Нередовен цикъл – възможно ли е да се забременее въпреки неговата нерегулярност? Отговорът е „Да“, но процесът е по-бавен и труден за разлика при редовната менструация. Според проучване, дамите с редовен цикъл са четири пъти по-склонни да забременеят от онези, чийто цикъл варира с повече от 10 дни.

Жените с нередовен цикъл вероятно имат нужда от лечение на фертилитета. Промяната в начина на живот и взимането на някои добавки, може да помогнат за подобряването на редовността на менструацията.

Нередовен цикъл – кога да се притеснявате?

За нередовна менструация се приема тази, която е по-кратка от 21 дни или по-дълга от 36 дни. Например, един път цикълът идва на 23 дни, а друг – на 35.

Вариациите в продължителността на цикъла се свързват по-често с безплодие, отколкото случаите с по-кратък или по-дълъг редовен цикъл. Ако вашите цикли са по-дълги от нормалния диапазон, но са постоянно с тази дължина, е по-малко вероятно да имате проблеми с фертилитета, отколкото ако цикълът ви варира значително, но дължината му е в рамките на нормата.

Нередовна менструация – цикълът идва от време на време – ами сега?!

Този случай е нормален, ако става до два пъти в годината, твърдят специалисти. Има някои фактори, водещи до това. Например стресът, смяната на сезоните или обстановката, както и някои заболявания. Те могат да забавят овулацията и да доведат до по-кратък или по-дълъг цикъл.

Определянето на точния момент за полов контакт е от съществено значение за зачеването. Но при менструация, която всеки месец идва по различно време, това е трудна задача. За това спомагат някои методи, които вашият гинеколог може да ви предпише.

Тестовете за овулация

Най-лесният и достъпен начин за определяне на овулацията всеки месец са именно уринните тестове за овулация. Така и да имате нередовен цикъл, те ще ви ориентират за най-плодовитите дни. При всички се използва урината рано сутрин, но някои резултати могат да ви подведат, особено, ако имате Синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ).

Ако имате нередовна менструация, е добре да ползвате повече на брой тестове поне в продължение на 1-5 дни. Хубаво е да си водите записки и дори да си направите календар на фертилността, за да следите какво точно ще покажат. Когато цикълът е нередовен, прозорецът за овулация може да е по-дълъг, отколкото при други жени.

Друг добър начин за следене на овулацията е цервикалната течност, която обикновено се засилва в дните около овулация заради пика на естрогена. В най-фертилните дни тя става гъста, слузеста и разтеглива – това е сигнал, че това са най-подходящите дни за полови контакти.

Измерване на базалната телесна температура

При наближаваща овулация базалната температура също се променя и един от успешните начини да определите точния ден на овулация е като измервате всяка сутин преди ставане от леглото базалната си температура. Добре е това да става по едно и също време сутрин, преди да сте се раздвижили и станали от леглото, за да са достоверни резултатите. При наближаваща овулация, базалната температура спада с няколко единици, след което ако има бременност, температурата се покачва заради пикът на прогестерон в тялото.

Трансвагинален ултразвук/кръвни изследвания

Един от по-точните начини за определяне на овулацията при жени с нередовна менструация е гинекологичния преглед. Обикновено се прави проследяване с УЗД в рамките на 2-3 и повече дни, за да се види кога се пука фоликулът.

Даването на кръв за изследване на основните полови хормони – естрадиол, ФСХ и ЛХ, става в лаборатория, отново във време, определено от специалиста. Лутеинизиращият хормон ЛХ и естрадиола са тези, които са определящи за настъпването на овулация.

Ановулация

Един нередовен цикъл може да е признак на ановулация. Така наречените ановулаторните цикли протичат без настъпване на овулация. А когато тя липсва, това е предпоставка за липса на бременност.

Синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ)

Нередовната менструация може да е признак на поликистоза. Тя е често срещано ендокринно заболяване при много жени. Доказано е, че засяга 1 от всеки 8. Не всички жени със СПКЯ забременяват трудно, но при някои отнема повече време. При тях има и по-висок риск от ранен спонтанен аборт.

Дисбаланс на щитовидната жлеза

Слаба или свръхактивната щитовидна жлеза често е причина за нередовен цикъл и проблеми с фертилитета. Симптоми на тези състояние са още промени в теглото, затруднено заспиване, непрекъсната умора, необяснима тревожност, депресия или неразположения като запек или диария.

Хиперпролактинемия

Пролактинът е хормон, отговорен за стимулирането на гърдите. Чрез него те произвеждат кърмата – основната храна на новородените. Когато нивото му е повишено, говорим за хиперпролактинемия. Тя се появява дори ако жената не е бременна или ако не кърми в момента.

Прекалено високите нива на пролактин могат да доведат до нередовен цикъл или да са причина за спирането на менструацията. Подути или чувствителни гърди, изтичане на кърма от зърната или болка при полов акт, са други симптоми на висок пролактин.

Първична овариална недостатъчност

Нарича се още и преждевременна овариална недостатъчност. Тя може да причини нередовна или липсваща менструация. Често се характеризира с нисък естроген. Първичната овариална недостатъчност може да доведе до симптоми като вагинална сухота, болезнен сексуален контакт, горещи вълни или нощно изпотяване, затруднен сън или депресия/тревожност.

Затлъстяване

Това е най-честата и предотвратима причина за нередовна менструация и намалената плодовитост. Затлъстяването води до нередовен цикъл и проблеми със зачеването. Понякога тези неща вървят ръка за ръка и с недиагностициран хормонален дисбаланс. СПКЯ, а и хипотиреоидизъм могат да причинят наддаване на тегло и трудности при отслабване.

Ако следите килограмите си и установите, че внезапно напълнявате, променете начина си на живот. Някои леки ограничения, например на сладко и хляб, може да са от съществено значение. Консултацията със специалист по хранене и диетика или ендокринолог, не бива да се пренебрегва. Ако проблемите ви са причинени от хормонален дисбаланс, то само специалист може да ви даде правилното лечение.

Хранителни разстройства

Те също са рисков фактор за безплодие и липса на менструация. Прекаленото натоварване с упражнения и екстремните диети също са потенциални виновници за нередовен цикъл при жена. Ето защо много спортистки установяват, че не могат да забременеят толкова лесно.

Зачеване с нередовен цикъл – какво трябва да знаете?

Определянето на овулацията всеки месец е доста стресиращо. Ставането по едно и също време сутрин и непрекъснатото мерене на базална температура създава излишно напрежение. Може да не ги правите и просто да правите секс за удоволствие, но има риск неуспешните опити да станат реалност.

Според лекарите, ако мъжът и жената правят опити по-често, дори през ден, увеличават шансовете си за зачеване. И има голяма вероятност да уцелят най-точния момент, независимо от това, че жената е с нередовен цикъл. Става дума за три до четири пъти седмично. Плодородните дни може да определите и чрез мобилно приложение за следене на цикъла.

Лекарства, помагащи за забременяване

Ако установите, че нямате овулация или е нередовна, лекарите може да ви предпишат лекарства за повишаване на плодовитостта. Те регулират някои хормони и менструацията.

Кломифен цитрат е най-често предписваното лекарство за овулаторна дисфункция. Друг медикамент, който се предписва е Летрозол, който представлява ароматазен инхибитор. Според изследвания, кломифен цитрат е по-ефективен при жени с установена поликистоза на яйчниците.

Макар да не са предназначени основно за това, хапчетата за диабет, като метформин, също помагат за подобряване на овулацията, особено при жени с инсулинова резистентност и СПКЯ. Счита се, че подпомагат овулацията и подобряват качеството на яйцеклетките. Ако не дадат нужния ефект, се предприема поставянето на инжекции – гонадотропини. Най-често те се използват при методи за асистирана репродукция.

Ако нередовният ви цикъл се дължи на първична недостатъчност на яйчниците, то възможните варианти за подобряване на фертилитета са ограничени. Много често се налага инвитро оплождане, защото липсват яйцеклетки или са некачествени. Всеки случай е различен и лекуващият лекар може да прецени кой е най-ефективния начин за постигане на бременност.

При дисбаланс на щитовидната жлеза или хиперпролактинемия, лечението е насочено към балансиране на менструалния цикъл. Ето защо прегледът от лекар – гинеколог и/или ендокринолог, е от съществено значение.

Нередовен цикъл, промени в начина на живот и добавки за регулиране на овулацията

Лекарствата за повишаване на плодовитостта не са единствената възможност. В зависимост от причината за нередовна менструация, може да се направят някои малки, но ефективни за целта промени. Ако сте с наднормено тегло – плавното и постепенно отслабване и специален хранителен режим ще ви помогнат. Така ще имате редовна овулация и може да определите точното време за полов контакт. Изследванията показват, че пълни жени, които свалят само 10% от телесното си тегло, могат отново да започнат да овулират ефективно. Някои проблеми с теглото са причинени от хормонален дисбаланс. Затова не приемайте, че затлъстяването ви е само въпрос на правилно хранене. Посетете личния си лекар, който да ви пусне изследвания на основни хормони – TSH, TAT, MAT или да ви насочи към ендокринолог, ако вече знаете, че не са в норма.

Ако тежите по-малко от обичайното спрямо другите жени на вашата възраст, това също може да е проблем за редовната овулация и трябва да коригирате хранителния си режим. Това също помага при липсващ или нередовен цикъл.

Съвременният начин на живот и прием на храна не доставят на тялото нужните количества витамини и микроелементи. Суровата храна почти липсва в забързаното ежедневие, а храносмилателните проблеми, които проявяват вече много хора, говорят за ниска усвояемост на ценните вещества от храната. Храним се изключително неравномерно през деня, с много преработена храна, която съдържа консерванти, ГМО и други вредни субстанции.  

Всеизвестен факт е, че яйцеклетката зрее и се подготвя за фертилизация 3 месеца преди да се появи, благодарение на овулацията. Приемът на добавки е редно да започне поне в този срок или дори по-рано. Приемът е важен и за двамата партньори, а не само за жената.

Като част от здравословния начин на живот, гамата продукти FertilAid е предназначен да  поддържа репродуктивното здраве и плодовитостта при здрави жени и мъже  – чрез обединяване на избрани билкови съставки и ключови витамини.

FertilAid за жени е хранителна добавка, създадена в сътрудничество с водещи специалисти в областта на репродуктивното здраве. Получава широка подкрепа от лекари, работещи в тази сфера на медицината.

Формулата FertilAid за жени притежава изцяло естествен състав и оказва подкрепа за репродуктивното здраве на жената: поддържа баланса на хормоните, които играят централна роля в здравето на менструалния цикъл и редовната овулация, поддържайки репродуктивните органи на жената и развитието на репродуктивните тъкани; предоставя всички вещества, необходими на бъдещата майка преди раждане; повишава шансовете за зачеване.

OvaBoost за жени

OvaBoost, като средство, което подпомага процесите на овулация и формирането на качествена зряла яйцеклетка, е предназначен за всички жени, които желаят да заченат. Особено подходящ е при жени с поликистоза на яйчниците, при зачеване по естесвен път или при подготовка за АРТ.

OvaBoost е хранителна добавка, съдържаща комбинация от витамини и антиоксиданти, в това число мио-инозитол, фолат, мелатонин, коензим Q10, витамин Е, екстракт от семена на грозде и алфа липоева киселина. Продуктът е разработен като средство за подпомагане на процесите на овулация и поддържане на качеството на яйцеклетките.

Съвет от екипа на FertilAid България:

Балансираното хранене, достатъчно физическа активност и сън, в комбинация с някои добавки, повишават плодовитостта. Така например добавки с мио-инозитол, както и други съставки, регулират менструалния цикъл. Те подпомагат процеса на овулация, като в комбинация с други, действат полезно върху качеството на яйцеклетките.

Автор: Fertil Aid