Автор: Katy Pallister

 

Около 10% от жените по света страдат от ендометриоза – болезнено гинекологично заболяване, при което тъкан, подобна на лигавицата на матката (наречена ендометриум), се образува извън матката, обикновено в яйчниците, фалопиевите тръби и тъканта, покриваща таза. Въпреки че не е известно лечение на състоянието, тези нежелани образувания могат да бъдат отстранени по хирургичен път. Резултатите обаче могат да варират, като лезиите се връщат в около половината от случаите, а повече от една четвърт от пациентите се нуждаят от три или повече операции за отстраняване на цялата засегната тъкан.

 

С цел подобряване на лечението на ендометриозата, екип от учени от Орегон е разработил техника, базирана на нанотехнологии, за по-прецизно локализиране и отстраняване на лезиите, свързани с това заболяване. Подробно описани в списание small, наночастиците са заредени с багрило, което може да генерира флуоресцентен сигнал и топлина, която унищожава клетките под въздействието на близка до инфрачервената светлина. От значение е било намирането на наночастица, която да издирва целевите зони.

 

Предизвикателството беше да намерим правилния вид наночастици, казва в изявление Олена Таратула, един от водещите изследователи от Фармацевтичния колеж на Държавния университет в Орегон. Такива, които могат да се натрупват предимно в ендометриотичните лезии без токсичен ефект върху организма, като същевременно запазват своите образни и нагревателни свойства.

 

Използвайки клинично значим животински модел на ендометриоза, екипът демонстрира, че наночастиците ефективно се групират в ендометриалната тъкан 24 часа след прилагането им. Когато екипът постави зоната под близка инфрачервена лазерна светлина, наночастиците достигнаха температура до 46,1 °C (115 °F) – достатъчна да унищожи лезиите.

 

Топлината се получава под въздействието на близка до инфрачервената лазерна светлина, която е безвредна за тъканите без наличието на наночастиците, продължава Таратула. Генерираната топлина изкоренява напълно ендометриалните лезии в рамките на ден-два.

 

Ендометриозата е хронично и изтощително заболяване, което засяга жени и момичета в детеродна възраст. Симптомите включват болезнени менструации, болка по време на или след полов акт, обилно кървене, хронична болка в таза и в някои случаи безплодие. Болката се появява, тъй като за разлика от ендометриалните клетки в лигавицата на матката, подобните на тях клетки в лезиите няма как да избягат от организма, тъй като те също се натрупват и разрушават в отговор на хормоналния цикъл на жената.

 

За да може работата на Таратула и нейния екип да се превърне в клинични изпитвания върху хора, трябва да се проведат изследвания върху животни, които развиват ендометриоза по подобен на човешкия начин (например макаци). Но Таратула продължава да се надява, че тяхната техника един ден ще помогне за лечението на това опустошително заболяване.

 

Вярваме, че разработената от нас стратегия в крайна сметка може да промени настоящата парадигма за откриване и лечение на ендометриоза, казва Таратула.Превод: Лора Джамбазка

 

Източник: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/researchers-are-closing-in-on-a-treatment-for-endometriosis-using-nanotechnology/