Една от най-важните страни на качественото хранене е произходът на храните. Често чуваме, че за хора с хронични заболявания е важно не само какво слагат в чинията си, но и каква хранителна и витаминна стойност носи то. За жените с ендометриоза е важна не само хранителната стойност, но и замърсяването на храните, защото често химикалите с които се обработват различните култури, влошават още повече симптоматиката. В някои проучвания дори се говори, че пестицидите, фталатите и диоксините са виновни за отключването на ендометриоза и ред други гинекологични заболявания.

Важността на чистотата на повечето продукти, които консумираме, е свързана не само с тяхната хранителна стойност, но и с детоксикацията на естроген от тялото. Когато продуктите са натоварени с ксеноестрогени и други химични добавки и пълнители, затормозяват черния дроб и той не може да си свърши работата в успешното елиминиране на излишния естроген от тялото. 

Продуктите от органичен и био произход са много популярни напоследък и е нормално да си задаваме въпроса дали са плод на маркетингов трик или наистина плащаме двойна цена за нещо, което е в наша полза. 

 

Какво означава “био”

 

Био земеделието създава екологични продукти, като възстановява и рециклира природните ресурси. Така опазва не само здравето на човека, но се грижи и за природата. Отглеждат се по естествен начин, без пестициди, изкуствени торове и ГМО (както ще прочетете на етикетите на много опаковки). Употребата на антибиотици и хормони също е забранена. И ако това ви се струва излишен лукс, помислете какво точно вкарвате в организма си и как ви влияе то.

Да разпознаем истинския био продукт не е толкова трудно. За да сте сигурни, че действително си купувате това, за което плащате, проверете дали опаковката отговаря на стандартите на държавата, в която живеете. На етикета на продуктите от ЕС ще откриете отличителния знак “зелено листо”. За разлика от останалите обозначения, това е задължително! Растителните и животинските продукти, създадени чрез био земеделие, могат да бъдат обозначени и с международни, регионални, национални и частни знаци, но това е по желание. Най-важно е да сте видели зеления етикет.

Органичен, биологичен, био, еко… става дума за едно и също. Всеки от тези етикети означава, че поне 95 процента от състава на продукта е придобит чрез биологично производство. Друга особеност е, че той идва директно от производителя, опакован предварително – наясно сте както с производителя, така и с регистрационния код на контролния орган.

Дали един био продукт е истински можете да разпознаете и по вкуса му, който със сигурност е много по-различен и естествен. Повечето от нас го оприличават на продукт от градинката на баба, на домашно произведените храни, навяващ спомен за простия, но здравословен живот на село, където всичко е автентично и естествено – нещо, което някога е било даденост, се е превърнало в необходимост и ценност в съвременния свят.

Особено важно е това за родителите, които искат да осигурят здравословни храни за децата си, за хората с хронични заболявания, както и за онези, които държат на профилактиката и превенцията с грижа за себе си. И ако това начинание ви се струва скъпо удоволствие, помислете за цената на лекарствата при вече възникнал здравословен проблем. Не е ли по-добре да инвестираме в здравето си, вместо да плащаме за лечение?

 

Местата, на които можем да открием истински био продукти, не са малко

 

Във всяка голяма верига супермаркети можете да намерите био щанд, което е удобно и спестява време, тъй като всички необходими стоки за органично хранене са на едно място. Там се осъществява постоянен контрол, можете да получите допълнителна информация от продавач-консултанта за това, което искате да закупите, както и да сте сигурни, че веригата ще държи на имиджа си, като спазва изискванията за съхранение, следи сроковете на годност и подбира онова, което предлага на потребителите си.

Кварталните и специализираните магазини също са удобен вариант, като в специализираните се предполага, че ще имате по-голям избор и продавач-консултант, който е по-добре запознат със стоката си. Повечето специализирани магазини предлагат и възможност за онлайн пазаруване и поръчка, дори доставка до дома. Ако се спрете на този вариант за покупка, разполагате с достатъчно време да огледате и подберете закупеното преди да го поставите в кошницата, да прочетете информацията за него, да прегледате опаковката, да подберете сред няколко продукта подходящия за вас.

Фермерските пазари, които се организират ежеседмично, също са добра опция, но не забрявайте да поискате сертификат на производителя за да сте сигурни, че купувате наистина органични продукти.

 

Заблуждаващи био маркировки – оглеждайте опаковката и от двете страни!

 

Некоректните и подвеждащи обозначения водят до недоверие сред потребителите дори и към истинските продукти, поради това, че човек се чувства измамен и объркан, което води до загуби и за сертифицираните производители.

Най-често заблуждаващи етикети са откривани върху кисело мляко, кашкавал, мюсли, ориз, леща. В лицевата им част можете да откриете гръмки обещания за екологичен състав, но обърнете ли гърба на опаковката, ще се стъписате от противоречието в описанието с по-ситни букви. Ето това е сигнал, че сте попаднали на фалшив продукт. Откритите пазари също са рискови, тъй като там лесно продуктите могат да бъдат подменени, обозначени подвеждащо и да останете излъгани.

Санкциите за подобни нарушения са посочени в Закона за храните и на некоректните производители се налагат глоби.

 

Био са не само храните, но и козметики, препарати

 

Неща, които на пръв поглед изглеждат безобидни и масови, всъщност са много вредни, особено при дългосрочна употреба. Някои препарати и козметични средства са изключително токсични, а прониквайки през кожата ни, влияят не по-малко неблагоприятно върху здравето ни, отколкото храните и напитките, които приемаме.

Органично хранене и “био” не е просто мода, а осъзнат избор – избор да бъдете здрави и да се върнете към това, което природата ни е дала отдавна – здраве в натурален вид.

 

Автор: Наталия Градинарова

Още по темата: Отразяват ли се зле на менструацията пшеницата и глутенът?

Photo by Gaelle Marcel on Unsplash