Симптоми на ендометриоза

Симптомите на ендометриоза са разнообразни, варират при всяка жена, на моменти изглеждат хаотични и често наподобяват други състояния

Най-често срещаните симптоми са

Болка в коремната област преди или по време на менструация, както и по време на овулация

Други симптоми

 • Болки в тазовата област, включително в долната част на гърба преди или по време на менструация;
 • Болка при ходене до тоалетна;
 • Хронична болка в тазовата област;
 • Хронична умора;
 • Болка по време на сексуален контакт;
 • Трудности при забременяване;
 • Образуване на „шоколадови“ кисти на яйчниците (с плътна обвивка, които не изчезват сами);
 • Проблеми с храносмилането;
 • Чести подувания на корема след хранене (образуване на т.н. „ендо-коремче“);
 • Хранителни непоносимости;
 • Промени в теглото, най-често качване на килограми, които не могат да се свалят нито със спорт, нито с диети;
 • Хормонален дисбаланс – нивата половите хормони (прогестерон, естроген), хормоните на щитовидната жлеза и стресовите хормони варират и често са в силно понижени или силно завишени стойности; понижена инсулинова чувствителност;
 • Чести инфекции (пикочен мехур, пикочни пътища, бъбреци):
 • Чести вагинални инфекции, особено с Candida Albicans;
 • Понижен имунитет;
 • Недостиг на ключови микро и макро елементи и витамини – вит. Д, вит. B12, магнезий и др.
 • Нервни разстройства – депресии, тревожност, brain fog (замъгляване на съзнанието), усещане за безпомощност и др.;
 • Чести главоболия
 • Повишена температура, обикновено траен субфебрилитет;
 • И др.

Ако по време на преглед лекарят ви спомене киста на яйчника и особено ако спомене „шоколадова“ киста, задължително разпитайте какво точно вижда, какви са съмненията за ендометриоза и дали ще наблюдава кистата или ще предпише някакъв курс на лечение на момента. Кистите на яйчника са сред най-разпознаваемите симптоми на ендометриоза. Ако имате съмнения за киста. но лекарят ви не вижда такава, е добре да отидете на преглед в друг момент от месеца, или да потърсите по-съвременен ехограф. Възможно е и симптомите ви да се дължат на нещо друго и наистина да нямате киста в яйчника. Липсата на кисти не означава задължително, че нямате ендометриоза. 

Как да разпознаем признаците и симптомите на ендометриозата

Научете повече за симптомите на ендометриоза, кога да посетите лекар и какво да правите, ако имате такива.

Д-р Николай Николов описва подробно симптомите на ендометриоза и споделя важна информация за комуникацията между лекар и пациент.

Особености

Много хора не осъзнават, че това са симптоми на ендометриоза, защото могат да бъдат симптоми и на редица други заболявания. Тази липса на информация често води до забавяне на лечението. Естеството им освен това е много специфично и за някои от тях трудно се споделя. Специално що се отнася до болките при сексуален акт – за тях се говори много рядко и често дори не се споменават и при гинеколога. Другият проблем е, че често се смята, че болката по време на менструация е нещо нормално, но това не е така. Тя винаги е признак на проблем и знак, че трябва да си обърнем внимание.

Подуване на корема и здраве на дебелите черва

Без да е специфичен за ендометриозата симптом, подуването на корема все пак е силно разпространено и едно от най-честите неща, с които се налага да се справя една жена с ендометриоза. Научете повече за подуването и стратегии за менажирането му. 

Подуването по време на цикъл и как да се справим с него

Определете какъв тип подуване имате и предприемете съответните стъпки да се справите с него.

Подуването на корема – едно от лицата на ендометриозата

Стратегии за подпомагане на тялото при подуване на корема, свързано с ендометриоза. 

Ендометриоза, синдром на раздразненото черво и endo belly: прилики, симптоми и лечение

Д-р Атанас Александров обяснява връзката между СРДЧ и ендометриоза и как low FODMAP диетата може да помогне за ендо коремчето.

Ендометриоза и СРДЧ: Има ли връзка?

Ендометриозата и синдромът на раздразненото дебело черво (СРДЧ) са две състояния със сходни симптоми. Възможно е да имате и двете. Или лекарят да постави грешна диагноза на едното заболяване, когато става въпрос за другото. Вече е ясно и че жените с ендометриоза е по-вероятно да имат и СРДЧ.

Какво е общото между здравето на червата и ендометриозата?

Цели 90% от жените с ендометриоза съобщават, че изпитват тези симптоми през първите дни от менструацията: гадене, повръщане, подуване на корема, къркорене, болката, диария или запек. Част от тях ги преживяват през целия месец. Kаква е връзката със здравето на червата и какво може да помогне.

Особени болки

Винаги, когато забележите корелация между някакъв вид болка, която изпитвате и месечния ви цикъл, е добре да проверите за какво точно става дума.

Ендометриоза в гръдния кош

Ако изпитвате циклични силни болки в дясното рамо, недостиг на въздух или болки в гръдния кош, особено в дясната част и лекарите не откриват причината, проверете за наличие на ендометриоза в гръдния кош.

Болка в рамото по време на менструация – симптом на диафрагмална ендометриоза?

Болката в областта на рамото, ръката и врата по време на менструация звучи несвързано с цикъла и много жени мълчаливо го приемат като част от дългия списък от неразположения. Но всяка циклична болка, свързана с менструацията, би трябвало да ни накара да помислим за наличие на ендометриоза.

Болка в краката и ендометриоза

Счита се, че 40% или повече от всички жени с ендометриоза изпитват болки в краката. Във връзка с ендометриозата механизмът, по който се появява болката в краката, не е добре проучен. При някои жени с болки в краката, свързани с ендометриоза, се наблюдават циклични колебания на болката, свързани с менструалния цикъл, докато при други болките нямат установен характер.

Ваня Стойчева ни запознава с алтернативни начини за справяне с болката, които могат да се прилагат самостоятелно у дома. 

Болка по време на овулация

Болката по време на овулация често е симптом, за който съобщават жени, които страдат от ендометриоза. На какво се дължи, кога да потърсите помощ и какво може да помогне. 

Интервенции за овладяване на болковия синдром при ендометриоза

В някои случаи всички изпробвани методи за намаляване на болките не действат. В такива моменти или не е открита причината за болката, или се налага да се вземат по-радикални мерки.

Други симптоми

Без да е специфичен за ендометриозата симптом, подуването на корема все пак е силно разпространено и едно от най-честите неща, с които се налага да се справя една жена с ендометриоза. Научете повече за подуването и стратегии за менажирането му. 

Хронична умора и ендометриоза

Хроничната умора или постоянната умореност е често срещан симптом на ендометриозата. Този тип умора не е същата като острата умора – нормална реакция при физически или умствени натоварвания, които ще отзвучат след почивка. Тя не е свързана с упражняваните дейности и не се влияе от почивката.

Болезнен секс и ендометриоза

Много жени страдат от диспареуния (болезнен полов контакт), което е възможно да им попречи да имат задоволителен и активен полов живот. Някои съвети и добри практики могат да помогнат. 

Дълбока ендометриоза: симптоми, диагностика, лечение

Дълбоката ендометриоза е един вид ендометриоза, който е много по-често срещан, отколкото се смяташе до скоро. Основните симптоми на заболяването са два: инфертилитет и болка. Научете и още в статията.

Какво може да се направи?/Осведоменост

Навременна диагноза и адекватно лечение

Навременната диагноза е особено важна за качествено лечение и постигане на пълноценен и удовлетворителен начин на живот

Начин на живот

Активност, здравословни навици и диета, съобразена с личните особености, могат драстично да редуцират симптомите, да подпомогнат лечението и да доведат до по-високо качество на живот 

Подкрепа

Споделянето и обмяната на  опит с други диагностицирани жени, както и с близки дава сила и умения за справяне с предизвикателствата, срещу които се изправят всички с диагнозата

За връзка с нас

Пишете ни ако имате въпроси: