Как да се подготвите за операция

Независимо дали става дума за отворена операция или лапароскопия, всяка хирургична интервенция представлява значителен стрес за тялото и може да доведе до дискомфорт и евентуални усложнения. Най-добрата превенция е добрата подготовка преди и правилната програма за възстановяване след операцията.

Основни неща преди операцията

Уговорете дата за операцията с опериращия лекар. Обикновено най-подходящото време за подобен тип интервенции е след цикъл и преди овулация.

Вземете си болничен лист – ако имате възможност предвидете повече дни дори и процедурата да не е много сериозна (след отворена операция изпистването е след около 5 дни, докато след лапароскопия обикновено това става на 2-3-ти ден), за да имате възможност да си починете и да се възстановите по-добре. Според нашето законодателство имате право на един месец болнични при подобна процедура. Използвайте ги максимално. Процедурата е стресираща за тялото и дори и да се възстановявате бързо, почивка и възможност за повече движение ще ви помогнат за бързо и пълноценно възстановяване. 

Подгответе се психически – независимо от вида на операцията и колко е сериозна, всяка интервенция е намеса за вашето тяло и е напълно нормално да се почувствате притеснени. Потърсете подкрепа, съвети или просто поговорете с някой, който е преминал през това. Силно препоръчваме и Ендо групата за взаимопомощ, където можете да откриете допълниъелни съвети и много разбиране от страна на други жени, минали по същия път.

 Направете си списък с въпроси и разпитайте хирурга за всичко, което ви интересува, преди операцията. Задайте всички въпроси, на които търсите отговори и се информирайте обстойно за протичането на операцията, както и за пост-оперативния период. Важно е да се чувствате спокойни и да имате доверие на лекаря, който ще ви оперира, за да мине всичко максимално добре. Обсъдете какво точно ще се направи, как ще бъде направено и какви резултати можете да очаквате. 

Уведомете опериращия лекар за лекарствата, които взимате – ако приемате определени лекарства, задължително уведомете лекаря или медицинските сестри при постъпването в болницата. Това се отнася и до добавки, които взимате редовно. Не пропускайте и допълнителните медицински състояния, които имате. Всяко от тези неща може да повлияе на упойката или на възстанояването. Задължително уведомете лекаря ако имате някакви алергии.

Поискайте запис от операцията при приемането в болницата. Операциите в повечето клиники могат да бъдат заснети на видео, но запис за пациента се дава единствено ако предварително е изявил желание за това. Дори и да нямате желание да гледате този запис, той може да даде ценна информация на лекуващия ви лекар или на други медицински специалисти.

 Подгответе дома си – тази точка е особено важна ако живеете сами или ако имате деца. В първия случай няма да има кой да ви помогне ако се наложи, а във втория може да се наложи да се грижите за децата си още с изписването от болницата. За това е важно да подредите нещата, които ще ви трябват, на леснодостъпно място, да изчистите, за да не се налага да го правите известно време, и да напазарувате каквото е необходимо и възможно предварително. Не забравяйте, че след операция е противопоказно да се вдига тежко. 

Уговорете близките си да ви помагат първите няколко дни. В началото ще се уморявате бързо и ще сте по-немощна от обикновено, така че всякаква помощ е добре дошла. Компания за разходки също ще ви помогне да се раздижите повече след изписването.

Пригответе си подходящи дрехи – нощниците и свободните рокли са най-удобни след коремна операция, независимо дали отворена или лапароскопска. Избягвайте тесни дрехи, колани и ластици в областта на кръста и корема.

Пригответе си по-лека дамска чанта за първите няколко седмици след операцията – след коремна намеса е противопоказно да се вдига тежко, така че си пригответе малка и лека чанта, в която да носите единствено най-необходимото – пари, документи, телефон. Всичко останало оставете вкъщи или помолете някой друг да носи вместо вас.

Подгответе тялото си – в месеца преди операцията се уверете, че сте се справили дори и с малки здравословни проблеми, храните се добре и се грижите за имунна си система. Имайте предвид, че при грипни състояния и настинки, операции не могат да бъдат извършвани, както и при диагностицирани проблеми след микробиологични тестове. Не започвайте диети, детоксикации и специфични режими на хранене, които изтощават тялото.

 

 

 Помислете предварително за храната след операцията – след коремна операция у нас хрането се позволява едва след като се уверите, че отделителната система работи нормално. В комбинация с часовете преди операцията и в реанимация, може да минат и три дни без хранене. Добре е след това да направите внимателно захранване подобно на това след продължително гладуване или боледуване и да започнете с малки количества по-леки за смилане храни като постепенно преминете към нормално хранене. Ако си направите предварителен план след операцията ще ви е по-лесно да го следвате.

 Купете си добри пробиотици – при коремна намеса се дават антибиотици. Обикновено лекарите преценяват колко дълго се приемат, като в голяма част от случаите вливат само на място в болницата след интервенцията. Какъвто и да е периода на прием на антибиотик, е добре след операцията да приемате по-дълго време (минимум 2 седмици) качествени пробиотици, за да възстановите чревната си флора. Пробиотиците помагат много и с подуването като ефект след операцията. 

 

Вземете си душ преди влизането в болница – не е сигурно точно колко време ще мине преди да можете да се изкъпете отново, така че задължително направете това преди да влезете в болницата. Ако ви предстои отворена операция можете да се запасите и с няколко непромокаеми превръзки, за да можете да се къпете без да мокрите разреза. 

Какво да вземем за болницата

Нощница – изберете нещо свободно и по възможност такава, за която няма да ви е жал ако се изцапа

 

  Чехли/джапанки – в болниците обикновено раздават чехли за еднократна употреба, но собствените са по-удобни

   

   Превръзки – независимо в кое време от цикъла е насрочена операцията, най-често след нея ще кървите известно време. Болницата предоставя хартиени превръзки, но можете да вземете продуктите, които предпочитате, за да се чувствате по-добре.

   Бутилка с дебела сламка за издишане на излишния газ*

   При лапароскопска операция в коремната кухина се вкарва газ (въглероден двуокис), който да я разшири и да даде възможност за оглед и за нормална работа с инструментите. Този газ се абсорбира за около седмица, но може да причини значителен дискомфорт, най-често в подребрието и ключиците. Добър начин да се отървете от него по-бързо е методът с битулката с вода и сламка, който ще откриете описан подробно в частта „След операцията в болницата“. Чрез него газът излиза до един-два дни и създава значително по-малко неудобства.

   Ако ви предстои тежка операция или операция в чужбина:

   Ексцизия в чужбина

   Десислава Чочева разказва как се е подготвила и как е протекла нейната операция в чужбина.

   В този разговор три жени с тежки случаи на ендометриоза разказват какво представляват операциите и как са се подготвили за своите:

   Лекарства – ако взимате някакви лекарства, вземете ги със себе си в болницата, като предвидите хапчета за няколко дни. 

   Удобни и свободни дрехи за след изписването – при приемането няма значение как сте облечени, но не забравяйте, че след като ви изпишат от болницата ще бъдете или с голяма превръзка (при отворена операция) или с подут корем и няколко малки шева от лапароскопска операция. И в двата случая ще са ви необходими широки свободни дрехи, които да не натискат раната и да не ви притесняват. Ако имате възможност изберете широка рокля – с панталоните има по-голяма вероятност да раздразните раната или да си причините дискомфот.

   • Чорапи и пантофи ако е зима, за да се чувствате комфортно и топло
   • Четка и паста за зъби, както и всички други козметични принадлежности, с които се чувствате комфортно и са ви от първа необходимост
   • Ментови или друг вкус бонбони, които ще облекчат раздразненото ви гърло след интубацията при операцията
   • Масло от мента – можете да го мажете върху областите, в които чувствате болка от газа (не мажете в областта на корема, където са шевовете от операцията!)
   • Магнезиево олио или спрей – помага за мускулните крампи ако имате такива (но не мажете в областта на корема, където са шевовете от операцията!)
   • Дъвка – в някои болници препоръчват дъвченето на дъвка 3 пъти на ден по 30 минути за по-бързо събуждане на храносмилателната система

   За страха от операция 

   Независимо колко сериозна е процедурата, една операция може да бъде страшно нещо и това е напълно нормално.  Много жени изпитват страх преди да се оперират, както можете да видите и следващите статии:

    

   Лапароскопията – между страхa и доверието в живота

   Мария Георгиева разказва за последната си лапароскопия – сраховете преди нея и какво би посъветвала тези, на които тепърва им предстои операция

   Моят панически страх от операция

   Анна Димитрова разказва какво е да се решиш на лапароскопия въпреки, че изпитваш панически страх от операции, как да се сравиш с него и да направиш това, което знаеш, че е най-добро за здравето ти

   Пред-оперативен период 

     • Храна – седмица преди интервенцията преминете на ниско целулозна диета – без твърде много салати, плодове, варива и зелеви, тъй като те издуват червата за дълго време, а това има значение за лапароскопията. 2-3 дни преди операцията изключете от менюто всички млечни продукти, тъй като те благоприятстват развитието на някои бактерии.

     • Вода – пийте много вода и чай. Можете да си направите специални билкови комбинации за успокоение и укрепване на стомаха, червата и нервната система – мента, джоджен, жълт кантарион, маточина, лайка.

     • Добавки – със сигурност приемайте добър пробиотик до деня преди операцията, както и вит. А, Е, С и магнезий.

     • Пречистване – в деня преди интервенцията ще ви забранят да се храните още от обяд и ще ви поднесат коктейл от пречистващо лекарство, което трябва да изпите в рамките на 2-3 часа, за да изчистите дебелото черво. Лошата новина е, че това не отменя клизмата на следващия ден, а добрата новина, е че се чувствате доста леки и по-слаби.

      

     След операцията в болницата

     Какво да очаквате след като се събудите?

      

     • Първото нещо, с което ще се сблъскате след като излете от упойка, е хипотермията (телесната температура спада от упойката), но ако медицинските сестри са достатъчно грижливи ще ви завият с топло одеало и това усещане ще премине за няколко часа.

      Движение– тази дума ще чуете веднага щом премине болката и вече сте напълно будни. Ще ви накарат да се изправите в първите 5-6 часа от операцията и това е наистина много важно. Движението ще ви отърве и от излишния газ, който споменахме по-горе, а и много подобрява общото състояние и възпрепятства образуването на сраствания. Важно е да не спирате да се движите всеки ден, както в болницата, така и като се приберете вкъщи. *Важно – екстремни натоварвания като фитнес, крос и др.вид спорт не са препоръчителни поне 2-3 седмици след операцията.

        

      •  Вторият сблъсък е болката, но тя не е задължителна за всеки. Ако изпитвате болка, кажете на сестрите и помолете за обезболяващо. Важно е да давате обратна връзка как се чувствате.

       

      Вода! Ще усещате жажда, но няма да ви позволят да пиете вода, затова помолете да ви намокрят устните с тампон, напоен във вода. Това много помага. Ще ви бъде позволено да пиете вода едва 4-5 часа по-късно.

      Лапароскопията преди и сега

      Катерина Иванова разказва за своя опит с лапроскопията като сравнява двете си операции и споделя как се възстановява след втората.

       

      • Възможно е да усетите дискомфорт от катетър и дренаж. Важно е да знаете, че катетърът се сваля няколко часа след като излезете от упойка и е задължителен при операции, а дренажът не съпътства всяка пост-оперативна интервенция. Дренажът обикновено стои няколко дни.

       Храна – важно е да знаете, че в болницата ще ви позволят да се храните едва тогава, когато има възстановена перисталтика на червата, или най-общо казано когато вече изпускате газове. По време на операцията се прилагат релаксанти, които отпускат мускулатурата на червата и е важно на следващия ден, след като излезете от реанимация да възстановите този процес. Ще бъдете захранени с чай, супи и бульони едва 24 часа след операцията.

       Неприятен последващ страничен ефект, който се появява около 1-2 дни след операцията е болка в диафрагмата и раменете, която е предизвикана от въглеродния двуокис, с който се изпълва коремната кухина докато лекарите работят лапароскопски. Болката може да е наистина силна и да не можете да лежите в хоризонтално положение. Това, което работи за нея е движение и един метод, който прилагат сестрите на пациентите в болниците във Финландия. Трябва да си осигурите едно пластмасово шише от половин литър или 1 литър, след което го пълните на 1/3 с вода. Вкарвате в шишето дълга сламка или маркуч. Важното е дължината да е поне 30-40 см., колкото по-дълго, толкова по-добре. Поемате дълбоко въздух колкото можете и дишате през сламката/маркуча във водата, като правите балончета. Трябва да издишате целия въздух, който имате докато не ви остане дъх. Дишайте и издишайте бавно и го правете често през целия ден – поне веднъж на 1 час. За да не допускате хипервентилация, дишайте по 10-15 пъти в шишето всеки път когато усетите болка.

       Холистичният подход към ендометриозата

       Холистичният подход към ендометриозата включва специална противовъзпалителна диета, която има сериозен успех при повечето жени в редуцирането и намаляването интензитета на симтомите, намаляване на възпалителните процеси и цялостно подобрение за целия организъм. Повече за това хранене ще научите в статията от линка. 

       Пост-оперативен период 

       • Отстраняване на конци и контролен преглед – конците от операцията обикновено се отстраняват на 7-10 ден от интервенцията. Процедурата не е болезнена и трае няколко минути. След като се приберете вкъщи е добре за няколко дни да използвате водоустойчиви марли върху разрезите, за да не ги намокрите при взимане на душ. Попитайте лекаря си кога можете да мокрите разрезите. Контролния преглед има за цел да установи как се чувствате и да събере обратна връзка за състоянието ви след операцията. Обикновено се състои в рамките на 30 дни след интервенцията и въпреки, че повечето лекари не настояват за него, ви съветваме да уговорите час за такъв преглед.
       • Подуване много често коремът е подут няколко дни след операцията. Това е напълно нормална реакция от интервенцията, а и от излишния газ, с който се изпълва коремната кухина по време на операцията. Ако това подуване не премине до 2-3 седмици от операцията, потърсете опериралия ви лекар.
       • Храна– След като се приберете вкъщи е добре да се захраните правилно. Това означава лека и предимно течна и кашеста храна за следващите 2-3 дни. Можете да си приготвяте пюрета, супи, чай и да изключите варива, червено месо, салати, плодове. Чай от мента, джоджен, анасон, фенел много добре повлияват стомашно-чревната симптоматика. Ще влезете в ритъм на нормално хранене около 7-10-ия ден от операцията.

        

       За почитателите на холистичния подход към тялото е добре да кажем, че противовъзпалителния режим на хранене е много препоръчителен след операция, но трябва да започне 2-3 седмици след пълното възстановяване от интервенцията. Той способства за намаляване на болката и създава среда в организма, която възпрепятства образуването и разрастването на ендо лезии и сраствания. Повече за този режим на хранене можете да прочетете в статията от линка в ляво.

       Възстановяване

       • Добавки– добре е да продължите или започнете прием на пробиотик и храносмилателни ензими веднага щом се приберете вкъщи. Това ще ви спести сериозен дискомфорт в червата и стомаха. Препоръчително е приемът на пробиотик да продължи поне 2-3 седмици след операцията. Можете да подсилите организма с мултивитаминна формула, магнезий, цинк, желязо, както и повече вит. С.

        

       • Добавки– добре е да продължите или започнете прием на пробиотик и храносмилателни ензими веднага щом се приберете вкъщи. Това ще ви спести сериозен дискомфорт в червата и стомаха. Препоръчително е приемът на пробиотик да продължи поне 2-3 седмици след операцията. Можете да подсилите организма с мултивитаминна формула, магнезий, цинк, желязо, както и повече вит. С.

        

        

       • Движение както споменахме и по-горе движението е изключително важно особено в пост-оперативния период. Кратките разходки няколко пъти през деня са особено подходящи в първите дни от прибирането вкъщи, а можете да удължите времето на разходките навън щом се почувствате по-добре. Колкото повече се движите, толкова по-бързо ще усещате прилив на енергия и възстановяване. Движението е особено важно и по повод срастванията, които са напълно нормален пост-оперативен ефект. Йогата и леки стречинг упражнения са най-подходящи за този период.
       • Прекарвайте повече време на слънце и спете поне 8 часа в денонощие. Леките следобедни дрямки са също препоръчителни. Сънят възстановява тялото изключително бързо, а слънцето ще ви набавя вит. Д за силен имунитет.

        

        

       • Секс и спорт– възможно е да получите забрана за секс в рамките на 1-2 седмици до 1 месец, в зависимост от интервенцията и резултата от нея. Същото важи и за спорта, плуването, използването на СПА зони и др. Оставете тренировките във фитнеса да по-нататък. Нужно е пълно възстановяване и почивка за тялото ви преди да влезете в нормалния ритъм на живота си отново

        

        

       Компреси с рициново масло

       Компресите с рициново масло се прилагат след като ви отстранят конците и се възстановите напълно, т.е. мин. 2-3 седмици след операцията. Могат да предотвратят образуването на белези и сраствания, но и подпомагат целия процес по възстановяване на вашите вътрешни органи – матка и яйчници. Повече информация за тази техника, можете да откриете като кликнете тук.

       Пробиотиците и тяхното значение за жените с ендометриоза

       Бактериите са от решаващо значение за нормалното функциониране на човешкото тяло, а идеята зад пробиотиците е, че консумирането на определени видове бактерии може да помогне за подобряване на имунитета, с чиято дисфункция учените напоследък свързват появата на ендометриоза.

       През последните години все по-голям брой изследвания показват, че микробиотата на червата е не само важна за физиологичната стомашно-чревна функция, но действа като централен регулатор на различни възпалителни и пролиферативни състояния. Освен това флората на червата влияе на метаболизма на естрогена и хомеостазата на стволовите клетки. Въз основа на тези констатации, учените хипотезират, че микробиотата на червата е решаваща в появата и прогресията на ендометриозата.

       Имате въпроси?

       Пишете ни ако имате въпроси: