Думата депресия все още съдържа и подигравателно значение. Хората често избягват да се дефинират по този начин от страх какво ще си помислят другите, а и от страх какво би означавало това за самите тях и собствената им себеоценка.

Самата аз до скоро не признавах пред себе си, че съм имала момент в живота си, в който съм отговаряла на определението за депресирана. До известна степен и не го осъзнавах заради неинформираност.

Аз съм жена с трета степен ендометриоза, съпруга и майка на две деца. Студент съм по естествено хранене към Канадския университет по естествено хранене и вярвам, че „ти си това, което ядеш”. Също така вярвам, че човек носи отговорност за собственото си физическо, психическо и емоционално здраве с всеки избор, който прави, за това какво допуска да попадне в тялото му – физическо, психическо и емоционално.

 

Депресия

 

Депресията е състояние с много лица. Няма едно лекарство за депресия, както няма и една причина за нея.

По личния си път аз не разпознах сблъсъка си с нея, защото болката беше основния симптом на ендометриоза, свързан с депресия, който изпитвах. А моят праг на болка, с течение на годините и напредъка на заболяването, беше станал изключително висок. И от друга страна – не бях запозната със симптомите.

Едва години по-късно осъзнах, че в моя случай депресията е била свързана с един не по-малко типичен симптом на ендометриозата, а именно – безплодието.

В следващите редове ще се опитам да обобщя информацията, която споделям в приложеното видео, относно депресията, съпътстващите я симптоми, свързаните с нея химични процеси в организма и начините да си помогнем с естествени средства.

Какво е депресия?

Класическите симптоми на депресия включват:

 • чувство за вина или безполезност,
 • липса на концентрация,
 • липса на енергия и умора,
 • мисли за смъртта или за самоубийство,
 • загуба на апетит и на тегло, без да е целенасочено,
 • безсъние,
 • физическа и психическа деградация и
 • нервност.

Правя уточнението, че за да се определите като депресиран, далеч не е задължително да покривате всички изброени симптоми. Винаги, когато говорим за депресия, изследваме две пътеки на личността – психическа нагласа и химията в организма. В тази връзка има и определени лекарства, които също влияят на крехкия баланс на химичните процеси в тялото ни и могат да предизвикат състояние на депресия.

Както вече споменах депресията има много лица и изброените симптоми не изчерпват тази многоликост. Има други видове депресия, при които симптомите могат да варират или да са напълно противоположни на класическите. Само за пример споменавам атипичната депресия, при която човек вместо да губи тегло и апетит, качва тегло и има силен глад за въглехидрати и вместо да страда от безсъние, може да спи безкрайно. Повече за другите видове депресия можете да чуете във видеото.

 

Химия в организма

 

Финият баланс в организма ни се поддържа от цяла симфония от хормони, невротрансмитери, витамини и минерали, които определят правилното протичане на всички процеси в тялото ни. Тук ще ви разкажа накратко за два от най-важните невротрансмитери, които отговарят за настроението ни. Това са серотонин и адреналин. За да сме по-конкретни, серотонинът влияе на настроението, а адреналинът – на мотивацията. И двата невротрансмитера се синтезират от аминокиселини, които приемаме с храната. В същото време, самият процес на синтез се отключва от други жизненоважни хранителни вещества, каквито са витамините от В групата, минералите магнезий, манган, желязо, цинк. В случай, че има недостиг на някое от тези вещества в организма, пътеката за производството на дадения невротрансмитер остава заключена.

Финият баланс в организма ни се поддържа от цяла симфония от хормони, невротрансмитери, витамини и минерали, които определят правилното протичане на всички процеси в тялото ни.

 

Депресията при жените

 

Струвало ли ви се е, че мъжете сякаш не страдат толкова често от депресия или че дори да изпаднат в такова състояние на ниска емоция, много бързо се справят с него?

Това не е просто илюзия, а научно обоснован факт. Мъжете и жените по начало са биохимично различни, за което говори дори фактът, че мъжете произвеждат с 52% повече серотонин (хормонът на щастието) от жените, стига да имат достатъчно от аминокиселината триптофан в диетата си.

Друга основна разлика между мъжете и жените по отношение на депресията е, че при мъжете липсата на серотонин се изразява по-скоро със симптоми на агресия и алкохолизъм. За разлика от жените, които обръщайки агресията навътре, изявяват симптоми на депресия. Повече за уникалната химия в женското тяло и връзката й с депресията, както и за главните причини, които водят до дефицит на серотонин при жените можете да чуете във видеото.

 

Проблеми с метилацията

 

Процесът на метилация в тялото е начинът, по който тялото поддържа баланса на хиляди невротрансмитери, хормони и други жизненоважни химикали.

Качеството на този процес определя психичното ни здраве, концентрацията, настроението и способността ни да се справим със стреса, който неизменно присъства в ежедневието ни. Комбинацията от гени, диета и начин на живот, в това число наличието на определени хранителни вещества в хранителния ни режим, като витамините В2, В3, В6, В9, В12, TMG, цинк и глицин, определят нивото, на което този процес функционира.

От друга страна, разбира се има и фактори, които повлияват силно негативно този процес, като тютюнопушене, кофеин, големи количества алкохол и недобър отговор на стрес.

 

Как да преборим тъгата с естествени средства?

 

Най-честите дисбаланси свързани с храненето, които водят до симптоми на депресия, са:

 • дефицит на хранителни вещества,
 • дефицит на триптофан и фенилаланин,
 • алергии и непоносимости,
 • проблеми с щитовидната жлеза.

 

Ето и няколко начина да си помогнем с естествени средства:

 • Жълт кантарион – ефективен е при лека до средно тежка депресия. Не дава странични ефекти при смесване с алкохол, не води до пристрастяване, не води до привикване, не води до сънливост, подпомага съня и сънуването, не потиска желанието за секс. Важно уточнение: макар че е билка, към жълтия кантарион трябва да се подходи както към лекарство. Всяка билка при прекомерна употреба може да води до токсичност и винаги трябва да се употребява, като се правят редовни почивки в приема.
 • Хром – изключително ефективен при атипична депресия (със симптоми като качване на тегло, глад за въглехидрати, сънливост и умора). Той е от особена важност за функционирането на инсулина, което обикновено е част от причината за изброените симптоми.
 • Магнезий – пряко необходим минерал в пътеката на производство на допамин, норадреналин и адреналин. Дефицитът на магнезий в организма е изключително често срещан.
 • В витамини – голяма част от витамините от В групата са жизненоважни за процеса на метилация, който поддържа баланса на химията в мозъка. Важно уточнение е, че В витамините е добре да се приемат в комплекс, за да не се получат дисбаланси в тялото. Освен това трябва да се има предвид, че твърде високите дози на фолиева киселина (витамин В9) могат да влошат симптомите при хора с генетично обусловено високо производство на хистамин.
 • Есенциални мастни киселини – приемът на качествени мастни киселини с диетата отговаря за производството на хормоноподобни простагландини, които от своя страна влияят на производството на серотонин и други невротрансмитери.

 

Други методи за справяне със симптомите на депресия: 

  • Движение – освобождава се серотонин, допамин и ендогенни канабиноиди. Директно влияе на симптомите на депресия, но трябва да се прави редовно. Един метод за справяне с популярната максима „нямам време“ е – „дай си 5 минути“. Опитайте и сами ще видите как тези 5 минути се превръщат в 10, в 20, в половин час и скоро ще ви е по-трудно да не си дадете това време за целенасочено движение, отколкото да го направите.
  • Етерични масла – могат да се използват превантивно, не водят до пристрастяване, имат странични ползи, вместо странични ефекти и действат бързо. Препоръчителните масла са иланг-иланг, роза, салвия.
  • Светлина и „горско къпане – получавате ползите на 3 в 1 – движение, светлина и отрицателни йони. Липсата на слънчева светлина е пряко свързана със симптомите на конкретен вид депресия, така наречената SAD (Seasonal Affective Disorder – сезонно афективно разстройство), която се проявява през зимните месеци. В случай, че не можете да си позволите достатъчно излагане на директна слънчева светлина, за да осигурите оптималната работа на процесите в организма, можете да практикувате едно просто упражнение със свещ, което е описано във видеото, за да подобрите производството на мелатонин и серотонин в тялото.
  • Звук и вибрация – звукът е вибрация, вибрацията е енергия в осезаема форма. Опитайте аюрведичен масаж с пеещи купи, опитайте да послушате музика, която ви ободрява или да пеете. Обърнете внимание как ви карат да се чувствате музиката и звукът.

За по-подробна информация по засегнатите теми, както и за конкретни насоки за храни и други ресурси, изгледайте приложеното видео.

И не забравяте, погрижете се първо за себе си и своето вътрешно емоционално и физическо състояние, защото, както казва Робин Шарма: „Вътрешните империи строят външни империи.“.

Вашата обкръжаваща реалност винаги е пречупена през огледалото на вътрешния ви свят. За да видите красотата отвън, трябва да цъфтите отвътре.

Бъдете здрави!  

 

Още статии от Ваня Стойчева: Стресът и репродуктивното здраве.

 

Източници:

Optimum Nutrition for the Mind”, Patrick Holford

Ароматерапия за жени“, Маги Тисеран

Лечебната сила на етеричните масла“, Ерик Зелински

The Power of When”, Dr. Michael Bruce

 


Ако се борите с депресия или тревожност, промените в диетата са полезни, но може да се окажат недостатъчни. Препоръчваме и консултация със специалист. Можете да откриете контакти на психолозите, чиято работа познаваме и препоръчваме, тук – Психологическа подкрепа.

 

Гледайте целия уебинар: