0888 27 77 45 info@endometriosis.bg

Причини за ендометриоза

Ендометриоза се диагностицира когато клетки, подобни на ендометриума (лигавицата на матката), се откриват извън матката.

Тези клетки, наречени лезии, се уголемяват и кървят всеки месец в такт с менструалния цикъл.

В тазовата област няма къде да бъде изхвърлена излишната тъкан и оставането ѝ вътре води до хронични възпаления и сраствания от влакнеста тъкан, който постепенно започват да свързват органите един с друг.

Къде се открива?

Ендометриозните лезии се откриват най-често в яйчниците, където се наричат „шоколадови кисти“, на фалопиевите тръби, по долната част на матката, по уретерозните връзки (които придържат матката на мястото ѝ), на червата и пикочния мехур и на обвивката на таза (пертионеум).

В редки случаи ендометриоза може да се открие извън тазовата кухина.

 

Най-широко приетите теории

Теориите относно какво причинява ендометриоза са няколко. Напоследък дори се смята, че развитието се дължи на комбинация от няколко фактора – генетична предразположеност, нарушения в хормоналния баланс, стресиращи фактори и възпалителни процеси в организма.

Теории

Ретроградна менструация

  • Соред тази теория понякога е възможно при цикъл да не се изхвърли цялата менструална кръв и тя може да нахлуе през фалопиевите тръби в тазовата област. (По тази причина се правят специфични упражнения и се избягват други по време на ментруация)

Превръщане на клетки

  • Превръщането на клетки от стената на перитонеума в ендометриозни клетки под влияние на хормони. (Именно заради тази теория се следят и  хормоналните дисбаланси в организма)

Сраствания след операции

  • Сраствания след операции и пренасяне на клетки от матката извън нея при тези интервенции (тази теория има потвърждения, но не обяснява значително повечето случаи на жени, които имат ендометриоза без да са раждали със секцио).

И още:

  • Според някои теории, това са клетки, които всички имаме циркулиращи в телата си, но специфично разстройство на имунната система ѝ пречи да разпознава ендометриумните клетки извън матката и да ги унищожава. Така се обяснява защо някои жени развиват ендометриоза, а други не. 

За връзка с нас

Пишете ни ако имате въпроси: