Слабото разбиране на причините за ендометриозата, преобладаващите погрешни схващания в обществото и високият процент на погрешни диагнози означават мъчително преживяване за тези, които в крайна сметка са диагностицирани с болестта. Знаем, че емоционалният отговор на диагнозата ендометриоза може да бъде доста разнообразен.

 

Шок

 

Забавянето на диагностицирането на ендометриозата е приблизително 7-10 години. Следователно има голяма вероятност лекарите да са диагностицирали състоянието ви като някакво друго заболяване. Много от вас в крайна сметка са получили несвързани изследвания и лечение. Откриването на факта, че причината за симптомите ви всъщност е била ендометриоза, може да бъде доста шокиращо.

 

Говорете с хората, които ви подкрепят (т.е. семейството, партньора, приятелите), и им кажете, че тяхната подкрепа е от първостепенно значение. Опитайте се да развиете емоционалната си устойчивост. Можете също така да обмислите възможността да се присъедините към групи за подкрепа, да възприемете здравословен начин на живот и да си поставите лични и професионални цели.

 

Облекчение

 

Възможно е хората да са ви казали, че симптоми като хронична тазова болка и прекомерно кървене са „нормални“ и че не трябва да се притеснявате за тях. Нищо обаче не може да бъде по-далеч от истината. За съжаление много жени живеят с тези симптоми без особена подкрепа и това забавя диагностицирането на ендометриозата.

 

Знанието, че симптомите, които сте изпитвали през всичките тези години, са били реални и че не сте си ги въобразявали, може да донесе огромно чувство на облекчение и потвърждение.

 

Безбройните положителни отзиви подчертават, че ориентираният към пациента емпатичен подход заедно с най-добрите постижения в лапароскопската ексцизионна хирургия е най-добрият залог срещу борбата с ендометриозата.

 

Страх от безплодие

 

Много жени знаят, че ендометриозата може да бъде свързана с безплодие. Въпреки че това може да е резултат от заболяването, правилната операция и консултиране могат да гарантират на жената с ендометриоза максимален шанс за плодовитост. В SEC използваме специализирани техники, за да сведем до минимум увреждането на околните здрави тъкани, особено на яйчниците.

 

За съжаление някои лекари препоръчват хистеректомията като начин за лечение на ендометриозата. Ние вярваме, че това решение зависи изцяло от пациента и използваме хистеректомията само в краен случай след пълна консултация.

 

Ако въпреки най-добрата операция зачеването по естествен път не е възможно, има няколко техники за асистирана репродукция, които могат да ви помогнат.

 

Прочетете и: Ендометриоза и психично здраве.

 

Притеснявате се за повторни операции

 

За съжаление ендометриозата понякога може да се повтори след операция. Много хирурзи не изрязват напълно всички ендометриозни лезии, а други изгарят или аблатират ендометриозни лезии. И двете техники могат да доведат до лоши резултати с остатъчна ендометриоза или създаване на сраствания. По-важното е, че могат да доведат до запазване или влошаване на болката и/или по-бързо време за повторна поява на симптомите. Това означава, че може да се наложи да правите повече повторни операции, което може да предизвика тревожност и да намали цялостното ви качество на живот.

 

Гняв

 

Поставянето на диагноза ендометриоза може да доведе не само до чувство на облекчение, но и до гняв поради причините, споменати по-горе. Опитайте се да се успокоите, като насочите мислите си продуктивно. Може да помислите за практикуване на техники като йога и медитация, които да ви помогнат да успокоите нервите си.

 

Много жени се включват в дейности за повишаване на осведомеността за заболяването. Това може да гарантира, че на други хора с това заболяване няма да се налага да преминават през същата болка.

Можете да се включите в работата нa фондацията като ни пишете на info@endometriosis.bg

 

Как да кажете на работното си място?

 

Може би се притеснявате как да съобщите или дали трябва да съобщите на работното си място за диагнозата си. Може да се притеснявате, че колегите и шефът ви може да се отнасят с вас по различен начин или че може да нямате същите възможности като всички останали.

 

Прочетете статията Ендометриоза и трудово право, за да научите правата и възможностите си на работното място.

 

Изпитвали ли сте някоя от тези емоции след поставянето на диагнозата? Споделете преживяванията си във Facebook или Instagram.

 

Превод: Лора Джамбазка

Източник: https://drseckin.com/the-emotional-response-to-a-diagnosis-of-endometriosis/

 

Прочетете и: Резултатите от проучването „Психоемоционалните аспекти на живота с ендометриоза“.