Съпътстващи заболявания

Повечето жени с ендометриоза развиват и съпъстващи заболявания. Някои изследвания потвърждават завишения риск за развитие на автоимунно заболяване при наличие на ендометриоза.

Най-чести съпътстващи заболявания:

Аденомиоза

Каква е разликата между ендометриоза и аденомиоза

Симптоматиката на двете заболявания е много сходна и разликата между двете може да не бъде твърде очевидна. Но и двете състояния имат своето място в медицината. Въпреки приликите, двете диагнози имат своите различия.

Ултразвукът като метод за диагностика на ендометриоза и аденомиоза

Едно от първите неща, които пациентите, вече ограмотени на тема „ендометриоза“, откриват, е че ултразвукът не може изцяло да изключи наличието на заболяването и че не може да замести златния стандарт в откриването на болестта – диагностичната лапароскопия от опитен хирург, запознат с ендометриозата.

 

Аденомиозата има ли връзка с тежка ендометриоза?

Връзката между аденомиозата и степента на ендометриозата все още не е добре известна. Много жени със стара ендометриоза се диагностицират и с аденомиоза, но има такива, които са с аденомиоза и нямат доказана ендометриоза. 

 

Синдром на поликистозните яйчници

Ендометриоза и синдром на поликистозните яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) и ендометриозата са две много различни състояния, но имат много общо помежду си. Възможно е да имате едновременно СПКЯ и ендометриоза, което може да доведе до трудно поставяне на диагноза и последващо лечение.

4 вида синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ)

За да лекувате СПКЯ, трябва да знаете какво го е предизвикало, тоест да познавате различните видове СПКЯ.

Възможно е да имате СПКЯ поради инсулинова резистентност, в следствие спиране на противозачатъчна терапия (временно), СПКЯ поради възпалителни процеси или доста по-рядко срещаният СПКЯ поради проблеми с надбъбречните жлези.

СПКЯ като начин на живот

Симптоми, препоръки за начин на хранене, движение, и начин на живот от жена с ендометриоза и СПКЯ, която напомня, че това не е постянна диагноза и има как да се справите с нея. 

Ендометриоза и здравето на червата

Какво е общото между здравето на червата и ендометриозата?

Жените с ендометриоза са 2 пъти по-склонни да развият СРДЧ, но проучванията върху двете заболявания се провеждат предимно изолирано. Някои нови изследвания все пак откриват прилики между двете състояния. Те включват хронично нискостепенно възпаление, пропускливост на чревната лигавица и висцерална свръхчувствителност.

Ендометриоза и СРДЧ: Има ли връзка?

Ендометриозата и синдромът на раздразненото дебело черво (СРДЧ) са две състояния, които имат сходни симптоми. Възможно е да имате и двете заболявания. Какви са симптомите, как се диагностицират и какви са възможностите за лечение. 

 

СПКЯ като начин на живот

Симптоми, препоръки за начин на хранене, движение, и начин на живот от жена с ендометриоза и СПКЯ, която напомня, че това не е постянна диагноза и има как да се справите с нея. 

Възпаление и дисфункции

Възпаление и ендометриоза

Възпалението не би трябвало да е дългосрочно; то е временна реакция на временна травма. Хроничното възпаление се появява, когато организмът се чувства застрашен от травма или инвазия, които не могат да бъдат излекувани, като ендометриоза или стресова ситуация.

Хроничното възпаление е вредно за организма и по отношение на ендометриозата може да доведе до засилване на болката.

Дисфункция на тазовото дъно и ендометриоза

Дисфункцията на тазовото дъно е често срещано състояние при жени с ендометриоза. Появява се когато мускулите, образуващи тазовото дъно, се отпускат или стягат прекалено много в отговор на хронична тазова болка, сраствания или други неразположения.

Ендометриоза и имунна дисфункция

Съществуват предположения, че имунната дисфункция е в основата на развитието на ендометриоза. Поради нея имунната система не може да изчисти ендо лезиите, а това насърчава растежа и разпространяването им. Големият въпрос е какво причинява имунна дисфункция?

Болезнен секс и ендометриоза

Да се настроиш за секс може да е сложно нещо, когато имаш ендометриоза. Много жени страдат от диспареуния (болезнен полов контакт), което е възможно да им попречи да имат задоволителен и активен полов живот.

Отпускането на половите органи е също толкова важно, колкото и успокояването на ума. 

Други

Kисточно акне и ендометриоза

Акнето е многофакторно по своята същност, но обикновено е комбинация от излишна мазнина, запушени пори, възпаление и натрупване на бактерии. Освен това кистозното акне се изостря в дните или седмиците преди менструалния цикъл.

Хроничната умора и ендометриозата

Хроничната умора или постоянната умореност е често срещан симптом на ендометриозата. Този тип умора не е същата като острата умора, която може да бъде описана като нормална реакция при физически или умствени натоварвания, които ще отзвучат след почивка. Хроничната умора е непропорционална на упражняваните дейности и не се влияе от почивката.

 

Лимфна система, лимфедем и връзката им с лечението за ендометриоза

Лимфната конгестия е основен фактор, водещ до възпаление и заболяване. Ако лимфата не тече добре, клетките са отровени от собствените си токсини и лимфната течност се превръща в токсична яма, което води до умора, подуване, инфекция, възпаление, заболяване и други. Бързи подобрения в качеството на клетките и кръвта настъпват, след като се направят лесни промени в начина на живот, така че лимфната система да се активира и да работи ефективно дори когато сме изтощени или на хормонална терапия.

За връзка с нас

Пишете ни ако имате въпроси: