На 4 март в Народното събрание всички говореха за ендометриоза и носеха жълти панделки в знак на подкрепа на жените, страдащи от заболяването! 

 

Фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” събра на едно място представители на законодателната и изпълнителната власт, водещи лечебни заведения по репродуктивно здраве, неправителствени организации, работещи по темите за женското здраве, пациенти и съмишленици на каузата. 

 

Събитието бе организирано и осъществено в партньорство с фондация “Искам бебе”. Цялата кампания “Дни на отворените врати през месец март” се осъществява под патронажа на Комисията по здравеопазване към Народното събрание, председателствана от д-р Даниела Дариткова. В рамките на кампанията жени с диагноза ендометриоза, с фамилна обремененост или изразена симптоматика ще могат да се възползват от безплатни специализирани прегледи в 11 водещи клиники по женско и репродуктивно здраве в София, Пловдив, Плевен и Варна.

Официално откриване на Световния месец на ендометриозата и начало на събитието бе поставено от д-р Дариткова, която заяви ангажимента на Комисията по здравеопазването да работи за подобряването на профилактиката, диагностиката и лечението на ендометриозата и свеждане на последиците от това заболяване до минимум. 

Г-жа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, поздрави присъстващите и изрази съпричастността на българския Парламент и народните представители към кампанията. Тя изказа благодарност към организаторите за приноса им в информирането на българските жени относно заболяването ендометриоза. 

 

Г-жа Мария Георгиева благодари на членовете на Комисията по здравеопазването към Народното събрание за готовността да участват в кампанията и за това, че са надежден партньор на неправителствените организации в профилактиката, лечението и диагностиката на социално значимите заболявания, каквото е и ендометриозата. Тя засяга една от 10 жени в репродуктивна възраст в световен мащаб, понижавайки значително качеството им на живот, а в дългосрочен план намалява и репродуктивните им способности. Това от своя страна влияе негативно върху демографските параметри на страната.

За мащаба на проблема в България все още не се знае достатъчно, тъй като не е налична статистика за броя на жени, страдащи от заболяването. Ето защо фондацията ще работи активно, както с държавните институции, така и медицинските заведения, за да се създаде национален регистър на случаите на жени с ендометриоза. 

 

Като член на Световната организация по ендометриоза (WEO), фондацията получава актуална информация и подкрепа от своите международни партньори. “Изпращаме най-добри пожелания за конференцията ви в Народното събрание на 4-ти март и вярваме, че Комисията по здравеопазването ще се вслуша в множеството гласове на жени с ендометриоза. Световната организация по ендометриоза изцяло подкрепя вашите усилия в България и глобалните инициативи, които се провеждат в много други части на света” – гласи поздравителен адрес от председателя на Световната организация, Дебора Буш.

Г-жа Мария Янева, председател на УС на фондация “Искам бебе” сподели радостта си, че участва в това събитие. “Съединението прави силата”, заяви тя, цитирайки националния девиз в контекста на сътрудничеството между институциите и организациите в името на подобряването на качеството на живот и репродуктивните способности на българките. 

 

Д-р Дориан Босев от СБАЛАГ “Майчин дом” София и представител на фондация „Ендомарч България – заедно срещу еднометриозата“ (един  от екипите в България, които са част от световното движение “EndoMarch”), разказа за планирания “Ендо поход”, който ще се състои в София на 28 март, като част от световния поход в подкрепа на жени с ендометриоза. Той се осъществява под егидата на кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова.

 

Коментар по темата направи и г-жа Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика, която изтъкна важността на репродуктивното здраве и информирането на българките по тази тема. 

Проф. Асен Николов, председател на Българското дружество по акушерство и гинекология, наблегна  върху нуждата от навременна диагностика и съвременни методи за лечение на състоянието. Темата се възприема като приоритетна от Българското дружество по акушерство и гинекология, което личи от факта, че Националната конференция на дружеството тази година, е на тема “Ендометриоза”. Фондацията ще се включи в нея с презентация на тема „Ендометриоза – психоемоционални проблеми“.

 

С пожелание за продължаване на обединените усилия на институциите, организациите и болничните заведения, д-р Дариткова закри официалната част на събитието, а участниците продължиха да обменят информация под формата на неформални дискусии. 

Фондацията изказва своята благодарност към д-р Дариткова и членовете на Комисията по здравеопазването към Народното събрание за подкрепата на кампанията, към нашите партньори от фондация “Искам бебе”, към заместник министрите, които заявиха своята съпричастност с каузата, както и към всички лекари, представители на неправителствени организации и съмишленици, участвали в събитието. 

Снимки: Ле Туан Линх