Анти-мюлеровият хормон (АМХ) представлява протеин, произвеждан от гранулозните клетки в овариалните фоликули. Първоначално АМХ се произвежда в първичните фоликули. Нивата на AMХ се регулират от хормона гонадотропин като производството на АМХ е най-високо в преантралните и малките антрални стадии (по-малко от 4 mm диаметър) на развитието на фоликулите. Минавайки тази точка на растежа, нивата на АМХ намаляват и накрая спират, докато фоликулът продължава да расте. Някои изследвания показват, че производството на AMХ почти спира, когато фоликулите достигнат 8 мм.

Тестовете на AMХ са разработени през 1990 г. след като се прави изследване на жените, провеждащи инвитро процедура, и се открива положителна зависимост между нивата на AMХ и броя на яйцеклетките, добити в следствие на овариална стимулация.

Новите изследвания предполагат, че е необходимо да се преразгледа значението на AMХ. Начинът на живот, особено по време на менструалния цикъл и други фактори, могат да повлияят на този показател. Важно е да се знае нивото на AMХ, но само един тест не определя състоянието на пациентката. Изследването на AMХ е част от златния стандарт на съвременните методи за установяване на фертилитета при жените.

По настоящем повечето лекари считат, че ниските нива на AMХ сами по себе си не трябва да лишават жената от възможност за провеждане на инвитро процедура. В някои случаи, жените с нисък АМХ може да имат намален овариален резерв, но техните яйцеклетки все още да бъдат качествени и те да имат реална възможност за бременност.

 

Лекарите използват тeстa за АМХ за да определят дали сте добър кандидат за инвитро процедура. Това може да им помогне да определят дали трябва да продължат с инвитро или не. Може също да се използва, за да се определи дали може да забременеете естествено сами.

 

АМХ в цифри:

 

  •       Високи нива на AMХ (над 4 ng/ml) се свързват обикновено с поликистоза, но са необходими допълнителни изследвания за да се докаже това
  •       Нормални нива на AMХ (1 до 4 ng/ml) се свързват с висок фертилитет и по-добър отговор при инвитро стимулации
  •       Нормално ниски нива на АМХ (от 0,7 до 0,9 ng/ml) се свързват с намален овариален резерв, но шансовете за бременност все още са добри
  •       Ниски нива на АМХ (от 0,3 до 0,6 ng/ml) също се свързват с намален яйчников резерв, но и по-ниски шансове за бременност
  •       Много ниските нива на AMХ (под 0.3 ng/ml) предполагат намален яйчников резерв и фертилни проблеми

 

Сертифицираният репродуктивен ендокринолог д-р Ричард Шербан казва: „Има някои проблеми, свързани с интерпретацията на нивата на АМХ. Тъй като тестът не е бил в рутинна употреба в продължение на много години, нивата, считани за „нормални“, все още не са изяснени и съгласувани от всички експерти. На масата има насоки за интерпретация на AMХ само от литературата и от нашия опит. Не се увличайте с показаните тук гранични стойности. В действителност това е континуум – а не нещо, което се категоризира добре.“

 

Проучвания при мишки показват, че женските бозайници могат да произвеждат яйцеклетки през целия си живот. Проучванията показват, че фоликулите може да не произхождат от самите яйчници, а от костния мозък. През 2007 г. Journal of Clinical Oncology съобщава, че учени от болница в Масачузетс (MGH) са трансплантирали на мишки с намален овариален резерв костен мозък в яйчниците и те отново са започнали да произвеждат фоликули. Тези проучвания вдъхват надежда и за бъдещето на безплодието, особено по отношение на преждевременна недостатъчност на яйчниците (POF).

Последващо проучване, ръководено от д-р Джонатан Тили, директор на Центъра за репродуктивна биология в отделението по акушерство и гинекология на Винсент MGH, посочва: „Откриването на прекурсорни клетки от ооцити в яйчниците на възрастни хора, съчетано с факта, че тези клетки споделят едни и същи характерни черти с клетките на мишките, които произвеждат напълно функционални яйцеклетки, отваря вратата за разработване на безпрецедентни технологии за преодоляване на безплодието при жените и дори може да забави времето, в което яйчниците престават да функционират. „

 

Естествените промени на нивата на AMХ са много важни за това да разберем каква е връзката им с фертилитета. Те също така разкриват потенциални ограничения при интерпретирането на резултатите от единично изследване на AMХ по отношение на количеството и качеството на яйцеклетките. Всъщност, неколкократни изследвания на AMХ, заедно с други биомаркери като FSH и инхибин B може да предоставят необходимата информация, но само единично измерване на хормона не е достатъчно. Също така е важно да се отбележи, че стойността на АМХ се интерпретира по-точно когато се отброят и антралните фоликули в яйчниците между 2 и 4 ден на менструалния цикъл.

Ниски нива на AMH

Напредването на възрастта е основната причина за ниските нива на AMХ. Ниските нива на АМН при жени под 40-годишна възраст също могат да означават преждевременна недостатъчност на яйчниците. Преждевременна недостатъчност на яйчниците (POF) е известна също като хипофункция на яйчниците и се определя като загуба на нормална функция на яйчниците преди 40-годишна възраст. Преждевременното остаряване на яйчниците може да се дължи на стрес, лош режим на хранене, намалено кръвообращение в областта на яйчниците, хормонален дисбаланс, заболяване, травма, генетични фактори, автоимунни заболявания и дори от начина на живот. Понякога ниски нива на AMХ се наблюдават и при дефицит на витамин Д.

Ниските нива на AMХ при по-младите жени (до 35 г.) може да показват риск от ранна менопауза, но това все още не е доказано с проучвания. При тези ситуации, медицинските и/или алтернативните методи на лечение могат да помогнат да се запази и подобри фертилитета. Значителна роля играят генетичните фактори и ранната менопауза като наследствена предразположеност. При тези случаи е добре жените в риск да се изследват навреме.

 

Какво означават високите нива на AMH

 

Изследване на Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School свързва високите нива на AMХ с повишен риск от рак на гърдата при жени в перименопауза. Високите нива на AMХ (над 4 ng/ml) могат също да бъдат и знак за поликистозен синдром на яйчниците (PCOS). Жените с PCOS често имат много малки фоликули (кисти) и затова при тях нивата на AMХ са високи. Имайте предвид, че при жени с високи нива на хормона има повишен риск от овариална хиперстимулация при провеждане на инвитро процедура. Поликистозата и високият AMХ водят до по-големи шансове за бременност и живородени деца като резултат от провеждани инвитро процедури, според проучвания на American Journal of Obstetrics & Gynecology от 2014 г.

 

Може ли AMH да се повлияе от начина на живот?

 

Отговорът е да. Прекомерното излагане на токсини може да засегне яйчниковия резерв и да намали нивата на AMХ.

  •       тютюнопушенето (20 и повече цигари на ден) се свързва с ниски нива на AMХ и ранна менопауза)
  •       дългосрочното излагане (поне 10 пъти годишно) на източници на дим, като този от естествени и изкуствени дърва за огрев, се свързва с намалени нива на AMХ
  •       лекарственото лечение с химиотерапевтици може да доведе до драстично намаляване на яйчниковия резерв

 

Науката засега твърди, че не можем да повлияем на количеството яйцеклетки, но можем определено да повлияем тяхното качество. За това ни помагат правилното хранене, специфични добавки и движението.

Богатият на кислород приток на кръв към яйчниците е от съществено значение за доброто здраве на яйцеклетките. Изследователят Джонатан Ван Блерком от катедрата по молекулярна и клетъчна биология в Университета в Колорадо Болдер разглежда няколко проучвания, за да заключи, че „ембрионите с най-висок имплантационен потенциал произхождат от фоликули, които са добре васкуларизирани и окислени. Кръвният поток може да намалее поради липса на упражнения, дехидратация и гъста кръв. За да увеличите притока на кръв към яйчниците, следвайте тези стъпки на ежедневна база:

 

        Пийте чиста вода всеки ден! Дехидратацията може да сгъсти кръвта и да намали кръвообращението в тялото, както и да причини много други проблеми. Уверете се, че пиете пречистена вода, която НЕ е бутилирана в пластмаса. Един лесен начин да започнете тази рутина всяка сутрин, е да поставите чаша вода до леглото, когато си лягате да спите. Сутрин може да изпивате тази чаша вода още при събуждането си и това ви дава първа стъпка от дневната хидратация.

        Намерете начин да се движите повече – тенис, ходене, бягане, танци или йога. Упражненията увеличават притока на кръв в тялото, носят свежа кръв към всички клетки и помагат за оксигенирането на кръвта.

        Правете си редовен самомасаж на корема –  една от най-добрите терапии за увеличаване на притока на кръв към репродуктивната система е чрез масажиране на матката и яйчниците. Масажът помага да се донесе свежа, окислена кръв към яйчниците и премахва старата застояла кръв. Можете да накарате масажист да извърши масаж на корема или да намерите терапевт, който специализира в т.нар арвиго масаж на корема. Можете също така да се научите как да прилагате самомасаж и да го правите в уюта на собствения си дом. Най-добре е да започнете това след края на месечния си цикъл и да продължите през целия месец, като практикувате поне 4 пъти седмично. Ако в момента се опитвате да забременеете, изпълнявайте масажните техники от деня след като периодът ви е приключил до овулацията.

 Арвиго масаж можете да научите на женския уъркшоп с Яна Вълчева на 21 юли. 

Надежда за бъдещето

Ако сте притеснени че тестът ви е показал ниски нива на AMХ, имайте предвид, че единично изследване на AMХ не дава пълната информация за състоянието ви. Разработват се нови методи на изследване, които дават много повече информация, особено когато става дума за здрави и млади жени. Използването на естествени методи като проследяване на цикъла и на цервикалния мукус също могат да ви дадат информация за фертилитета.

В допълнение, следването на натурална програма за подобряване на качеството на яйцеклетките и използването на билки и добавки за фертилитет биха могли също да имат благоприятно влияние. Добре е нивата да се проследяват респективно след терапиите. Потърсете различни възможности. В много случаи жените с ниски нива на AMХ могат да постигнат редица успешни бременности, особено когато нямат други проблеми.

 

Автори: Ирина Николова и Мария Георгиева

 

Източници:

 

https://natural-fertility-info.com/low-amh-levels-testing-meaning-for-fertility.html

 

https://natural-fertility-info.com/amh-ovarian-reserve-continued-follicle-production.html

 

Photo by Evie S. on Unsplash