Статията е продължение на Остеопатия за менажиране на ендометриоза – I част на Михаела Шехова.

 

Няколко съвета за запазване на перинеума

 

  • Спрете да натискате надолу, когато вдигате товари, дръжте гърба си изправен, свийте краката си и се повдигайте леко при издишване.
  • Лекувайте се ако имате запек. Той представлява сериозно натоварване на органите и перинеума. 
  • Заемете позицията „крака на малка табуретка” в тоалетната, която е позицията, която поставя ректума върху вертикална ос, което значително намалява вредните усилия.
  • По време на кашлица, смях, кихане, придобийте навика да издишвате, докато вкарвате навътре корема, за да повдигнете перинеума и осигурите здрава основа.

 

Остеопатът помага за намаляване на стресовите усещанията в тялото чрез освобождаване на механични и постурални натоварвания върху таза, долната част на гърба и коремно-тазовата област. Предимството, когато тъканите са по-гъвкави, е, че по-специално те могат да приемат повече натоварвания по време на възпаление поради менструация. Този процес може да бъде в голяма полза за страдащи от ендометриоза.

 

Както казахме, при ендометриоза струпвания от ендометриални клетки, които се развиват на различни места, причиняват възпаление и сраствания. А остеопатът ще третира всички точки на свързване, които причиняват ограничения на подвижността във фасцията, за да възстанови мобилността и коремно-тазовата циркулация.

Остеопатът ще извърши и тъканни тестове и корекции, за да възстанови гъвкавостта и еластичността на обвивките на органите и техните точки на свързване. Например, в случая на матката ще е необходимо да се отпуснат широките връзки и маточно-сакралните връзки, за да се възвърне добрата подвижност на матката спрямо таза, както и да се освободи тъканта в тазовия пояс. В допълнение, висцералната коремна работа ще позволи на елементите на храносмилателната система да си възвърнат лекото движение, както и по отношение на остеоартикуларната и миофасциалната подкрепа.

 

В допълнение към прякото механично въздействие върху състоянието на напрежение на органите на коремно-тазовата сфера, остеопатът помага за освобождаване на кръвоносните и нервните пътища: съдовете (артерии, вени, лимфни съдове) и нервите преминават през многобройните структури за постигане на целите си. Те се свързват с костите, преминавайки през точките за повторно влизане между някои връзки, мускули, много се намират вътре в мембранозните гънки, направени от фасции, перитонеума на матката.

 

Остеопатичната работа на лумбалната област, таза, отпускането на корема и тазовите органи и фасцията позволява да се намалят механичните натоварвания, които могат да увеличат вече наличното възпаление от ендометриозата. Освен това ще оптимизира и подобри циркулацията и обмена на течности (артериална и венозна кръв, лимфа), за да насища тъканите с кислород и да намали застоя, но също така ще нормализира информацията за нервите и ще предотврати по-нататъшно дразнене на системата.

 

Създаване на по-добро тазово дъно

 

Остеопатията за ендометриоза би помогнала да нормализирате дисфункцията на тазовото дъно с редица различни интервенции, които ще ви насърчат да координирате отново тазовото си дъно.

 

Лекуване на други причинители на болка

 

При ендометриозата не всяка болка в таза е в следствие от заболяването. Следователно, лечението само на ендометриозата може да не ви осигури необходимото облекчаване на болката. Известни като злите близнаци, не е необичайно жените да имат както интерстициален цистит (ИЦ), така и ендометриоза. Интерстициалният цистит, освен че причинява симптоми на възпален пикочния мехур, предизвиква и болка в тазовото дъно, долната част на корема, гърба и краката. ИЦ може да причини спазми в таза, защото тялото се опитва да се предпази от болката и дразненето.

Жените с ендометриоза могат също да изпитат вулводиния и пудендална невралгия – две нарушения на тазовата болка с множество компоненти, включително мускулни и нервни увреждания, които остеоопатията може да облекчи.

 

Менажиране на ендо корема или „endo belly“

 

Много жени с ендометриоза се оплакват от „ендо корем“ или прекомерно подуване със или без причина. Част от това подуване на корема може да се дължи на възпалителните перитонеални инсулти на ендометриозата. Въпреки това, стягането в тазовото дъно може да допринесе за „ендо корема“, тъй като не може да осигури опора по начина, по който е проектиран. 

 

Продължителността на заболяването в перитонеума и органите могат да накарат мозъка да усеща по различен начин болката и проприоцепцията (позицията) на органите. Остеопатите често използват техника, наречена „висцерална манипулационна терапия“. Жените обикновено виждат забележима разлика в подуването и раздуването, както и в коремната и тазовата им болка при висцерална терапия.

 

Помощ за по-малко болезнен секс

 

Ендометриозата може да направи секса изключително болезнен. Въпреки това, за да изпитате по-малко болезнен секс, важно е мускулите в тазовото дъно да са удължени, а не скъсени, и нищо друго в таза да не изпраща болезнени съобщения по време на секс.

Предполага се, че ендометриозата създава среда от възпаление, белези и сраствания в тазовата и коремната кухина. Тези тазови инсулти насърчават образуването на миофасциални тригерни точки в тазовото дъно, бедрата и мускулите на гърба и корема. Те също така спазмират и сгъстяват мускулите вътре в таза, тъй като реагират на моделите на напрежение, които болестта и операциите създават. Нежната остеопатия за ендометриоза може да помогне за облекчаване на тези тригерни точки и да насърчи релаксацията в тазовото дъно и околните мускули.

 

Много жени с изненада изпитват облекчение, усещайки ползите от лечението на мускулно-скелетни проблеми, допринасящи за болката им. Научаването колко свързано е тялото и как ендометриозата е засегнала всичко – от нервите до основните мускули до техния сексуален живот, е изключително важно. Аналогично наличието на техники, които да използвате, когато сте у дома по време на пристъп на болка, и наличието на друг професионалист (остеопат) ви напомня, че въпреки всички неща, които са се случили с тялото ви, вие имате влияние върху собственото си ежедневие. 

 

Ти не си твоята болка, можеш да подобриш състоянието си!

 

Автор: Михаела Шехова