Цялостен подход към ендометриозата

Смятаме, че изолираното лечение към едно комплексно заболяване, което все още не разбираме достатъчно, няма как да реши всички проблеми. Ето защо подкрепяме холистичния подход при лечението на ендометриоза, който включва цялостно мислене за здравето и разнообразни допълнителни терапии.

Промяна в начина на живот

Това, което действа добре на всички ни, е промяната в начина на живот. Ние разглеждаме ендометриозата не като присъда, а като важно напомняне, че имаме нужда да възстановим баланса в живота си чрез:

 

  • Ограничаване на стреса (външен и вътрешен);
  • Почивка – разходки навън, медитация и др.;
  • Достатъчно сън – поне 7-8 часа на денонощие;
  • Премахване на възпалителните процеси в организма чрез специфична диета (повече информация за това в Статии);
  • Подходящи хранителни добавки (борещи възпалението, болката и подпомагащи фертилитета (след проследяване на дефицити и индивидуални състояния, консултирани с лекар);
  • Психологическа подкрепа в емоционален план и успокояване на нервната система;
  • Спорт и движение;
  • Достатъчно време на открито.

Заслужава ли си?

Един здравословен подход обикновено изисква значителни промени в сегашния начин на живот (който при жени с ендометриоза често не е особено здравословен), но резултатите са значителни. С негова помощ изчезват много от най-сериозните проблеми, включително неврологичните симптоми, болките намаляват, не се развиват съпътстващи заболявания, качеството на живот се подобрява чувствително.

Този подход може да се прилага самостоятелно или в комбинация с избрано конвенционално лечение, предложено от специалист. Подходът изисква поемане на отговорност за собственото състояние и значително образоване по темата за здравословния начин на живот. В много случаи конвенционалните здравословни диети могат да се окажат дори противопоказни, а взимането на добавки безконтролно може да доведе до странични ефекти, затова съветваме да подхождате внимателно и отговорно към всички промени, които смятате да внесете в начина си на живот, и да се консултирате със съотвения специалист преди да ги предприемете.

Препоръки

Няколко общи препоръки, които могат драстично да променят начина ви на живот и симптомите, които изпитвате

Живейте здравословно

Опитайте се да намалите източниците на стрес в живота си, особено тези, които водят до хроничен стрес. Научете се как да бъдете по-издържливи на стресови фактори и как да се отпускате след период на интензивен стрес.

Почивайте си винаги, когато усетите нужда от това

Погрижете се да имате качествен сън и да спите достатъчно дълго

Хранете се редовно, на спокойствие, с удоволствие и без да бързате. Хранете се разнообразно и избягвайте храните, които не ви влияят добре

Избягвайте алкохол, захар и пакетирани храни

Четете етикетите на храните, които пазарувате, и не купувайте храни, чиито съставки са ви непознати

Намалете използването на стандартна битова химия в дома си и заменете козметичните си продукти с органични

Прекарвайте колкото можете повече време на дневна светлина навън, а не зад прозорец

Движете се повече. Създайте си възможност да ходите всеки ден. Правете упражнения, по възможност всеки ден, особено такива, които изправят гръбнака и раздвижват тазовата област

Научете се да се отпускате – мисловно и физически

Открийте нещата, които ви вдъхновяват, и намерете повече време за тях

Правете всичко, което ви кара да се чувствате добре и ви прави щастливи!

Хранене

Отразяват ли се зле на менструацията пшеницата и глутенът?

Пшеницата и глутенът обикновено не са проблемни за менструациите, но могат да повлияят на някои състояния като ендометриоза, аденомиоза, аменорея с неясен характер, мигрени или заболявания на щитовидната жлеза.

Глутенът е протеин, който би могъл да доведе до имунна дисфункция, ако се установи, че проявявате чувствителност към него.

Противовъзпалителни възможности на куркумина

Куркуминът е основният биоактивен компонент на подправката куркума,  традиционно използвана в индийската и китайската медицина и широко разпространена в азиатската диета.

Според многобройни изследвания, куркуминът има някои терапевтично потенциални противовъзпалителни, противоракови и противостареещи възможности.

Храната и емоциите – стълбове в живота с ендометриоза

Илияна Матова, нутриционист и психолог, специализант по психотерапия, споделя собственото си разбиране за връзката между храненето и емоциите ни и развиването на ендометриозата. Научете повече за био-индивидуалния подход и самонаблюдението, връзката между чревния тракт и мозъка и влиянието на храната върху ендометриозата.

Остеопатия

Остеопатия за менажиране на ендометриоза

Остеопатията е вид алтернативна медицина, която набляга на физическата манипулация на мускулната тъкан и костите на тялото.

Остеопатията може да облекчи болките в костите, мускулите, нервите, фасцията и връзките. Остеопатите работят с таза, гръбначния стълб и корема; те оценяват подравняването, мускулатурата, фасциалните системи и моделите на движение в таза и тялото за проблеми, които активират болката ви и намаляват качеството на живот.

Акупунктура

Акупунктурата за лечение на ендометриоза

Акупунктурата е форма на лечение, представляваща вкарването на много тънки игли през кожата на човек в специфични, ключови точки на тялото му. Западната медицина признава акупунктурата като метод за стимулиране на мускулите, нервите и съединителната тъкан.

Може да помогне за увеличаване на притока на кръв, намаляване на вътрешно-възпалителните процеси и освобождаване на ендорфини.

Физиотерапия

Видове физиотерапия и менажиране на болката при ендометриоза

Михаела Шехова описва собствения си опит с физиотерапия, която се предписва при тежки случаи на болка при ендометриоза в Англия и се практикува от физиотерапевти, които специализират физиотерапия при ендометриоза.

Проучвания сочат, че болките в тазовото дъно се увеличават, когато сме в стресова ситуация, защото неволно ги стягаме и задържаме стегнати. Важна цел на физиотерапията е да се научим да се отпускаме и да освободим или тренираме тазовото си дъно.

Ендометриоза и дисфункция на тазовото дъно

Яна Вълчева споделя различни техники и съвети за оптимално здраве и функциониране на тазовото дъно. Често мускулите на тазовото дъно са стегнати в отговор на хронична тазова болка. Срастванията, които ендометриозата причинява в напреднал стадий или срастванията от операции, са медицински проблем, който прави таза трудно подвижен, появяват се болки и други неразположения. Специфични упражнения и дишане, които се съсредоточават върху пълния обхват от движения на коремните мускули, бедра и таз, биха спомогнали за отпускането им и подобрили гъвкавостта им.

Физиотерапия на тазовото дъно

Надя Гелова обяснява различните методи за физиотерапия на тазовото дъно, дава конкретни техники за справяне при определени проблеми и ни запознава с начините, по които можем да си помогнем самостоятелно.

Ползите от упражненията при ендометриоза

Ендометриозата е сложно заболяване, като болката е един от основните му симптоми. Лечението и на двете е трудно, но има една възможност за лечение, която постоянно показва обещаващи резултати и това е движението. Упражненията са отлична форма на лекарство, което защитава от редица заболявания и здравословни проблеми. Затрудненията при някои жени с ендометриоза идват от това, че упражненията могат да имат странични ефекти, които най-често се проявяват като пристъп на болка.

Йога учителят Екатерина Минкова ни запознава с вид йога, която е подходяща да се практикува дори и по време на болезнен цикъл. Дава методи за работа с корема и таза и техники за отпускане и релаксация. 

Сън и ендометриоза

Eндометриоза и хигиена на съня

Ендометриозата може да окаже отрицателно въздействие върху качеството на съня ви. Хигиената на съня играе решаваща роля за поддържането на имунитета, метаболизма и други жизненоважни функции. Недостатъчният сън може да повлияе на настроението, способността за възприемане и разбиране на информация и дори да причини дългосрочни здравословни проблеми.

Имейл предизвикателство: Подобри съня си

8 писма със съвети и насоки да подобрите съня си; и анкети за оценяване текущото ви състояние и постигнатите в края промени. Изисква активна работа и ангажираност.

Детокс

Рициново масло за женско здраве и хормонален баланс

Компресът с рициново масло е най-добрата техника за снабдяване с енергия на област в тялото, която се опитва да преодолее стагнация. Това е мощна техника, която поражда движение в тялото и има особено добро въздействие върху черния дроб, дебелото черво, репродуктивните органи, но ще повлияе и върху всяка друга област на възпаление или токсичност.

10 начина да детоксикираме лимфната си система

Активната лимфна система ще ви помогне да намалите токсичното натоварване на тялото, да увеличите кръвообращението и да съживите здравето си. Има много опции, които ще накарат вашата лимфна система да се раздвижи и да изпомпва токсините. Ще откриете, че някои от тези съвети са забавни за прилагане, много от тях са евтини или безплатни и повечето включват минимално време и усилия. Изберете три или четири предложения, които работят за вас, и опитайте да ги приложете на практика за 10 дни.

„Истинската промяна при мен настъпи, когато започнах активно да комуникирам с лекарите, и, заедно с предписаните от тях лечения, допълних ефекта им с диета, упражнения и промяна в начина си на живот“

Анна Димитрова

Добавки

Добавките се взимат под лекарско наблюдение. Описваме добавки, които можете да обсъдите с лекуващите ви специалисти и на база установени недостици или нужди на вашия организъм да съставите индивидуална програма.

10 от най-важните доказали се добавки за ендометриоза

При ендометриоза освен спазването на хранителен режим, имащ за цел да намали възпалителните процеси в организма, бихме могли да използваме и някои хранителни добавки и масла, които ни помагат да подобрим функцията на черния дроб, да повишим имунитета и да противодействаме на възпалителните процеси.

Още 10 доказали се добавки за ендометриоза

Продължаваме с още 10 доказали се добавки за ендометриоза според нашия опит и този на други жени с диагнозата. Този път ще обърнем по-голямо внимание на протеолитичните ензими и ползата им за овладяване симптомите на ендометриоза.

5 добавки, които могат да облекчат менструалните симптоми (и за какво се използват)

Добавките показват добри резултати в борбата с подуването, негативните настроения и за облекчаване на болезнени крампи дори и да нямате ендометриоза. Разглеждаме 5, които можете да обсъдите със своя доктор, за облекчаване на менструацията – магнезий, омега-3 мастни киселини, витекс, джинджифил и гинко билоба.

Пикногенолът: може ли да бъде по-ефективен при ендометриоза от лекарствата?

Пикногенолът е добра натурална алтернатива за лечение на ендометриоза. Изследванията показават намаляване на болката и облекчаване на симптомите на заболяването без да пречи на възможността за забременяване. Все още не е достатъчно проучен за ендометриоза, така че подхождайте внимателно.

За връзка с нас

Пишете ни ако имате въпроси: