Още докато подготвяхме учредителните документи на фондацията, знаехме, че една от основните ни цели ще е да се уверим, че младите момичета днес няма ще познават телатата и менструалните си цикли. Знаейки от първа ръка какви са недостатъците на това да ти липсва това познание, се радваме, че темата става все по-достъпна и се говори все по-свободно за нея. Това е част от живота на всяка жена в репродуктивна възраст, така че информацията би трябвало да бъде леснодостъпна и широкоизвестна.

Нашата дейност е съсредоточена в предоставянето на качествена информация на тема ендометриоза и репродуктивно здраве, което, разбира се, включва винаги и информация за менструалните цикли и менструалното здраве. Поради недостатъчен капацитет обаче, досега се съсредоточавахме да предоставяме такава информация за жени около времето на изпълнение на репродуктивните им планове. Но всяка жена минава през период, в който тепърва се запознава с хормоналните промени и менструалните цикли и това е времето, в което може да положи основата на менструалното и репродуктивно си здраве, както и на здравната си култура, която ще носи ползи десетилетия напред. Ето защо тази година ще насочим усилия да предоставим адекватна информация и за млади момичета, които нямат здравословни проблеми, но не знаят достатъчно за цикъла и здравето си.

Какво искаме да направим?

Целта ни е да създадем поредица от ресурси за менструално здраве, които да бъдат достъпни и разбираеми за млади момичета. Ще ги съберем на едно място на специално създадена страница, но ще се постараем да достигнат до повече хора по всички начини, които успеем да организираме. Ще включват статии, брошура и плакат, образователни видеа и различни образователни постове в социалните мрежи. Ще организираме и образователни сесии на живо, защото някои въпроси се задават само така и често това е най-добрата възможност за нормализиране на разговора по темата и създаването на усещане за това, че можеш да говориш, споделяш и намираш подкрепа. 

Защо е важно?

Всеки ден разговаряме с жени, които са изправени пред сериозни предизвикателства, свързани със здравето им. За много от тях това е първия момент, в който разбират, че хормоналното им здраве е от съществено значение и е тясно свързано с менструалния им цикъл. Още по-малко знаят какво да правят, дори и да са наясно с тази връзка и се налага да научат огромно количество нова информация, както и да се справят с осъзнаването и вината, че понякога дори сами са си навреждали, заради грешни модели и очаквания от обществото и най-вече поради незнание.

Много от симптомите, които изпитват, биха били по-леки или дори липсващи, ако са знаели как да се грижат за себе си и за менструалното си здраве още от ученички. Много по-малко от тях биха били пренебрегвани от лекари, ако знаеха как да опишат какво им се случват и какво точно не е наред. Аз самата също съм изпитала от първа ръка последствията от непознаването на тялото и цикъла си и съм твърдо убедена, че най-добрата превенция е добро познаване на тялото и циклите ни. 

В днешната ера на информация непознаването им е нещо, което трябва да остане в историята. Доскоро такива познания бяха трудно достъпни за повечето момичета, но е време да променим това и да помогнем на младите жени в България да израстнат познаващи телата си и уверени в себе си и възможностите си да се грижат за здравето и благоденствието си. 

Цел

Целта ни в момента е да съберем 4230 долара или 7751 лева. Това ще позволи създаването на минимум 10 образователни видеа, 10 специализирани статии, информационна брошура и плакат, които ще бъдат публикувани под различни форми в различни мрежи. Стремим се да започнем с минимум този брой, за да можем да развием темата достатъчно пълноценно и цялостно. Целта ни е да създадем материали, които могат да се споделят и да бъдат достъпни на различни места и по различни начини, така че да са налични там, където са нужни. Така например видеата ще бъдат публикувани в нашия youtube канал, но също така и в TikTok и вероятно в Instagram и може би ще влязат в употреба и в сесиите на живо.

Ще забележите, че първоначалната ни цел не е толкова голяма – 10 видеа може би изглеждат дори малко. Но всяка част от съдържанието ще трябва да мине през корекции и проверки от специалисти, така че да сме сигурни, че е максимално точна, правилна и представена адекватно за млади хора.

Вече работим по страницата, както и по различни постове и статии в други медии. Всяка допълнителна сума ще ни позволи да продължим да създаваме съдържание и ресурси по темата и да правим всичко това по-лесно достъпно.

 

Защо избрахме Global Giving?

Фондацията е акредитирана от Global GIving още през 2019 г. – скоро след създаването ни. През това време не сме представяли проекти в платформата, но получаваме значителни дарения от служителите на VMWare, които бяха и основния източник на средства за фондацията по време на пандемията. С годините се запознахме с работата на платформата, която е първата подобна, както и колко разпознаваема и надеждна е. Global Giving на свой ред е регистрирана неправителствена организация, така че даренията през платформата могат да се използват за намаляване на данъци, но също така, екипът им разбира и познава работата и проблемите, с които се сблъсква една фондацията. 

Освен възможности за обучения и много начини за подкрепа, платформата предоставя възможност за достигане до чуждестранни дарители. Не на последно място, а и повод за днешната статия, платформата набира и собствени средства, с които организира кампании като текущата в момента (от 18 до 22.09.2023) – Little by Little

Little by Little Matching Campaign е създадена с цел подкрепа на по-малки организации, които все още нямат голяма база дарители, или дарителите им не могат да отделят сериозни средства за дарения. В нейните рамки всяко направено дарение до 50$ се увеличава с 50% със средства, предоставени от Global Giving. Така всяка сума, която дарите, ще пристигне при нас увеличена с още 50%, което предоставя невероятна възможност за бързо и надеждно финансиране на проекти.  

Времетраене

Въпреки, че проектът е продължителен, кампанията за допълнителни средства в Global Giving продължава от 18-ти до 22-ри септември, така че се стремим да привлечем най-много дарения именно в този период. Причината е, че ще имат много по-голям ефект върху бюджета на проекта. 

Така че ви призовавам да дарите до края на седмицата, дори и минимална сума, и да поканите и близки и приятели да го направят. Всеки десет лева, които дарите сега, при нас ще пристигнат като петнадесет лева. 

Разгледайте подробности за проекта: Support menstrual education for girls in Bulgaria

Дарете 10$ (18 лв.) още сега! Подкрепете предаването на знания за менструалното знание към подрастващите и помогнете да превърнем менструалното здраве в нещо, което всяка жена познава и за което се грижи да има. 

50$ или 92 лева ще помогнат да заплатим наем на зала за обучителна сесия и да осигурим материали за нея. 

60$ или 100 лв. са достатъчни за създаването на образователна статия и всички ресурси към нея, както и постове в социални мрежи, които обясняват и показват съдържанието на статията в по-малки порции. 

250$ или 458 лв. ще дадат възможност да заснемем образователно видео, което след това ще се публикува в различни социални мрежи и ще предостави информацията по лесен и достъпен начин. 

Дарете сега!