От Лара Брайдън, натуропат, доктор по женско здраве

 

Имате ли въпроси относно пшеницата и менструалното здраве? Пшеницата и глутенът обикновено не са проблемни за менструациите, но могат да повлияят на някои състояния като ендометриоза, аденомиоза, аменорея с неясен характер, мигрени или заболявания на щитовидната жлеза.

Продължете да четете, за да се запознаете с кратко проучване, свързано с ефектите на пшеницата върху менструалните цикли, но, първо, нека разгледаме от по-близо разликите между FODMAP (ферментиращи олиго-, ди-, монозахариди и полиоли) и глутена.

FODMAP могат да причинят храносмилателни симптоми

FODMAP са вид въглехидрати, които могат да причинят храносмилателни подувания и да доведат до диагноза, позната като синдром на раздразнените черва (IBS). Терминът FODMAP е акроним, създаден от изследователите на университета „Monash” в Австралия. Означава „ферментиращи олиго-, ди-, монозахариди и полиоли“ – това са въглехидрати с къса верига, които са трудно абсорбирани от тънките черва. Храни, характеризиращи се с високи нива на FODMAP са пшеницата, бобовите растения, някои зеленчуци и плодове.

Важно: Спелтата е „братовчед“ на пшеницата и известен нейн заместител. Тя съдържа глутен, но не и FODMAP, което я прави по-лесно смилаема от пшеницата.

Нелекувана, чувствителността към FODMAP може да спомогне възникването на проблеми с микробиома, нарушаване на естрогеновия баланс и активиране на мастоцитите – всички те водят до възпаления, които биха могли да нарушат менструалните проблеми.

Обикновено решението се свежда до временно ограничаване на приема на FODMAP като паралелно с това се опитате да установите причината за чувствителността към тях. Тя може да включва употреба на лекарства, третиращи стомашната киселинност, понижена функция на щитовидната жлеза или свръхрастеж на бактерии в тънките черва (SIBO).

При наличието на чувствителност, свързана с FODMAP и SIBO, обикновено не се изисква стриктно да избягвате пшеница или каквато и да е друга храна.

Глутенът може да предизвика имунна дисфункция

Глутенът не е въглехидрат като FODMAP и не причинява подуване в областта на храносмилателната система; ако подуването е сред основните ви симптоми, то съсредоточете вниманието си на секцията за FODMAP.

Глутенът е протеин, който би могъл да доведе до имунна дисфункция, ако се установи, че проявявате чувствителност към него.

Важно: пшеницата, спелтата, ръжта, ечемикът и вероятно овесът съдържат глутен. Оризът, царевицата, просото, киноата и картофите не съдържат глутен.

Разликата между целиакията и чувствителността към глутен без целиакия

Чувствителността към глутен може да приеме формата на целиакия, или нецелиакална чувствителност към глутен. От двете безспорно целиакията е по-тежка и би могла да се диагностицира лесно с кръвен тест. За да е верен и точен тестът, е важно да сте консумирали глутен през последните няколко седмици. Ето защо е важно тестването за целиакия да се случи преди да премахнете глутена от диетата ви.

Нецелиакалната чувствителност към глутен е по-често срещана от целиакията и, за съжаление, трудно се диагностицира със стандартен кръвен тест за целиакия.

Както споменахме, глутеновата чувствителност обикновено не създава симптоми, свързани с храносмилателната система, но пък води до такива, които не  са свързани се с нея:

  • Депресия
  • Замайване
  • Псориазис
  • Безплодие
  • Мигрени
  • Остеопороза
  • Автоимунни заболявания

Как да разберете дали страдате от глутенова чувствителност

За да узнаете дали глутенът е проблем за вас, първо се уверете, че нито вие, нито някой член от семейството ви няма някое от изброените по-горе заболявания, особено автоимунното заболяване на щитовидната жлеза Хашимото, което е силно обвързано с глутена.

Бихте могли да разговаряте със своя лекар за кръвен тест за „целиакалния ген“ или „целиакалния генотип“ – двойка хромозомни мутации, познати като HLA-DQ2 и HLA-DQ8. Ако тестът ви за целиакален ген е положителен, то това не означава непременно, че имате проблем с чувствителността към глутен или целиакия – само, че имате проблем. Например положителният тест индикира вероятност от около 4%, че ще развиете целиакия, но пък показва завишен риск от развитие на друг тип автоимунно заболяване като тези, свързани със щитовидната жлеза.

Струва си да знаете за наличието на целиакален ген не само, за да сте наясно, че глутенът би могъл да е проблем, но също и да знаете, че би могъл и да не бъде. Ако тестът ви за наличието на целиакални гени е отрицателен, то, в такъв случай, вероятно не би следвало да се тревожите за глутенова чувствителност.

Освен наличието на симптоми и провеждането на тестове, най-лесният начин, който да ви ориентира дали сте чувствителни към глутен, е стриктно да избягвате приема му в продължение на поне осем седмици и да проверите как се чувствате. Стриктното избягване означава да се въздържате от приема на дори минимални дози глутен, което доста се различава от намалянето на приема на пшеница при чувствителност към FODMAP. Не съществува нещо като частично без глутен.

В обобщение, ако пшеницата причинява подуване в областта на храносмилателната система, то вероятно говорим за чувствителност към FODMAP. Ако приемът на пшеница причинява замайване, псориазис, автоимунни заболявания или мигрени, по-вероятно е да е проблем с глутена.

Как пшеницата влияе на менструалните цикли

Акнето би могло да се влоши от SIBO, понижените нива на стомашна киселина и недостатъчната обработка на FODMAP. В повечето случаи обаче, акнето се повлиява негативно в пъти повече от захар и прием на продукти от краве мляко.

Аменореята (липса на менструация) би могла да е резултат от целиакия или глутенова чувствителност – ето защо всяка жена с неизяснена аменорея трябва да се изследва за целиакия. Разбира се съществуват и други причини за аменорея, включващи недохранване, което няма нищо общо с глутена.

Мигрените също биха могли да са резултат от протичаща глутенова чувствителност, наред с други фактори.

Болестта на Хашимото е също тясно свързана с чувствителността към глутен. Ако не се лекуват, заболяванията на щитовидната жлеза биха могли да доведат до обилни менструации.

Възпалително протичащият синдром на поликистозните яйчници би могъл да е резултат от чувствителността към FODMAP, глутен или млечни продукти.

Като заключение добавяме, че ендометриозата и аденомиозата биха могли да се повлияят изключително положително, ако стриктно се избягва глутен. Според репродуктивният имунолог д-р Джефри Брейвърман, повечето жени с ендометриоза имат целиакален генотип.

Източник: https://www.larabriden.com/how-wheat-or-gluten-affects-periods/

Photo by Evi Radauscher on Unsplash