Чувството по време на овулация е приятно, защото активира хормоните. Яйчниците, които се подготвят да произведат яйцеклетка, отделят естроген. Естрогенът стимулира серотонина, поради което се чувствате по-активни и енергични в дните преди овулацията.

Още по-интересно е това, което се случва след овулацията. Тогава единият яйчник отделя голямо количество прогестерон – хормон, който има успокояващо и противовъзпалително действие.

Яйчникът произвежда прогестерон чрез уникална малка жлеза, наречена corpus luteum или т.нар жълто тяло, което се образува от изпразнената обвивка на яйцеклетката. То е толкова смело и невероятно – и толкова краткотрайно. Има продължителността на живот на пеперуда (12-14 дни). Жлезата се формира много бързо, преминавайки от нищо към напълно кръвоснабдена 4 см структура за по-малко от един ден. Един изследовател казва това за жълтото тяло:

“… няма друго място в тялото, където за толкова кратко време да се развие тъкан от нулата, която да се кръвоснабди така бързо.”

Високият метаболизъм на жълтото тяло изисква хранителни вещества като холестерол, Б-витамини, коензим Q10, витамин Д, йод, магнезий и цинк. Жлезата има нужда от антиоксидантния селен, поради което този минерал се оказва основното хранително вещество за прогестерона.

Прогестеронът трябва да поддържа своето високо ниво през по-голямата част от втората половина на цикъла. Тогава, когато нивата му паднат точно преди идването на цикъла, може да се почувствате малко разстроени (обикновено тези настроения се свързват с т.нар предменструален синдром). Може да имате и цикъл, в който не овулирате, и не произвеждате прогестерон. Това се нарича ановулаторен цикъл и може да причини по-тежко кървене или кървене, което продължава твърде много дни.

Ползи отвъд зачеването

Овулацията е важна за плодовитостта, разбира се, но е много повече от това. Овулацията е единственият начин, посредством който тялото ви произвежда естрадиол и прогестерон – подобни на стероидите хормони, които ви карат да се чувствате добре.

Естрадиолът и прогестеронът играят водеща роля за вашето здраве и метаболизъм. И двата хормона са от съществено значение за настроението, енергията, либидото, инсулиновата реакция, щитовидната жлеза, кожата, косата. Освен това, ако поддържате адекватни нива на тези хормони докато сте млади, ще се предпазите от остеопороза, рак и сърдечно-съдови заболявания по-късно в живота.

Саботьори на овулацията

Противозачатъчните медикаменти буквално блокират овулацията. Това е един вид химическа кастрация и ако взимате подобни лекарства, можете да кажете сбогом на всички стероидно подобни хормони. Псевдо-хормоните в противозачатъчните не приличат на вашия собствен естроген и прогестерон. Те ги имитират, но истината е че тяхната молекула далеч се различава от произвежданите нормално от тялото хормони.  

Други саботьори на овулацията са стрес, заболявания на щитовидната жлеза, възпаление, токсини в околната среда, захар, глутен, синдром на поликистозните яйчници, хранителни недостици и разстройства.

Диагностициране на липсата на овулация

Дефицитът на лутеалната фаза е медицински термин за проблем с овулацията и жълтото тяло. Ако не образувате жълто тяло или ако то не преживее пълния си 12-дневен живот, тогава имате прогестеронов дефицит. Това може да доведе до ПМС, предменструални зацапвания и тежък цикъл.

При дефицит на лутеална фаза няма да видите покачване на базалната температура, а прогестеронът ще бъде нисък при изследване на кръвта (<8 ng / mL или 25 nmol / L). За да бъде смислено изследването, то трябва да се направи 5-9 дни преди началото на цикъла. Обикновено заедно с прогестерона, се изследва и естрадиолът, тъй като се следи за тяхното съотношение и това също може да обясни дефицит на лутеална фаза и/или естрогенов доминанс.

Моля, прочетете https://www.larabriden.com/right-way-test-progesterone/.

 Съвет: Ако приемате хормонални противозачатъчни или преминавате през друг тип хормонална терапия, няма смисъл да си изследвате прогестерона. Вие не произвеждате такъв.

Автор: Лара Брайдън

Оригинален текст: https://www.larabriden.com/ode-to-ovulation/?fbclid=IwAR0nSA3z_ZnOjvpy0I0T_I1Rb34DHYOmLBUPgBQ5MhXmzCKf8GtLxQ_fVrM


Photo by 
Laurentiu Iordache on Unsplash