Борба с кистозното акне? Не сте сами. Ето какво трябва да знаете, ако сте ендо-борец

Автор: Lauren Levine Corriher 

Докато пиша този текст, всячески се опитвам да не разранявам кистозната пъпка, която се крие под кожата на брадичката ми и чака да се появи. Ако сте като мен и също страдате от кистозно акне, знаете, че появата на пъпките ви сякаш се случват в идеалното време да гарантират, че те ще присъстват на партита, важни работни срещи и други събития, на които бихте искали да имате чиста кожа. Изчезването на кистозните пъпки може да отнеме и седмици, което изглежда като цяла вечност, когато на лицето ви се е настанила огромна, болезнена подутина.

 

Какво точно представлява кистозното акне, каква е връзката му с ендометриозата и как да накарате тези упорити пъпки да изчезнат? Ето някои отговори на най-често задаваните въпроси за връзката между двете състояния, директно от сертифицирани дерматолози. 

 

Какво точно представлява кистозното акне?

 

Както подсказва името, кистозното акне се появява, когато под кожата се образуват дълбоки, възпалени кисти. Тези пъпки могат да доведат до образуване на белези, ако не се лекуват правилно, казва д-р Скот Павиол от Paviol Dermatology.

 

Кистозното акне е най-тежката форма на акне (за лош късмет) и обикновено се проявява по брадичката и челюстта. Размерът и устойчивостта на кистозното акне го правят по-предизвикателно от малките подутини, които се появяват, ако забравите да измиете добре лицето си за една или две нощи.

 

Какво причинява кистозното акне?

 

„Акнето е многофакторно по своята същност, но обикновено е комбинация от излишна мазнина, запушени пори, възпаление и натрупване на бактерии“, казва д-р Павиол. 

 

Освен това може да забележите, че кистозното ви акне се изостря в дните или седмиците преди менструалния цикъл. 

 

Каква роля играят хормоните и ендометриозата за развитието на кистозно акне?

 

Краткият отговор? Обикновено е доста значителна ролята на хормоните, а около 1% от пациентите, които страдат от ендометриоза, се борят и с кистозно акне. 

 

За да стане по-научно, д-р Павиол обяснява това по следния начин: „Обикновено андрогените (тестостерон, DHEA хормон и дихидротестостерон) влошават акнето, а естрогените го подобряват. Жените са по-предразположени към развитие на акне в по-късна възраст, тъй като нивата на естрогена намаляват с възрастта и жените губят част от защитните ефекти на естрогена с течение на времето. Тъй като при жените с ендометриоза често се наблюдава хормонален дисбаланс, при тях често се наблюдава хормонално акне.“

 

Д-р Емили Маклийн от Health Dermatology SouthPark добавя към това: „Известно е, че хормоните регулират производството на себум, а излишъкът от себум може да доведе до акне. Съществуват проучвания, които показват, че пациентите с тежко акне през тийнейджърските години могат да имат по-висок риск от ендометриоза.“ 

 

Според едно проучване, публикувано в Human Reproduction, 0,5% от пациентите страдат от ендометриоза и кистозно акне, а 0,4% от пациентите имат кистозно акне, но нямат ендометриоза. Проучването стига до заключението, че ендометриозата е свързана положително с тежкото тийнейджърско акне, но 0,38% спрямо 0,49% е твърде ниска стойност, за да се използва като диагностичен критерий. 

 

Как лекувате кистозно акне?

 

Първата стъпка е да се свържете с дерматолог, който има опит в лечението на този специфичен и упорит вид акне. 

 

„Запишете се при дерматолог, за да получите цялостен план, който ще разгледа неща като диета, например прием на млечни продукти и преработени въглехидрати, начин на живот и здравословни състояния като ендометриоза, синдром на поликистозните яйчници или лекарства“, казва д-р Павиол. 

 

Режимът ви на тренировки също може да играе роля, тъй като спортът и потенето могат да предизвикат обостряне, така че включете и това в плана си за лечение.

 

За съжаление, кистозното акне обикновено не реагира на същите лечения, които са ефективни за справяне с други акнеични прояви, като например орални антибиотици. Вместо това вашият лекар може да ви назначи лечение с лекарство, наречено спиронолактон, за да контролира пристъпите на кистозно акне. 

 

Сериозно, дръжте ръцете си далеч от кожата си

 

Ако не можете да устоите на опитите да изстискате пъпка с надеждата, че тя ще изчезне, не сте сами. Дори дерматолозите се изкушават от време на време. 

 

„Не мога да кажа, че никога не съм си пукал пъпка“, казва д-р Павиол. „Въпреки това, когато избирате или изтискате пъпка, макар и да е изключително приятно, увеличавате шанса да създадете дълготраен белег на лицето си. Това е все едно да изберете да взривите бомба и да причините съпътстващи щети, вместо да я обезвредите мирно.“

 

Ужас! И така, да. Наистина е толкова важно да оставите пъпките на мира.

 

Действайте бързо, ако усетите, че се образува голяма пъпка

Ако се борите с кистозно акне, неминуемо ви се е случвало да усетите как под повърхността на кожата ви се образува пъпка. Надявате се тя да изчезне и започвате да изпадате в паника, тъй като продължава да расте. Какво правите?

 

„Най-важното нещо е да държите ръцете си далеч от пъпката и да избягвате да я пипате. Топлите компреси, хидроколоидните превръзки с точка и продуктите с бензоил пероксид също могат да бъдат полезни в домашни условия, за да подпомогнат заздравяването“, казва д-р Маклийн. 

 

Ако мястото е чувствително или се оттича, тя препоръчва да се срещнете с дерматолога си, за да видите дали инжектирането на малко количество стероид би помогнало. Тези инжекции успокояват възпалението, което позволява на пъпката да заздравее по-бързо. Болката е минимална, така че дори и хората, които имат фобия от игли, трябва да обмислят възможността да ги изпробват.

 

Ако се появи пъпка, предприемете действия за съкращаване на нейния живот

 

Въпреки че кистозното акне има склонност да се задържа седмици наред, има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите пъпката. На първо място д-р Павиол препоръчва да се съсредоточите върху режима на почистване.

 

„Почистващите продукти, геловете и кремовете за борба с акнето, които се продават без рецепта, със салицилова киселина и бензоил пероксид могат да помогнат за успокояване на пристъпите. Освен това Differin е ретиноиден медикамент, който вече се продава без рецепта и действа като Draino за порите ви“, казва той.

 

Ако имате време да се отбиете в кабинета на дерматолога, той ще предложи да опитате и целеви процедури за лице с акне или лазерно лечение за бързо отстраняване на проблемните пъпки.  

 

Обърнете внимание на това, което слагате върху лицето си

 

Освен това продуктите, които слагате върху лицето си, оказват пряко влияние върху външния вид на кожата ви, затова е важно да внимавате какво избирате. Д-р Маклийн препоръчва да търсите продукти за грим, които са обозначени като некомедогенни, което означава, че няма да запушат порите ви или да влошат акнето. 

 

За съжаление кистозното акне е упорито и трудно се премахва трайно. Но ако се грижите добре за кожата си, обръщате внимание на диетата и начина си на живот и внимателно подбирате продуктите за грим и грижа за кожата, можете да сте сигурни, че на следващото ви събитие няма да присъства този нежелан бонус. 

 

Превод: Лора Джамбазка

Оригинален текст: https://www.endofound.org/battling-cystic-acne-youre-not-alone.-heres-what-you-need-to-know-if-youre-an-endo-warrior

Photo by Shiny Diamond from Pexels