Причини за ендометриоза

Ендометриоза се диагностицира когато клетки, подобни на ендометриума (лигавицата на матката), се откриват извън матката.

Тези клетки, наречени лезии, се уголемяват и кървят всеки месец в такт с менструалния цикъл.

В тазовата област няма къде да бъде изхвърлена излишната тъкан и оставането ѝ вътре води до хронични възпаления и сраствания от влакнеста тъкан, който постепенно започват да свързват органите един с друг.

Къде се открива?

Ендометриозните лезии се откриват най-често в яйчниците, където се наричат „шоколадови кисти“, на фалопиевите тръби, по долната част на матката, по уретерозните връзки (които придържат матката на мястото ѝ), на червата и пикочния мехур и на обвивката на таза (пертионеум).

В редки случаи ендометриоза може да се открие извън тазовата кухина.

 

Най-широко приетите теории

Теориите относно какво причинява ендометриоза са няколко. Напоследък дори се смята, че развитието се дължи на комбинация от няколко фактора – генетична предразположеност, нарушения в хормоналния баланс, стресиращи фактори и възпалителни процеси в организма.

Теории

Ретроградна менструация

  • Соред тази теория понякога е възможно при цикъл да не се изхвърли цялата менструална кръв и тя може да нахлуе през фалопиевите тръби в тазовата област. (По тази причина се правят специфични упражнения и се избягват други по време на ментруация)

Превръщане на клетки

  • Превръщането на клетки от стената на перитонеума в ендометриозни клетки под влияние на хормони. (Именно заради тази теория се следят и  хормоналните дисбаланси в организма)

Сраствания след операции

  • Сраствания след операции и пренасяне на клетки от матката извън нея при тези интервенции (тази теория има потвърждения, но не обяснява значително повечето случаи на жени, които имат ендометриоза без да са раждали със секцио).

Според някои теории, това са клетки, които всички имаме циркулиращи в телата си, но специфично разстройство на имунната система ѝ пречи да разпознава ендометриумните клетки извън матката и да ги унищожава. Така се обяснява защо някои жени развиват ендометриоза, а други не. 

Научете повече

История и мистерия на ендометриозата

Ендометриозата е описана за първи път в медицинската литература преди близо 300 години, но древният ѝ произход е отпреди повече от 4000 години. В историята около ендометриозата са съществували различни табута и погрешни схващания.

Стресът и репродуктивното здраве

Стресът и репродуктивното здраве – какво се случва с тялото ни, когато сме поставени в стресова ситуация и как това се отразява по-конкретно на репродуктивното ни здраве.

Ендокринни разрушители в околната среда и връзката им с ендометриозата

Съществуват няколко стотин вида диоксини, които са силно токсични химикали. Могат да причинят рак, репродуктивни проблеми и проблеми с развитието, увреждане на имунната система и могат да повлияят на хормоните. Проучванията показват, че диоксинът влияе върху естрадиола и прогестерона в телата ни.

10-те най-токсични съставки в нашата козметика

Продуктите за лична хигиена и козметиката са пълни с токсични, вредни химикали, които могат да причинят алергии, да нарушат хормоналния баланс, а някои дори водят до ракови заболявания. Избягването им помага и за облекчаване на някои симптоми на ендометриоза.

За връзка с нас

Пишете ни ако имате въпроси: