Лечение

Все още няма лекарство за ендометриоза, но има лечения, които помагат да успокоят симптомите и да подобрят качеството на живот. В много случаи това е напълно достатъчно. Понякога обаче отнема време да се открие точната комбинация, която ще подейства при вас. Това означава, че е изключително важно да обсъдите с доктора си симптомите, които имате и как се отразяват на ежедневието ви, и дали планирате да имате деца сега или в бъдеще.

Лечение

Леченията, които се прилагат в момента, всъщност не лекуват ендометриоза, а се занимават със симптомите и се грижат да ги сведат до минимум, както и последствията им.

Може да се наложи да пробвате повече от едно лечение преди да откриете кое работи най-добре и има най-малко странични ефекти.

Вариантите са два – медикаментозен и оперативен, като често се прилагат в комбинация. 

Допълнително жените с ендометриоза докладват за сериозен ефект от спазването на хранителен режим и лайфстайл промени, които са в основата на холистичния подход към третирането на това състояние.

Операция

Операцията е най-инвазивният метод, но предоставя възможност ендометриозните огнища да бъдат потушени. При операция могат да се отстранят също и кисти и сраствания между органите.

В повечето случаи се препоръчва лапароскопия вместо отворена операция. Успехът на операцията зависи до голяма степен от способностите на хирурга, който я изпълнява.

Важно е да намерите такъв с опит с еднометриозата. Попитайте вашия гинеколог-хирург за опита му в тази област преди да насрочите дата за операция.

Подготовка за операция и възстановяване след нея

Ако ви предстои операция препоръчваме нашата статия по този въпрос, където ще откриете информация как да се подготвите, какво да очаквате, какво да си вземете в болницата, какво ще ви помогне да се възстановите по-бързо и да се предпазите от следващата. Кликнете на изобраението за повече информация.

Хормонална терапия

Хормоналната терапия се използва да да потисне ежемесечното кървене при менструация. Има няколко вида медикаменти, които действат чрез свиване на лигавицата на матката и на ендометриозните огнища. Оралните контрацептиви често се използват като първоначално лечение, особено при по-млади жени.

Гонадотропин-освобождаващи хормонални аналози

Гонадотропин-освобождаващ хормонален аналог (GnRH analogues) може да се инжектира ежемесечно или да се взима всекидневно под формата на назален спрей. Това лечение обикновено се предписва за 6 месеца и създава временна медицинска менопауза.

У нас такива лекарсва са Золадекс, Лукрин Депо, Бусерелин, Елигард, като първото е най-често предписваното.

Прогестини

Прогестините са синтетични хормони, които са подобни на естествения прогестерон,
произвеждан в тялото на жената. Съществуват под формата на таблетки за всекидневен прием, ежеседмични или ежемесечни инжекции и вътрематочни устройства.

Обезболяващи

Обезболяващите действат като блокират нервните рецептори около ендометриалните огнища. Ако използвате обезболяващи, уверете се, че взимате препоръчителната доза под наблюдение на лекар. Взимането на по-големи дози може да доведе до гастро-интестинални проблеми и пристастяване към обезболяващи.

Заблуди

За лечението се знае твърде малко и има много неразбиране

Бременността не е лечение

В много случаи естественото спиране на ежемесечните хормонални промени води до временно успокоение на симптомите. Има и жени, които са получили облекчение за дълго след бременност и раждане. Но има случаи, когато болките продължават дори и по време на бременност или се завръщат веднага след раждането.

Хистеректомията не е лечение

Хирургичното отстраняване на матката, а в някои случаи и на яйчниците може да доведе до облекчение, но в никакъв случай не е гаранция, че ендометриозните огнища и страствания няма да се завърнат. Както писахме по-горе, ендометриозните лезии са подобни на ендометриума, но не са ендометриум и в този смисъл, премахването на матката не ги спира. Облекчението се получава благодарение на сериозното изчистване от лезии по време на тази сериозна операция, както и прекъсването на естествените хормонални промени в организма на жената, които се случват всеки месец и които подхранват развитието и разпространението на лезиите. Тази операция има свои собствени сериозни ефекти и последствия, с които е добре да се запознаете много подробно преди да се решите на интервенцията.

За връзка с нас

Пишете ни ако имате въпроси: