„Психо-емоционалните предизвикателства пред жените с диагноза ендометриозата“ – Милена Маринова

 

Ден втори от конференцията започна с презентацията на психолога Милена Маринова относно „Психо-емоционалните предизвикателства пред жените с диагноза ендометриозата“. Тя представи резултатите от изследване, в което участваха 86 жени с ендометриоза от 20 до 45 годишна възраст. 

 

Зад медицинската диагноза ендометриоза стоят много дълбоки психологически преживявания, свързани с приемането на диагнозата, лечението и как жените мислят за себе си през призмата на диагнозата. 

 

52% от жените, участвали в изследването изпитват болка по време на менструалния си цикъл, а 19% от тях изпитват постоянна болка. Едва 2 % от участничките не изпитват никаква болка. За 57% от жените, участвали в анкетата, болката е средно силна, а за 29% – много силна.

 

44% от жените споделят, че лекарят им никога не се е интересувал от това как се справят с болката, а 38% посочват, че лекарят рядко се интересува от това. 

 

Жените, участвали в изследването споделят, че поради ендометриозата им се е налагало винаги и във всичко да полагат повече усилия (51%), при 46% от тях болестта е повлияла на самочувствието, 39% смятат, че нямат равни шансове с другите жени, а 33% се чувстват неразбрани. 31% от жените посочват, че ендометриозата ги е научила на дисциплина и воля. 

 

Голяма част от участничките разказват, че сред основните предизвикателства, пред които ги поставя болестта, е възможността заболяването да се върне отново. 

 

“…ендометриозата е заболяване, което сякаш стои зад ъгъла и чака най-подходящия момент да се покаже, а ти сякаш трябва да бягаш постоянно от нея, да бързаш да забременяваш, да не изпуснеш нещо случайно, защото ако се върне пак…”

 

„Хранене и начин на живот при състояния породени от естрогенова доминантност“ – Ваня Стойчева

 

Ендометриозата е състояние, чиято причина все още не е напълно известна, но това, което е сигурно е, че тя е силно зависима от нивата на естрогена в тялото. Важно е да се отбележи, че не всяка жена с ендометриоза има естрогенова доминантност и не всяка жена с естрогенова доминантност задължително заболява от ендометриоза. 

 

Симптомите на естрогенова доминантност включват: подуване на корема, повишено кръвно налягане, раздразнителност, ниска кръвна захар и желание за сладко, податливост на възпаления и алергии, мигренозни главоболия, болки и чувствителност в гърдите и много други.

Сред причините за поява на естрогенова доминантност са: наднормено тегло, липса на достатъчно сън, претоварване на черния дроб, проблеми с щитовидната жлеза, дисбиоза в червата, запек, ниски нива на прогестерон или високи нива на стрес. Има и външни причинители на естрогеновата доминантност, като например ксеноестрогените, които се съдържат в животинските продукти, противозачатъчните, пластмасите, чешмяната вода и индустриалните химикали. 

 

Жените с подобен проблем могат да си помогнат много чрез храната, като увеличат приема на пълноценни и непреработени храни, животински продукти от животни, отглеждани в естествената си среда и без антибиотици и хормони, фибри, протеини от растителен произход, фитостероли (да се приемат с повишено внимание и предимно в първата част от менструалния цикъл), кръстоцветни зеленчуци, омега-3 мастни киселини, големи количества вода. Препоръчва се да се избягват преработените храни, кофеина, захар, алкохол, изкуствени подсладители, хидрогенирани и транс-мазнини.

Някои добавки също могат да са от полза за жени с ендометриоза и такива с естрогенова доминантност. Добавките се приемат по индивидуална схема за всеки човек и сами по себе си, без други промени в начина на хранене и начина на живот не биха дали достатъчно добри резултати. По отношение на билките, Ваня Стойчева уточни, че те представляват лекарства и е необходима консултация със специалист – фармацевт от билкова аптека. Важно е да уведомите лекаря си за всички билки, които приемате, защото те могат да взаимодействат с някои лекарства. 

 

„Алтернативни начини за справяне с болката при ендометриоза“ – Ваня Стойчева

 

Болката е сигнал, че нещо не е наред в тялото ни. Има доказана връзка между усещането за болката психичните преживявания на човек (напр. депресията повишава усещането за болка). За да се справим с психологическите ефекти на болката, можем да предприемем конкретни стъпки, като например да си набавяме достатъчно количество качествен сън, да се движим, да подобрим реакцията си към стресови ситуации, да благодарим, да опитаме ароматерапия. 

 

За връзката между храната и болковия синдром, Ваня Стойчева обясни, че е много важно човек да наблюдава симптомите си при приема на определени храни и напитки. Препоръчва се изключването на захарта, кофеина, алкохола и намаляване на месото и трудно смилаемите храни, около 10 дни преди началото на менструалния цикъл. Наблягането на топли и готвени храни, както и повишения прием на цели пресни плодове имат множество ползи в този период.

 

Ароматерапията може да има благотворно влияние в посока намаляване на болката и подобряване на настроението. Някои масла, които подобряват настроението включват: сладък портокал, див портокал, тамян, сандалово дърво, салвия, роза. Сред маслата, които помагат при болки са: лавандула, резене, евкалипт, салвия. Някои билки също повлияват нивата на болка, например коприва, бял равнец, турта, невен, лайка, джинджифил, резене, салвия.

 

„Движението като начин за справяне със симптомите на ендометриоза“ – Екатерина Минкова

 

Тя представи Айенгар йога, създадена от Б.К.С. Айенгар. Характерно при нея е използването на помощни средства като блокчета, колани, възглавници и др. Те подпомагат за по-лесното и коректно изпълнение на асаните и свеждат до минимум риска от травми. Според Б.К.С. Айенгар всеки човек може да практикува йога, независимо от възрастта и състоянието. 

 

Дъщерята на Б.К.С. Айенгар, Гита Айенгар създава специален комплекс от асани, които жените могат да изпълняват за намаляване на болките при ПМС, менструалните болки, болките от ендометриоза. 

 

Обобщението на ден 1 от конференцията ще намерите тук: Пациентска конференция – обощение на ден 1

Гледайте запис на целия ден 2 от конференцията: