На много от страдащите от ендометриоза, които са претърпели и оперативни интервенции, последващото лечение със Золадекс (или подобен GnRH аналог) е добре познато. Някои жени преминават през този 3 до 6-месечен период сравнително нормално и леко, докато други изпитват голяма част от симптомите с пълна мощ. Добре познатите горещи и студени вълни, наред с нощното изпотяване, обаче далеч не изчерпват броя на страничните ефекти. 

Не подценявайте страничните ефекти

Един като че ли подценяван страничен ефект, който може да причини неудобство и болки, докато в същото време има методи, спомагащи за облекчаването на симптоматиката му е отток вследствие на натрупана течност. Това обикновено се случва в долните крайници (крака и глезени) или ръцете, често може да се натовари и лимфната система и да се наблюдава задържане на лимфа или така нареченият лимфедем, което е доста болезнено състояние.  

Докладвайте и обсъдете всяко подуване, което имате, с вашия лекар.

Лимфа: Липсващото звено в детоксикацията на черния дроб

Често след хормонално лечение за ендометриоза много жени обмислят да направят детоксикиращо прочистване, да намалят излагането си на химикали или така нареченият „детокс“. Това прочистване включва гладуване или премахване на токсините от живота, причиняващи чувство за умора и тежест. Защо се чувстваме така? Една от причините може да е, че лимфната система не може да се справи с химикалите, които тялото се опитва да разтовари.

Как работи лимфната система?

Оптималното функциониране на лимфната система е ключът към здравето и жизнеността, но повечето хора не ценят тази критично важна част от тялото или не знаят много за нея. Вашата лимфна система е вграденият санитарен център на тялото ви, водопроводът, който отвежда и филтрира отровните отпадни продукти от всяка клетка, тъкан и орган. Той абсорбира мазнините и мастноразтворимите витамини от храносмилателния тракт и ги доставя до клетките на тялото. Освен това е съществена част от имунната система, която поддържа нивата на течности, борещи се с инфекциите. Два пъти по-широка от артериалната кръвоснабдителна система, която доставя кислород и хранителни вещества до клетките, лимфата е събирачът на токсини и е най-голямата кръвоносна система в тялото. Но лимфната система се нуждае от вашата помощ, за да премести течността през тялото, защото няма автоматична помпа като сърцето, която движи кръвта в кръвоносната система.

Лимфната система се състои от:

 • Лимфни съдове – система от съдове, разпределени по цялото тяло, събиращи бистра лимфна течност, която заобикаля клетките. Лимфната течност събира и отвежда метаболитни клетъчни отпадъци, мъртви клетки и токсини към подключичните вени в основата на шията, за да бъдат елиминирани в крайна сметка чрез потта, урината и през червата.
 • Лимфоцити – първичните клетки на лимфната система. Има два основни класа лимфоцити: Т клетки и В клетки. Т-клетките узряват в тимуса, убиват нашествениците, унищожават анормалните клетки и насочват действията на други лимфоцити. В-клетките узряват в костния мозък и произвеждат антитела, които се комбинират с антигени на чужди клетки, маркирайки тези клетки за унищожаване.
 • Лимфни възли – филтриращи станции, където лимфоцитите заедно с макрофагите (друг вид бели кръвни клетки) поглъщат и унищожават бактерии и други чужди вещества в лимфната течност.
 • Сливици, аденоиди, апендикс и пейерови петна – малки маси от лимфна тъкан, които предотвратяват инфекция в области, където има изобилие от бактерии.
 • Тимус – малка жлеза под гръдната кост, която помага за производството на бели кръвни клетки.
 • Далак – органът, свързан с лимфната система, който произвежда лимфоцити.
 • Костен мозък – където се раждат лимфоцитите (вид бели кръвни клетки).

Признаци, че лимфната ви система се нуждае от подкрепа

Лимфната конгестия е основен фактор, водещ до възпаление и заболяване. Ако лимфата не тече добре, клетките са отровени от собствените си токсини и лимфната течност се превръща в токсична яма, което води до умора, подуване, инфекция, възпаление, заболяване и други. Бързи подобрения в качеството на клетките и кръвта настъпват, след като се направят лесни промени в начина на живот, така че лимфната система да се активира и да работи ефективно дори когато сме изтощени или на хормонална терапия.

Симптомите могат да включват: 

 • Главоболие;
 • Подути лимфни възли или сливици;
 • Липса на енергия;
 • Пукане и звънене в ушите;
 • Запек или отслабена функция на червата;
 • Невъзможност за отслабване;
 • Болезненост или скованост сутрин;
 • Подуване или тежест в крайниците;
 • Болка, натиск или скованост по гръбначния стълб и раменете;
 • Възпалени гърди или подуване на гърдите по време на менструалния цикъл.

В продължението очаквайте: 10 начина да детоксикираме лимфната си система

Автор: Михаела Шехова