което се равнява на близо 90 милиона ДЕЦА със симптоми по света.

Опасно ли е?

Състоянието не е животозастрашаващо, но заради множеството сериозни симптоми може да има сериозен ефект върху физическото, умственото и социалното благосъстояние на засегнатите и потенциално да засегне тяхната работоспособност, както и да окаже сериозно въздействие върху взаимоотношенията, включително интимните, социалните дейности и в някои случаи и плодовитостта.

Диагнозата ендометриоза НЕ значи автоматично безплодие, напротив, множество жени с ендометриоза забременяват и раждат съвсем нормално. Все пак между 20 и 40% от жените, които се лекуват от безплодие, са в тази ситуация поради усложнения, свързани с ендометриоза. Затова е важно да бъде диагностицирана рано и да се третира адекватно.

Симптоми

Особеното при ендометриозата е, че може да има явни симптоми, но може да се развива и почти безсимптомно, като стадия, в който е категоризирана, няма отношение към количеството или интензитета на симптомите.

Допълнителен проблем за диагностицирането е, че голяма част от симптомите се отнасят и до редица други заболявания, включително автоимунни.

Съпътстващи заболявания

Повечето жени с ендометриоза развиват и съпъстващи заболявания. Някои изследвания потвърждават завишения риск за развитие на автоимунно заболяване при наличие на ендометриоза.

Причини

Ендометриоза се диагностицира когато клетки, подобни на ендометриума (лигавицата на матката), се откриват извън матката. Тези клетки, наречени лезии, се уголемяват и кървят всеки месец в такт с хормоналните промени в женския организъм точно както го прави и ендометриума по време на нормален менструален цикъл. Разликата е, че в тазовата област няма къде да бъде изхвърлена тази излишна тъкан и оставането ѝ вътре води до хронични възпаления и сраствания от влакнеста тъкан, който постепенно започват да свързват органите.

 

Ендометриозните лезии се откриват най-често в яйчниците, където се наричат „шоколадови кисти“, на фалопиевите тръби, по долната част на матката, по уретерозните връзки (които придържат матката на мястото ѝ), на червата и пикочния мехур и на ципестата обвивка на таза (пертионеума). В редки случаи ендометриоза може да се открие извън тазовата кухина.

 

Теориите относно какво причинява ендометриоза са няколко. Напоследък се смята, че развитието се дължи на комбинация от няколко фактора – генетична предразположеност, нарушения в хормоналния баланс, стресиращи фактори и възпалителни процеси в организма.

 

Диагностициране

Диагностицирането е затруднено заради разнообразните и непостоянни симптоми, които често мимикрират други състояния. Допълнителен проблем е, че много малко специалисти у нас са запознати с всички специфики на заболяването.

Към кого да се обърнем за диагноза?

Гинеколозите, които са единствените, които реално могат да го диагностицират чрез операция, не се вълнуват от хормоналните дисбаланси, а ендокринолозите могат да отрият други проблеми, но рядко биха могли да открият основната причина самостоятелно.

Най-добрият вариант е да споделите с гинеколог всичките си симптоми, независимо колко встрани от специалността на гинеколога ви се струват. Бъдете съвсем ясни колко често ги имате и колко сериозни са, дори и да ви обяснят, че е нормално да ви боли при цикъл. Ако имате съмнение за ендометриоза, задължително повдигнете въпроса при следващия преглед.

Диагностициране

В повечето случаи при преглед с ултразвук се забелязват единствено кистите. Срастванията са специфични и все още много малко гинеколози са обучени да ги разпознават при преглед. Лезиите не могат да се видят освен с директен оглед на тазовата област при операция.

Сигурна диагноза се получава единствено след лапароскопия или отворена коремна операция и провеждане на хистологично изследване.

Лапароскопията е по-малко инвазивна хирургична процедура, при която се правят малки разрези в корема, за да се вкара лапароскоп – дълъг тръбен инструмент с лампичка в края, който позовлява на хирурга да види ендометриозните огнища и да вземе материал за изследване.

 

Лечение

Все още няма лекарство за ендометриоза, но има лечения, които помагат да успокоят симптомите ви и да подобрят качеството ви на живот. В много случаи това е напълно достатъчно. Понякога обаче отнема време да се открие точната комбинация, която ще подейства при вас. Това означава че е важно да говорите с доктора си за симптомите си, как се отразяват на ежедневието ви, и дали планирате да имате деца сега или в бъдеще.

 

Леченията, които се прилагат в момента, се занимават със симптомите и се грижат да ги сведат до минимум, както и последствията им.

Холистичен подход

Цялостен подход

Много жени с ендометриоза докладват за значително подобрение в състоянието си след прилагане на цялостен подход към здравето си, включващ промени в режима на хранене и начина на живот.

Промяна в начина на живот

Ендометриозата не е присъда, а важно напомняне, че имаме нужда да възстановим баланса в живота си и да променим вредните навици, които ни разболяват.

    Подходяща диета

    Здравословният начин на хранене може да доведе до сериозни подобрения в симтомите, както и да помогне за положителното действие на медикаментозното лечение и да намали страничните ефекти от него.

    За връзка с нас

    Пишете ни ако имате въпроси: