0888 27 77 45 info@endometriosis.bg

Причини за ендометриоза

Ендометриоза се диагностицира когато клетки, подобни на ендометриума (лигавицата на матката), се откриват извън матката. Тези клетки, наречени лезии, се уголемяват и кървят всеки месец в такт с хормоналните промени в женския организъм точно както го прави и ендометриума по време на нормален менструален цикъл. Разликата е, че в тазовата област няма къде да бъде изхвърлена тази излишна тъкан и оставането ѝ вътре води до хронични възпаления и сраствания от влакнеста тъкан, който постепенно започват да свързват органите един с друг.

Къде се открива?

Ендометриозните лезии се откриват най-често в яйчниците, където се наричат „шоколадови кисти“, на фалопиевите тръби, по долната част на матката, по уретерозните връзки (които придържат матката на мястото ѝ), на червата и пикочния мехур и на обвивката на таза (пертионеум). В редки случаи ендометриоза може да се открие извън тазовата кухина.

 

Най-широко приетите теории

Теориите относно какво причинява ендометриоза са няколко. Напоследък дори се смята, че развитието се дължи на комбинация от няколко фактора – генетична предразположеност, нарушения в хормоналния баланс, стресиращи фактори и възпалителни процеси в организма.

Теории

Ретроградна менструация

  • Соред тази теория понякога е възможно при цикъл да не се изхвърли цялата менструална кръв и тя може да нахлуе през фалопиевите тръби в тазовата област. (По тази причина се правят специфични упражнения и се избягват други по време на ментруация)

Превръщане на клетки

  • Превръщането на клетки от стената на перитонеума в ендометриозни клетки под влияние на хормони. (Именно заради тази теория се следят и  хормоналните дисбаланси в организма)

Сраствания след операции

  • Сраствания след операции и пренасяне на клетки от матката извън нея при тези интервенции (тази теория има потвърждения, но очевидно не обяснява значително повечето случаи на жени, които се оказват с ендометриоза без да са раждали със секцио).

И още:

  • Според някои теории, това са клетки, които всички имаме циркулиращи в телата си, но специфично разстройство на имунната система ѝ пречи да разпознава ендометриумните клетки извън матката и да ги унищожава. Така се обяснява защо някои жени развиват ендометриоза, а други не. (Поради това е добре да засилим и балансираме имунната си система).

За връзка с нас

Пишете ни ако имате въпроси: