Милена Маринова

психолог

„Казвам се Милена Маринова и съм психолог.

От две години съм партньор на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“.

За ендометриоза самата аз научих преди три години от млада жена, която потърси психологическа консултация. Разбрах, че отвъд медицинските аспекти има дълбоко психологически преживявания свързани с приемането и лечението. Всяка жена живееща с ендометриоза има различно отношение и връзка с тази диагноза, има специален диалог с нея – едни искат да я опознаят и да съжителстват с нея, други са изцяло под нейната власт, трети не я забелязват. 

Заради хормоналния дисбаланс или лечението с медикаменти често при жените с ендометриоза се проявяват депресивни и тревожни състояния. Те са  и особено уязвими на стрес. Подкрепям работата на Фондацията като участвам в женски кръг в който съм говорила за стреса или като провеждам индивидуални консултации. Всяка среща е специална, защото всяка жена и нейната лична история е специална. Има дълбоко психологически смисъл и в това как момичето и жената са приети в най-близкия си кръг и после в обществото през биологичната им роля, но и през всичко което жената носи и дава на света. За мен е изключително интересно да изследвам опита на жените с ендометриоза и тази година това се случва за първи път в специална анкета, резултатите от която ще се радвам да споделя в предстоящата конференция“.

Милена Маринова е психодинамичен психолог с богат опит от работа с деца и семейства в риск, работа с жертви на насилие, обучител и супервизор в областта на ранно детско развитие, консултант на телефонна линия за Ковид 19 и т.н. Сертифицирана съм за работа с EMDR. Член на ДПБ –  BG RP1740 2634.  Нейните нитереси са в областта на психичната травма и нейните ефекти върху качеството на живот, връзките и реализацията на човека. 

През 2019 г. предоставя психологически консултации на пострадали от медицински травми и в рамките на проекта ФОРМулирай правата си на фондацията. В момента предоставя консултации на преференциални цени за жени с ендометриоза и работи по проект за подкрепа на двойките и партньорите на жени с ендометриоза.

Програма на конференция 2023