Считана за една от водещите причини за безплодие, ендометриозата е състояние, което се наблюдава когато ендометриални клетки се имплантират на места извън матката. Тази тъкан може да се срещне навсякъде в коремната кухина и по време на менструация тя кърви също както и тъканта от вътрешността на матката. В резултат на това се образуват сраствания и възпаления на местата, където има лезии, а често и безплодие и силна болка.

Смята се, че около 176 милиона жени по света страдат от ендометриоза. Съществуват само теории за причините за заболяването, а лечението варира от инвазивни операции до лекарства с тежки странични ефекти. Не съществува трайно лечение на заболяването, а повечето методи са само поддържащи и са приложими и ефективни само при ограничен брой пациенти.

Много от тези лечения включват намеса в хормоните на жената, понякога до степен на изкуствено предизвикана менопауза. Повечето лекарства имат и голям брой странични ефекти и почти всички пречат на забременяването. За жените, които се опитват да забременеят, тези варианти за лечение са неприложими.

Проучванията показват: Пикногенолът е добра натурална алтернатива за лечение на ендометриоза

Ами ако съществуваше добавка, която облекчава симптомите и същевременно позволява на жените с ендометриоза да забременеят по естествен път?

Оказва се, че съществува такава добавка. Проведено през 2007 г. проучване, публикувано в Journal of Reproductive Medicine, разкрива обещаващи резултати при лечението на ендометриоза. В това пациентско проучване пикногенолът, извлечен от кората на френски морски борови дървета, намалява симптомите на ендометриоза до 33% от първоначалните.

Тази невероятна хранителна добавка има вече доказани предимства при облекчаването на симптомите на ПМС и менструална болка, когато е избрана в Япония да участва в сравнително проучване с терапията с антагонисти на гонадотропин-освобождаващия хормон (Gn-RHa.) Gn-RHa терапията все още е най-разпространеното лечение на ендометриоза в света и се състои от инжекции, които се поставят ежемесечно или на три месеца и имат за цел да спрат производството на естроген в организма.  При това лечение, жената се поставя във временна менопауза за периода, през който то трае. Страничните ефекти включват топли вълни, главоболия и загуба на костна плътност. Докато са подложени на това лечение, жените също така не могат да забременеят.

Пикногенолът се извлича от кората на морския бор

Лекарите продължават да предписват лечение с антагонисти на гонадотропин-освобождаващия хормон, защото се смята че ендометриозата е естроген-зависимо заболяване. На теория, като се потиска производството на естроген ендометриалните импланти стават неактивни и започват да дегенерират. За съжаление, заради редицата дългосрочни странични ефекти, лечението с Gn-RHa може да се използва до една година. След това, лечението трябва да се прекрати и много често, симптомите на ендометриоза се завръщат с пълна сила.

За целите на проучването, участниците са разделени на две групи: пациенти,  които са на лечение с антагонисти на гонадотропин-освобождаващия хормон и такива, приемащи само пикногенол. След това е направена оценка по редица критерии за период до 48 седмици. Пациентите, лекувани с пикногенол, взимат по 30 мг капсули два пъти дневно. Първоначално, при пациентите в групата, лекувана с Gn-RHa антагонисти се наблюдава по-значително облекчаване на симптомите, но на 24 седмица жените, приемащи пикногенол, съобщават за облекчение на симптомите, а при другата група има възвръщане на някои от тях.

Резултатите доказват намаляване на болката и облекчаване на симптомите на заболяването

И това не е всичко. Докато жените, при които се прилага по-традиционния метод с антагонисти на гонадотропин-освобождаващия хормон, нямат менструация за периода на лечение, пет от жените, които приемат пикногенол, всъщност успяват да забременеят по естествен път.

До момента, проучванията на ефективността на пикногенол при лечението на еднометриоза са много малко на брой и не всички лекари са запознати с възможностите на тази добавка. Тези проучвания и разказите на жени, изпробвали пикногенол, са доста обнадеждаващи, и тъй като при тази добавка практически няма странични ефекти при употребата ѝ, със сигурност е добавка, която си струва да се опита.

Ако страдате от ендометриоза и търсите решение, опитайте пикногенол преди да преминете към по-тежките лекарства. Като взимате между 50 до 100 мг на ден, би трябвало да почувствате промяна в симптоматиката и нивата на болка след първите три месеца. Тъй като през този период се запазват и репродуктивните функции, бихте могли да постигнете и бременност по естествен път.

Превод: Ирина Николова

Оригинален текст:
https://natural-fertility-info.com/pycnogenol-for-endometriosis.html?fbclid=IwAR2-HKjtjvuk06rnA8hbQ856UgSxvQtGsh6BlLi7rzz3XEqIh9XSV0cYTzg

Photo by sergio souza on Unsplash