В първата ни статия за добавки за ендометриоза описахме такива, които успешно се справят с намаляване на болковия синдром, подобряват хормоналния баланс и регулярността на цикъла.

Продължаваме с още 10 доказали се добавки за ендометриоза според нашия опит и този на други жени с диагнозата. Този път ще обърнем по-голямо внимание на протеолитичните ензими и ползата им за овладяване симптомите на ендометриоза.

1. Серапептаза

Серапетазата е естествен протеолитичен ензим, изолиран от микроорганизма Serratia E15. Наричат го още чудодейният ензим. Серапептазата се намира в организмите на копринените буби и се извлича и обработва чрез ферментация. Копринените ларви я използват, за да разградят какавидата и да се освободят от нея, след трансформацията в пеперуда. Хистологичните изследвания сочат, че серапептазата притежава мощни противовъзпалителни свойства – за контролиране на възпаленията, болката и излишната секреция на слуз.

Серапептазата разгражда и асимилира всички сраствания, възникнали вследствие на инфекциозни процеси, които са предизвикани от нараняване или хирургическа интервенция, „разчиства“ целия организъм от чужди протеини, отлагания на нежива тъкан, възпалени тъкани и отоци, фиброзни образувания и много други. Заради това си свойство ензимът се използва при лечение на ендометриоза, където намалява възпалението и атакува и разгражда срастванията и ендометриозните огнища. Първоначално приемането на серапептаза може да се свърже с някои симптоми на детоксикация на организма като главоболия, втрисания и др., затова е добре да се започне с ниска доза, която да се увеличи постепенно. Приемът трябва да продължи поне 6 месеца. При хора, които имат проблеми с кръвосъсирването, както и сърдечно-съдови заболявания е редно да се направи консултация с лекар, преди приема на ензима.

2. Натокиназа

Натокиназата е профибрилолитичен ензим, получен от наттó – традиционна японска храна, която се приготвя от сварени соеви зърна, ферментирани с естествена закваска от щама Bacillus subtilis var.natto. Насърчава функцията на организма да пречиства кръвта и да поддържа здравословна сърдечно-съдовата система. Тя разгражда кръвните съсиреци и прочиства кръвоносните съдове. Възпалението в сърдечно-съдовата система не се различава от възпалението на друго място в тялото.

Ползата от употребата на натокиназа при ендометриоза идва от факта, че този ензим разтваря фибрина т.е. разгражда срастванията, които се образуват в следствие на възпалението от повтарящото се месечно кървене и така намалява и болковия симптом. Нато също съдържа големи количества витамин К2. Липсата на витамин К2 може да предизвика калция да се натрупва в артериите, аортата и меките тъкани, а не в костите. Витамин К2, заедно с магнезий, е от решаващо значение за регулиране на калция в организма, за да се предпази здравето на костите и да се предотврати натрупването на калций в артериите.

Серапептазата успешно се насочва към излишната тъкан под формата на фиброиди и белези oт тъкани, докато натокиназата е много успешна при подобряване на кръвния поток и обем. Но използването на натокиназа трябва внимателно да се обмисли и проследява, ако човек има проблеми с коагулацията на кръвта. Не трябва да се използва от лица, които приемат прапарати за „разреждане“ на кръвта, освен ако не е под лекарско предписание и наблюдение.

3. DIM- Диндолилметан

Това е извлек от кръстоцветни зеленчуци като броколи, карфиол, брюкселско зеле и други. Подпомага организма в метаболизирането на естрогена в благоприятните му форми и задейства ензими, които прочистват черния дроб, като по този начин подпомагат да се неутрализират вредните естрогенни метаболити и ксеноестрогени. Ин витро тестовете показват силните противовъзпалителни свойства на DIM, който регулира провъзпалителни цитокини. Диндолилметанът въздейства най-вече върху азотния оксид, туморен некрозен фактор, интерлевкин-6, ядрен фактор капа-Б и простагландин.

При хранителен режим с нормален прием на зеленчуци, средно на ден се набавят между 20 и 40 мг диндолилметан. За терапевтични цели в клинични изследвания са използвани дози между 500 и 1000 мг, които не са демонстрирали сериозни странични ефекти. Възможно е при някои организми да се прояви дразнене в стомаха и леко гадене.

За профилактика и регулиране на естрогена се препоръчват по-умерени дози – между 200 и 400 мг дневно, разделени на два пъти през деня.

Диндолилметан се усвоява по-добре в мастна среда, поради което се препоръчва прием с мазнини като рибено масло, ленено масло, тиквено масло и др.

Не е препоръчително да се приема в съчетание с хормонални препарати. Същото важи и при чернодробни и бъбречни заболявания.

За регулиране на хормоналния баланс DIM се съчетава с масло от вечерна иглика, ленено семе, витекс, червена детелина.

4. Масло от вечерна иглика (Primrose oil) 

Маслото от вечерна иглика съдържа две важни ненаситени мастни киселини: линоленова (алфа-линоленова) и гама-линоленова киселина (GLA). Гама-линоленовата киселина има противовъзпалително действие и оказва негативно влияние на растежа на ендометриозните огнища и кисти. GLA се преобразува в „добри“ простагландини Е1, които противодействат на „лошите“ простагландини, причиняващи болка и нарастване на ендометриозните огнища. Маслото от вечерна иглика допълнително спомага за намаляване на тежестта в корема, главоболието, чувствителността и болката в гърдите, болките в гърба, уринарните проблеми, кожните проблеми, както и симптомите, изключително характерни за ПМС. От гледна точка на психологичните аспекти, то намалява раздразнителността, агресивността, чувството на безпокойство.

Препоръчва се в дневна доза между 1000 и 2000 мг, а съдържанието на GLA трябва да бъде най-малко 8%-10%. Необходимо е маслото да се приема поне няколко месеца, за да има ефект. Не се препоръчва при бременност.

5. Кверцетин

Кверцетинът е растителен полифенол, който принадлежи към флавоноидната група, намираща се в някои листа, плодове и зеленчуци. Това е един от най-широко разпространените хранителни флавоноиди. Кверцетинът инхибира ензмите циклооксигеназа и липооксигеназа и намалява производството на основните медиатори на възпалението – простангландините и левкотриените. Това означава, че може да се прилага при всички видове възпаления и е с широк спектър на действие.

Кверцетинът е естествен антихистамин, имунен модулатор, редуктор на холестерола, и е с мощно противовъзпалително действие. Може да се набавя чрез храната, защото е широко разпространен. Някои от най-големите източници включват каперси, репички, червен лук, червен боб, броколи, чай, сладки картофи и ябълки.

В проучване, проведено през 2009 г е установено, че полифенолът значително потиска растежа на ендометриозни лезии при плъхове. Диетата, богата на кверцетин, може да намали интензивността на състоянието и да облекчи болката в таза и възпалението, характерни за болестта. Може да се приема и под формата на хранителна добавка. Кверцетинът е противопоказан при пациенти, които приемат антикоагуланти като кумарин, и хора, страдащи от аритмия. Дневната доза е до 600 мг на ден.

6. Селен

Селенът е минерал, който се открива в съвсем малки количества в тялото, съдържа се в почвата и навлиза в организма благодарение на зеленчуците, които консумираме. Той има ключова роля в контрола на нормалния метаболизъм и подсилването на имунната система и е мощен актиоксидант.

Смята се, че селенът има превантивно действие при ендометриоза. Освен антиоксидантно действие, селенът подпомага и обазуването на жлъчен сок, храносмилането и метаболизма, както и регулирането на хормоните. Освен зеленчуците, селен съдържат бразилските орехи и спирулината. Дневната доза при прием на добавка е 100-200 mcg на ден. При хора с проблеми на щитовидната жлеза, приемът на селен трябва да се конслултира с лекар предварително.

7. Алфа-липоева киселина

Смята се, че жените с еднометриоза имат повишен оксидативен стрес в перитонеалната област. Алфа-липоевата киселина е силен антиоксидант с противовъзпалително действие. Представлява мастна киселина, която е естествена съставка на клетките в човешкото тяло. Тя е необходима за производството на енергия – превръщане на глюкозата от въглехидратите в енергия. Подобрява употребата на глюкозата от клетките (повишава инсулиновата чувствителност), с което регулира глюкозния метаболизъм. Aлфа липоевата киселина обезврежда свободните кислородни радикали, които се свързват с процесите на стареене и хронично увреждане на клетките. Заедно с Вит. C и Вит. Е, тя стимулира производството на глутатион, най-важният антиоксидант в човешкото тяло. Източници на този антиоксидант са и някои храни като спанак, броколи, грах, брюкселско зеле, мая, телешко месо, но може да се приема и под формата на хранителна добавка.

За s-ALA безвредните и ефективни дози са от 600 до 1800 мг дневно. Имайки предвид по-високата потентност, предполагаемите ефективни и нетоксични дози на r-ALA варират от 200 до 900 мг дневно.

Различните производители препоръчват прием на 100-200 мг с храната, 2-3 пъти дневно. Тези дози са установени като ефективни в клиничните изследвания.

Препоръчителен е прием на r-ALA малко преди хранене или с храната, като за предпочитане са въглехидратните храни.

8. Мелатонин

Мелатонинът е известен като хормон на съня. С напредването на възрастта, неговите количества в човешкия организъм значително намаляват.

Според проучвания 10 мг мелатонин на ден значително намаляват хроничната тазова болка при ендометриоза, болката по време на менструация и диспауренията, както и болката по време на уриниране и тази при дефекация. Има проучвания, в които се доказва и ефективността му за подобряване на фертилитета при жени страдащи от ендометриоза. При едно от проучванията е отчетено над 80% намаление на нуждата от болкоуспокояващи лекарства при жени, които ги приемат редовно, заради тазова болка. При тази доза мелатонинът поддържа естествените процеси на детоксикация на организма. Може да се започне с 1-3 мг / ден и е за предпочитане да се взима вечер, тъй като предизвиква сънливост.

9. Бромелаин и Папаин

Това са два вида протеолитични ензими. Първият се среща в изобилие в ананаса. Много преди науката да разбере ползите от него, бромелаинът се е използвал в лекарствата за отстраняване на мъртвите тъкани в резултат на тежки изгаряния на кожата.

Изследванията доказват, че ензимът намалява възпалението при жените, страдащи от ендометриоза и дори свива размера и броя на кистите. Той успешно може да се комбинира с Н-ацетил цистеин, който се съдържа в зелето, кейла, ряпата, броколите и карфиола и алфа-липоева киселина в лененото семе, орехите и тиквените семки.

Бромелаинът ускорява разграждането на белтъците и благоприятства функционирането на стомашно-чревния тракт, намалява подуването на корема и газовете.

Папаинът се съдържа в папаята и разгражда белтъците и мазнините. Много е ефективен при подуване на корема и газове, намаляване на възпаленията и повишена стомашна киселинност. Папаинът разгражда веществата в тъканите и червата и по този начин извежда от човешкото тяло шлаките, т.е. продуктите, резултат от неправилно хранене, които затормозяват нормалната обмяна на веществата. Папаинът укрепва имунната система и заедно с другите протеолитични ензими разрушава вредните имунни комплекси, които предизвикват автоимунни заболявания, има противовъзпалително действие и предотвратява ангиогенезата, формирането на нови кръвоносни съдове около туморни образувания в организма. Затова се използва и с цел намаляване на ендометриозните огнища, които също се захранват от новообразуваните кръвоносни съдове. Може да се взима в комбинация с бромелаин.

10. Витамини от група Б

Б1, Б2, Б3, Б5 и Б6 имат антиоксидантен ефект

– Б1, Б6 и Б12 имат противовъзпалително действие

– Б1, Б2, Б5, и Б6 подпомагат узряването на яйцеклетките и тяхната липса може да доведе до нарушаване на тези процеси и да засегне репродуктивните функции.

– Б1, Б2 и Б6 подпомагат чернодробните ензими в извеждането на лошия естроген от организма

Витамин Б1 играе много важна роля за репродуктивното здраве на жената и подпомага удебеляването на маточната стена. Б2 участва активно в метаболитните процеси и преобразуването на мазнините в енергия. Б5 подобрява функцията на надбъбречната жлеза, а Б6 е необходим за формирането на прогестерона и серотонина. Ниските нива серотонин водят до депресивни състояния, а ниските нива прогестерон съответно са причина за естрогенната доминантност, която от своя страна може да доведе до ендометриоза. Б6 също така действа като естествен диуретик и намалява хормонално обусловеното задържане на вода в тъканите, свързано с ПМС. Б6 подпомага повишаването на имунитета.

Витамин Б12 участва в преноса на кислород до органите, важен е за нервната система и енергията. Липсата му може да доведе до тежки неврологични симптоми, депресия, отпадналост, сърдечно-съдови и гастро-интестинални проблеми, както и аборти. Витамините от групата Б учатват и в преобразуването на гама-линоленовата киселина, която има противовъзпалително действие.

И накрая, да завършим с напомняне, че здравословният микробиом (чревната флора) е от съществено значение за овладяването симптомите на ендометриозата. Затова редовният прием на пробиотик е важен при тази диагноза. Съществуват специфични щамове бактерии и гени, наречени естроблом, които произвеждат ензими, участващи в метаболизирането на естрогена. По време на месечния цикъл, над 90% от жените имат менструална кръв и тъкан в коремната кухина, но само около 10% от тях развиват еднометриоза. Смята се, че „добрите“ чревни бактерии са един от основните фактори, предпазващи от развитието на това заболяване. Нарушенията в чревната флора (дисбиоза) водят и до проблеми в хормоналния баланс и влошаване на симптомите на ендометриозата. Проблемите с червата са чест, съпътстващ ендометриозата симптом, който не рядко се бърка с диагнозата Синдром на раздразненото дебело черво. Пробиотикът може да облекчи тези симптоми и да подобри състоянието и функционирането на червата.

Автори: Ирина Николова и Мария Георгиева