Ендометриозата е забояване на цялото тяло и често болките и оплакванията обхващат не само зоната на таза, матката и яйчниците, а и на рамото, коляното, кръста и гърдите. Успоредно с традиционната медицина, остеопатията може да помогне за подобряването на качеството на живот при жени, страдащи от ендометриоза.

 

Какво означават остеопат и остеопатия?

 

Остеопатията е вид алтернативна медицина, която набляга на физическата манипулация на мускулната тъкан и костите на тялото. Практикуващите остеопатия се наричат остеопати. Името произлиза от старогръцки „кост“ и „болка, страдание“. Остеопат е човек, който е обучен да лекува наранявания на костите и мускулите чрез натиск и движение. Остеопатичната манипулация е набор от техники в остеопатията. Остеопатията може да облекчи болките в костите, мускулите, нервите, фасцията и връзките. Остеопатите работят с таза, гръбначния стълб и корема; те оценяват подравняването, мускулатурата, фасциалните системи и моделите на движение в таза и тялото за проблеми, които активират болката ви и намаляват качеството на живот. 

 

Значението на перинеума

 

Перинеумът е свързан с репродуктивните функции и формира „основата“ на таза. Той е от съществено значение за поддържането на стойката и тялото. Ако е отпуснат, малко тонизиран, наранен или хипертоничен, могат да се появят много неудобства и болки. Жените са по-застрашения пол от изпитване на болки в перинеума поради спецификата на анатомията, както и в следствие на бременност, раждане или хормонална терапия. 

Изправената ни двукрака стойка генерира много повече стрес и тежест върху органите, които имат естествена склонност към отпускане, която често се задълбочава с годините. Поради тази причина терминът „тазово дъно” е широко използван и се отнася до силата и подкрепата, от която вътрешните органи се нуждаят, за да се гарантират нормалните функции на уринарната и фекалната континенция.

 

Перинеалното пространство се състои от ромб, разделен на две части от повърхностния напречен мускул, който преминава от една седалищна кост до друга, които са:

  • Отпред, преден или повърхностен перинеум, който не е много подвижен. 
  • Пубо-ректалния мускул, принадлежи към предния и задния перинеум, преминава от пубиса към опашната кост, преминавайки през двете страни на вулварната цепнатина. Това е мускула на задържане. Когато сфинктерите не успяват да се справят с всичко, това ни позволява да спестим малко време, преди да се наложи да отидем до тоалетната.
  • Напречният мускул съставлява хоризонталния диагонал и свързва двете седящи кости. Този малък подвижен мускул има роля в стабилизирането на таза и за възприемането на нуждите от дефекация.
  • Дълбокият перинеум покрива страничните стени на кухините (вагината и ректума). Състои се от три мускула, които се събират към опашната кост. Илио-кокцигеусът се подрежда по вътрешната стена на влагалището и образува диафрагма, която ще поддържа шийката на матката. Тези мускули помагат за поддържане на пикочния мехур, матката и червата.

 

Значението на добрата подвижност на таза

 

Тазът представлява костната рамка, която заобикаля перинеума. Неговата подвижност е важен елемент за зачитане на функцията на перинеума. Тазът се състои от:

  • Опашна кост – малката крайна част на гръбначния стълб и  котва на различни мускули на перинеума. Когато перинеумът се свива, опашната кост се навежда напред.
  • Сакрум – тази става често е мястото на болка в долната част на гърба, която може да предизвика ишиас, който често е резултат от проблем с мобилността. Ако тази мобилност е затруднена, става трудно за тазовото дъно да върши своята работа.

 

Мускулите и костната структура действат в синергия. 

 

Тазовото дъно работи в синергия с дишането, както и с диафрагмата. Остеопатите го наричат ​​още „тазова диафрагма“. При вдишване гръдният кош се изпълва, вътрешностите се избутват надолу, перинеумът се отпуска и „спуска“ също под импулса на гръдната диафрагма. При издишване въздухът се изхвърля от гръдния кош, пъпът влиза отново благодарение на импулса на дълбокия корем и перинеумът се издига нагоре. Осъзнаването, че нашият перинеум съществува е първата стъпка за неговото мобилизиране и запазване на жизнените му функции като поддържане и запазване на таза и гърба.

Прочетете продължението: Остеопатия при менажиране на ендометриоза – част 2

 

Автор: Михаела Шехова