През месец октомври фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” проведе кампания “Месец на профилактиката на ендометриоза и аденомиоза” в 5 водещи клиники за женско и репродуктивно здраве в гр. София. Общо 16 висококвалифицирани специалисти в сферата на репродуктивната и оперативната гинекология, преглеждаха и консултираха жени с ендометриоза и аденомиоза или със съмнение за тези заболявания при преференциални цени на прегледите . 

 

Над 200 жени посетиха лечебните заведения в рамките на кампанията. 

 

Сред най-често срещаните въпроси, с които те са се обърнали към лекарите са:

 • диагностика на ендометриоза/аденомиоза;
 • възможности за лечение; 
 • планиране на оперативна намеса;
 • получаване на второ мнение и репродуктивни проблеми. 

 

След провеждането на кампанията, част от участвалите в нея жени споделиха информация за протичането на прегледите, за своята удовлетвореност от лечебните заведения и лекарите, които са посетили, както  и за потребностите си от бъдеща подкрепа. 

 

Малко статистика:

 

 • 37.5 % от попълнилите формуляра за обратна връзка жени са на възраст между 30 и 40 години, 37.5 % – между 40 и 50, а 25 % – между 20 и 30 години. 
 • 87.5 % са с потвърдена диагноза ендометриоза/аденомиоза.
 • 62 % са били оперирани поради диагнозата си.
 • 25 % споделят, че имат или са имали проблеми със забременяването. 
 • Всички участнички посещават гинеколог за профилактични прегледи поне веднъж годишно, а 87.5 % от тях – веднъж на 6 месеца или по-често. 

 

Една от дамите разказва, че се сблъсква с диагнозата ендометриоза след 7-8-годишно “лутане”, консултации с лекари в различни области и множество изследвания, тъй като при нея не са налице кисти. Единственият начин за категорично диагностициране на ендометриозата е операцията, било то лапароскопска или отворена коремна операция. Този случай още веднъж доказва, че в някои случаи на ендометриоза, методите за образна диагностика са напълно безсилни. 

 

Важен елемент от кампанията, а и от цялостната дейност на фондацията, е стремежът ѝ да подобрява комуникацията между лекари и пациенти, най-вече като овластява самите пациенти и като им дава практически насоки, свързани с избора на подходящ лекар според потребностите на пациента, подготовката за преглед, очакванията спрямо лекаря, задаването на въпроси и познаването на пациентските права. 

 

 • 87.5 % от жените споделят, че прегледът напълно е отговорил на очакванията им. 
 • Същият процент жени определят комуникацията с лекаря като “отлична”, а останалите – като “много добра”

 

Една от пациентките споделя, че е останала много доволна от лекаря си, от отношението му и вниманието, което ѝ е обърнал. 

 

Друга разказва, че лекарят ѝ е подходил “изключително професионално и човешки” към нея, обяснил е всичко на разбираем език и ѝ е вдъхнал увереност. 

 

Всички жени, участвали в запитването за удовлетвореността, заявяват, че биха посетили отново същото медицинско заведение и същия лекар. 

 

Относно бъдещите си нужди, жените споделят, че се нуждаят от:

 • повече информация за здравословния начин на живот и как жените с ендометриоза могат да повишат качеството си на живот (100%); 
 • насочване към специалисти – лекари, психолози (75 %); 
 • информация относно възможностите за лечение (75 %); 
 • психологическа подкрепа (25 %).  

 

Част от жените споделят, че след създаването на Фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве”, вече не се чувстват сами. За екипа на фондацията е от ключово значение да продължи да оказва подкрепа на жените от общността и занапред да отговаря на нуждите им по-най-добрия начин.

В месеца на профилактиката за ендометриоза и аденомиоза октомври 2019 се включиха 5 медицински заведения в София и 16 специалисти по репродуктивно здраве и оперативна гинекология, които прегледаха над 200 жени в рамките на един месец и изнесоха две специализирани лекции, гледани от повече от 220 души на живо и над 1000 на запис. Медицинските заведения, които се включиха, са:

Медицински комплекс „Д-р Щерев“

МБАЛ „Надежда“

Клиника „Адела Фертилити“

Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Шейново“

Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“.