Ендометриозата е комплексно заболяване. Онези, които го имат, често се сблъскват със забавяне в диагностицирането, лекуване на принципа на проба и грешка и обща липса на информираност за самата болест. Ето някои отговори на често задавани въпроси за ендометриозата.

Ендометриозата само тежък цикъл ли е?

Не.

Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на ендометриума (лигавицата във вътрешната част на матката), се открива извън матката, където предизвиква хронична възпалителна реакция, която може да доведе до болка и сраствания. Някои хора с ендометриоза нямат болки, но мнозина изпитват интензивна болка преди, по време и след цикъл. Ендометриозата може да причини болезнен цикъл (дисменорея), хронична тазова болка, болезнен секс (диспареуния), болезнени движения на червата (дизезия), болезнено уриниране (дизурия), болки в гърба, болка в краката и болка в рамената. Болката може да бъде толкова интензивна, че  да пречи на нормални ежедневни дейности като седене или ходене.

Ендометриозата не е ли рядко срещана?

Не.

Ендометриозата е едно от най-често срещаните гинекологични заболявания, засягащи около 176 милиона души по света (1). Може да бъде трудно да се диагностицира рано, защото някои хора не изпитват симптоми и потвърждаването на диагнозата изисква хирургична процедура. Други могат да имат симптоми с години и да посетят много лекари, преди да бъдат диагностицирани (2).

Ендометриозата не засяга ли само 30-тина и 40-тина годишни жени?

Не.

Глобалното изследване на здравето на жените от 2011 г., проведено в десет страни, показа, че две трети от жените с диагноза ендометриоза са потърсили помощ за симптомите си преди 30-годишна възраст, много от които изпитват симптоми от началото на първия си цикъл (3).

Можеш ли да се заразиш с ендометриоза?

Не.

Не можете да се заразите с ендометриоза. Това не е болест, която се „предава” и не се „причинява” от нещо, което човек е направил – и не е заразна. Понастоящем няма известна причина за ендометриоза, но се предполага, че е генетична (4). Понякога хората бъркат ендометриоза и ендометрит, което е съвсем различно нещо. Ендометритът е възпаление на ендометриума, което може да бъде причинено от полово предавана инфекция или други видове бактерии.

Може ли хормоналното лечение да лекува ендометриозата?

Не.

Синтетични хормонални лекарства като противозачатъчни, прогестини, Даназол и GnRH-аналози са били използвани в продължение на много години, за да „лекуват” ендометриозата. Въпреки това, тези хормонални лечения нямат дълготраен ефект върху самата болест. Те временно намаляват симптомите, но само докато се вземат лекарствата. След като употребата на лекарствата спре, симптомите често се връщат.

Бременността лекува ли ендометриоза?

Не.

Бременността – като хормоналното лечение – може временно да потисне симптомите на ендометриоза, но не я ликвидира. Симптомите обикновено се връщат след раждането. Понякога кърменето може да забави връщането на симптомите, но само докато е достатъчно често и интензивно, за да потисне менструалния цикъл. Едно проучване на 345 жени с ендометриоза установи, че симптомите в действителност се увеличават след раждането при жени, които стават майки за първи път (5).

Хистеректомията лек ли е за ендометриоза?

Не задължително.

Възможно е да има ендометриоза, без да има матка, тъй като тъкан, подобна на ендометриума, може да расте на много места в таза (като лигавицата на коремната кухина или червата), и да предизвика ендометриоза. На премахването на матката (а понякога и на яйчниците) обикновено се гледа като на последна опция, след като са изпробвани други лекарства и консервативни операции. Хистеректомията крие повече рискове от консервативната лапароскопска хирургия, тъй като могат да се появят повече усложнения, освен това се губи плодовитостта и ако и яйчниците се отстранят се влиза в непосредствена преждевременна менопауза. Ползата от хистеректомията (особено при отстраняването на яйчниците) е намален шанс за необходимост от оперативни операции в бъдеще (6, 7). Докато хистеректомията може да предложи облекчаване на болката, това не е гарантирано завинаги.

Мога ли да забременея, ако имам ендометриоза?

Може би.

Безплодието или затруднена плодовитост е често срещан симптом на ендометриоза. Между 2 до 5 души от 10, които имат ендометриоза, са засегнати от безплодие или субфертилитет (8, 9, 10). Като разглеждаме въпроса от друга гледна точка, до 2 на 5 жени, които с проблеми с фертилитета имат ендометриоза (11). Ендометриозата може да причини безплодие чрез повишено възпаление, което причинява увреждане на яйцата и спермата или чрез анатомични промени и сраствания (11). Това обаче не означава, че забременяването е невъзможно за хора с ендометриоза, тъй като някои лечения за плодовитост могат да подобрят шансовете за зачеване (12, 13, 14)

Чудите ли се дали имате ендометриоза?

Ако имате трудни или болезнени периоди, посетете вашия доктор и кажете, че смятате, че нещо не е наред. За повече информация прочетете подробно за симптомите на ендометриозата, диагностиката и лечението.

Можете да използвате Clue, за да следите болката, кървенето и други симптоми. Ако мислите, че може да имате ендометриоза, този запис може да даде на вашия доктор информация, която може да помогне за диагностициране и за формиране на план за лечение. Ранното лечение може да намали риска от усложнения.
Photo by Arie Wubben on Unsplash

Оригинален текст: https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/what-you-may-not-know-about-endometriosis-common-questions-and