Как да говорите за ендометриозата си

Комуникацията с другите е едно от предизвикателствата, с които се сблъскват жените с ендометриоза – тук ще намерите съвети как да говорите с лекарите си, но и как да обсъждате проблема с близките си.

Как да говорите с лекарите си

Опита ни във фондацията през последните години показва, че колкото по-добра е комуникацията между лекар и пациент, толкова по-добре протича лечението. Един начин да си осигурим добра комуникация е да открием лекар, с който се разбираме,  обяснява добре и отговаря на въпросите. Но също толкова важно е и ние да сме способни да дадем адекватна информация на лекаря, който ни лекува. 

Как да открием специалист?

Първата стъпка към качествена медицинска помощ и комуникация с лекаря, е да откриете подходящия лекар, който може да направи това. Можете да търсите препоръки, да се ориентирате в специалистите, които имат опит с ендометриоза, да разбирате различните специалности и да търсите точно този специалист, който ще ви помогне за вашия конкретен проблем. 

Пациентски въпросник

Въпросникът помага да идентифицирате симптомите си, да ги подредите и комуникирате по-лесно и разбираемо с лекаря си. Използвайте го ако имате болки и ви предстои първи преглед при лекар, за да откриете повтарящи се симптоми и важни неща, които да споменете по време на прегледа.

Как да говорим с лекаря си

Как да се подготвите за прегледа, какви въпроси да зададете и как да разкажете ясно на лекаря какви симптоми имате, така че да види цялата картина и да обърне внимание на всичките ви притеснения. 

Д-р Николай Николов описва подробно симптомите на ендометриоза и споделя важна информация за комуникацията между лекар и пациент.

Как да говорите с близките си

Да споделите ли диагнозата си с приятели, семейство или колеги? Каква част от притесненията, тревогите и симптомите си да им разкажете? Как ще реагират ако имате проблеми със забременяването или ви се налага да опитате инвитро процедури? 

Как да говорим с другите за ендометриозата си

Най-важното, което трябва да запомните, е че можете да споделите толкова, колкото искате.

От там нататък можете да прецените какво и как и колко да кажете и дори да образовате околните за здравето си и за ендометриозата като проблем. 

Научете повече за пациентските си права и какво и кога имате право да споделяте или не с работодателите и колегите си. 

Говорете с други жени с ендометриоза

Открийте общност от жени с ендометриоза

Комуникация с общността

Едно от хубавите неща на клуба на жените с ендометриоза, е че имате на разположение голяма общност от жени със сходни казуси и проблеми, които разбират много добре пред какво се изправяте. Винаги можете да поговорите и с тях и да споделите или потърсите съвет.

Помагайте на други жени с опита си

Много жени с ендометриоза минават през обширно количество процедури и преживявания, вследствие на което събират завиден опит, който може да бъде полезен и на други. Много от тях вече споделят, пишат статии, говорят, водят лекции и участват в семинари на фондацията. Можете да се включите с опита си и да подкрепите някоя жена, която тепърва се сблъсква с подобни проблеми.

За връзка с нас

Пишете ни ако имате въпроси: