Днес започваме рубрика, в която ще споделяме дейностите на фондацията и първата дейност е тази, която извършихме през месец март.

Фондацията беше регистрирана през януари, а работим по нея и от по-рано, но март е месецът на информираност за ендометриоза, така че насочихме усилията си към този месец.

Сайт на фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве"

В началото на месеца публикувахме сайта на фондацията и започнахме регулярно публикуване на статии за ендометриоза и репродуктивно здраве в него. Статиите излизат един или два пъти седмично, в понеделник и сряда. В секцията Статии ще открите както по-общи текстове, така и нови медицински изследвания, за да следим какво се случва в тази област в момента и какви са най-новите открития.

Паралелно с публикуването на уебсайта стартирахме фейсбук страница и инстаграм профил на фондацията, за да направим информацията по-лесно достъпна.

През целия месец март споделяхме всякаква информация за ендометриоза в социалните мрежи.

Ендофакти

В началото на март, отновно по повод месеца на осведомеността за ендометриоза, стартирахме и една хаштаг кампания в социалните мрежи под името Ендо факти. Можете да видите всеки от тях в страницата Ендофакти или да следите хаштага #ендофакти в инстраграм. Предстои да разширим с Ендо съвети и Ендо цитати, така че следете и през април!

Паралено с тях в продължение на миналогодишната кампания #ендоистории споделихме тези на Мария Георгиева, Ана Господинова, Ива Петрова и Ваня Стойчева в www.endome.eu. Всички истории можете да отриете в Ендо истории.

Мария Георгиева на конгреса на БАСРЗ в Боровец

В началото на месеца направихме и първото официално обявяване на фондацията на конгреса на БАСРЗ в Боровец, където на 9 март Мария Георгиева направи презентация на нашата мисия, цели и дейности. На самия конгрес успяхме да си изясним някои от проблемите, с които репродуктивните специалисти у нас се сблъскват, както и какво точно очакват да направи организация като нашата. Създаването ѝ беше приветствано и вече се консултираме и започваме партньорство с някои от клиниките в София. Повече за конгреса можете да прочетете тук.

На този конгрес получихме и покана за презентация пред студентите от Медицинския университет в Плевен през април, за да представим гледната точка на пациентите пред бъдещите лекари.

Ваня Стойчева разказва своята история пред БТВ Репортерите във филма "В утробата"

Междувременно Мария и Ваня участваха в излъчения на 17 март филм на bTV Репортерите – В утробата, който можете да гледате в сайта на телевизията.

Пресконференция в БТА за обявяване на фондация "Ендометриоза и репродуктовно здраве". Д-р Калчев говори

Най-голямото събитие в календара ни този месец беше пресконференцията в БТА, на която официално обявихме създаването на фондацията. Тя се проведе на 26 март и на нея отново представихме както самия проблем, така и мисията ни, целите, които сме си поставили и насоките, в които смятаме да работим от тук нататък. На събитието присъстваха и д-р Калчев от клиника “Адела Фертилити”, д-р Цветков от МБАЛ “Надежда” и д-р Сенкова от болница “Лозенец”, които дадоха много разбираеми обяснения за същността на проблема и какъв подход трябва да се следва от тук нататък. Повече за това как протече пресконференцията можете да отриете в статията по темата, а какво написаха медиите за нея ще намерите в Другите за нас. Запис на пресконференицията ще откриете в сайта на БТА.

За нас това беше официалното начало на едно ново приключение, което, надяваме се, ще доведе до по-добра информираност, по-добър живот и по-добро здравеопазване за всички хора у нас и най-вече за тези с репродуктивни проблеми.

Лекция на д-р Стаменов за ендометриоза, озаглавена "Жълтата подводница"

В самия край на месеца, на 30-ти март, успяхме да присъстваме и на лекцията на д-р Стаменов в болница Надежда, озаглавена „Жълтата подводница“, която беше първото подобно събитие от известно време насам и показа колко полезно за всички жени с ендометриоза е да получат адекватна и разбираемо поднесена информация по тези важни въпроси от специалист, който познава самото заболяване и последствията от него добре.

Екипът на фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве": Катерина Иванова, Мария Георгиева и Анна Димитрова

Благодарим ви за вниманието и подкрепата през изминалия месец!

Следете за дейностите ни и през април.

Анна Димитрова подпис