Качество на яйцеклетките, яйчников резерв и как забременях с 4-ти стадий дълбока ендометриоза, естествено, след операция и последвала химична менопауза

Първа Част

 

Започва с операция

Началото на 2021 г. за мен започна с поредната операция и отстраняването на 20-сантиметрова ендометриома от единия ми яйчник. Последва така познатата терапия с препарат, водещ до химична менопауза и в моя случай общо 9 месеца без менструация.

Тъй като всичко се случи, повярвайте ми бързо, нямаше възможност и опции да търся специализирани мултидисциплинарни екипи. Операции и прегледи масово не се позволяваха поради върлуващия Ковид. След състоялата се операция по спешност обаче, последваха изследвания, които потвърдиха и наличие на дълбока ендометриоза на дебелото черво, наличие на няколко малки кисти, както и ендометриоза на диафрагмата. Чудно и много оптимистично, предвид, че все още не бях приключила препоръчаното лечение. 

Ендометриозен хирург ми каза три месеца след последната ми операция: „Всъщност цялата ти коремна кухина е пълна с ендометриоза, реши дали болковия синдром или желанието ти за деца е приоритет в момента“. Точка.

Хм… първо, почти невъзможно е човек да реагира с готов отговор мигновено, колкото и трезво да приема фактите и второ, как аз самата да жонглирам с тези опции? Първичната ми реакция беше следната – дали искам, или не деца, дали бих имала, или не – не разрешава проблема, състоящ се в това колко неспособна да живея живота си се чувствам и съответно в това състояние бих ли била въобще способна да се грижа за друго същество, когато самата аз не можех да кача едни стълби например и не можех да разчитам на собственото си съзнание.

Последва предложената алтернатива – „Винаги можеш да опиташ инвитро, някои хора го правят всеки месец, с толкова напреднала ендометриоза и сраствания -тръбите ти най-вероятно не са пропускливи“. Тук обаче се надигна поредното негодувание в мен, тъй като стимулация в такъв момент крие много голям риск от крайна дисфункция на яйчниците и постоянна крайна менопауза. Риск, който със сигурност не исках да поема. 

 

Нужда от решение

 

Тук вмъквам, че тези опции и безкрайни часове на обсъждане, бяха сподели със (сега вече) съпруга ми. Колкото по-открити сте, толкова по-гладко и спокойно могат да преминат нещата за вас и партньора ви, както и да разпознаете, ако имате неподходящия човек до себе си.

Запитах се: Защо никой лекар не ни показва как да се грижим за телата си; как да им позволим да си отдъхнат и да си самопомогнат; как подготвяме едно тяло, преминало през редица кошмари да зачене и ИЗНОСИ здраво бебе. От какво се нуждая, за да подобря качеството си на живот… заради мен самата.

Нямах отговор, знаех само, че ми трябва повече информация по въпроса. Две допълнителни квалификации, две години и редица манипулации по-късно чудото се случи. Искам и да споделя част от нещата, през които преминах и на които се подложих, за да подготвя тялото си за естествено зачеване и да видя така мечтания от мнозина положителен тест. Тук вмятам, че подобен процес за подпомагане е нужен и за партньора ви, но това не е тема на днешната статия. 

 

С какво започнах?

 

Искам да започна с това, че ви е необходимо много търпение. Да, разбирам психо-емоционалния аспект на въпросите, свързани с репродуктивността и проблемите около нея, но, ако тялото ви е страдало с години, или както в моя случай – десетилетия, то няма как магично всичко да се случи за ден, седмица или месец, нали? Трябва време и разбиране. Да насочите емпатията си към собствената си същност и да си позволите пространството, в което имате право да се чувствате по-добре. 

 

Определете строги граници с всички хора, с които общувате!

 

Да, всички и не случайно започвам с това. Било то приятел, колега, дори роднина или партньор – ако са токсични за психиката ви и разболяват тялото ви, то или трябва да отстоявате строги граници с тях, или да ги отстраните от живота си. Точка.

Да трудно е и боли, но ние не сме спасители на света и още по-малко на тези, които не желаят да си помогнат. Пазете личните неща за себе си и най-съкровените си близки. Бъдете безкомпромисни, независимо кой е засегнат и трябва да бъде отстранен, дори теоретично тези хора да ви желаят доброто, защото тежестта на такива отношения е пагубна, а енергията ви е нужна, за да се спасите.

После ще можете да понесете света на плещите си… но само ако се запазите в процеса. Никой не попада в групата на изключенията тук. Също никой не може да направи тази селекция вместо вас. Обещавам ви, че с времето ще видите ползата от взетото решение.

 

Какво следва?

 

Да се върнем към историята ми. Малко се говори, че след изкаран курс с лечение с GnRH инжекции е добре да се изчака минимум 3 месеца (тук имам предвид три овулации, а не три календарни месеца) преди да се започне да се мисли за забременяване, тъй като имплантациите на евентуален ембрион са застрашени, има рискове при развитието на детето и в последствие – потенциални усложнения дори след успешно изкарана бременност. 

 

След поставянето на последната инжекция започнах с пречистващи протоколи в следния ред:

 

 • Пречистване на черния дроб, траещ около 2-3 седмици;

Изразяващ се в премахване на групи храни (като глутен, млечни, захар, соя, спрях кафе, алкохол), добавяне на полезни такива (лимон, зеленолистни, цвекло, кръстоцветни, силантро, фибри, кълнове, ферментирали храни, куркума, дребни червени плодове), намаляване на излагането на токсични препарати, подкрепяне на естествените пътища за детоксикация.

 

Добавки, подходящи за приемане по време на този период, са магнезий, MTHFR добавки-подпомагане на метилацията (изключително важно), аминокиселини, NAC.

 

 • Подпомагане на надбъбречните жлези, траещ около 4-5 седмици;

Изразяващ се в почивка, дестресиране, намаляване на вътрешното възпаление, балансиране на кръвната захар, обогатяване с минерали и адаптогени. Много йога, пилатес и вдигане на тежести. Тук се включват храни като плодове, яйца, ядки, протеин от грах, семена и се изключват храни като млечни, водорасли, захар, люто, кофеин, зърнени храни.

 

Добавки, подходящи за приемане по време на този период, са магнезий, Б комплекс, тиамин, витамин Ц, селен. 

 

 • Балансиране на стомашния микробиом, траещ – около 6-7 седмици;

Изразяващ се в премахване на реактивни храни, приемане на ензими, балансиране на стомашната флора, облагородяване на червата. Тук се препоръчва приема на много здравословни мазнини като омега 3 и зехтин, както и кокос, морски дарове и трябва да забравим за яйца, ядки, захар и зърнени.

 

Добавки, подходящи за приемане по време на този период, са пробиотик, цинк, NAC, витамин Д, омега 3.

 

Не балансираният чревен микробиом или така наречения синдром на течащите черва, водят до:

 • Понижено качество на яйцеклетките и сперматозоидите;
 • Причиняват инсулинова резистентност;
 • Повлияват негативно на овулацията;
 • Повишават риска от спонтанен аборт;
 • Повишават естрогена и намаляват производството на прогестерон.

 

По темата с протоколите, определено препоръчвам книгите на Изабела Уенц за помощ и наставление.

 

Акупунктура

 

Още по време на самата химична менопауза започнах да посещавам редовно, което означава през седмица, акупунктурист, специализиращ в женско здраве и репродуктивност… и така до ден днешен, посещавам и по време на бременността си. 

 

Реално ви държах част от преживяванията ми благодарение на статиите, които писах по теми, които горещо ме вълнуват. Как да укротим ендометриозата и подобрим яйчниковия си резерв, от какво се влияе качеството на яйцеклетките, как се повишават шансовете за естествено забременяване без да преминаваме през редица тежки допълнителни терапии или стимулации. Целях се в дългосрочното „добро“ от самото начало.

Статията ми по темата акупунктира за лечение на ендометриоза, може да намерите тук: Акупунктура за лечение на ендометриоза. 

 

Подпомагане на лимфната система

 

Натрупах доста проблеми и с лимфната система в следствие от операциите и хормоналните терапии. Често може да е трудно да се разграничи болка или подуване, причинени от лимфни възли, разширени вени или задържане на вода. Нещата са свързани, но не трябва да имаме затлачвания, за да не страдат и яйчниците ни.

В търсене на подобрението обаче се оказа, че не може да ми бъде направен лимфен масаж – било то ръчен или с машина, тъй като имах задържания на всяко възможно ключово място. Масажите реално разпространяват лимфата, като я насочват от възел към здраво място без лимфни натрупвания или лифедеми. За мен това не беше опция, за това търсих други решения и отново, може да прочетете повече по темата в по-стари мои статии.

Лимфна система и ендометриоза

10 начина за детокс на лимфната система

 

Остеопатия 

 

Месеците минаваха, а аз посещавах през седмица акупунктурист, през седмица остеопат. Направо си определих един ден от седмицата, който работеше за мен, и на шега го наричах моят медицински полуден. Ще разберете какво още правих през ответните четвъртъци. Всяка седмица, независимо и без оправдания, отново и отново и отново, с широка усмивка. Приоритизирах здравето на тялото и утробата си, все пак тя щеше да бъде дом на бъдещето ми дете за доста време.

Още от мен по темата с остеопатията и връзката с ендометриозата, може да намерите тук:

Остеопатия за ендометриоза

Остеопатия за ендометриоза 2

 

Чудесно, обаче работя на много високи обороти в голям космополитен град и няколко часа себегрижа, един ден седмично, ме накараха да почувствам, че не правя достатъчно себелечение в сравнение с темпото, с което живея и работя. Така че заех и неделята. Отдадох я на матката си, това е. Още една стъпка към себе си. Чудите се какво мога да правя през уикенда, ето ви идея – посетете сауна, стая с червена светлина или направо сауна с червена светлина. 

 

Терапия с червена светлина и сауна

 

Инфрачервените сауни стимулират сърдечно-съдовата циркулация чрез обогатяване на кръвния поток с кислород, произвеждайки бели кръвни клетки. Това намалява възпалението и успокоява отока, както и облекчава хроничната болка. Знаем колко важно е оптималното снабдяване с кръв към матката и снабдяването ѝ с кислород.

 

Доказано е, че обикновените инфрачервени сауни подобряват качеството на яйцеклетките, забавят процеса на стареене и значително подобряват плодовитостта при жените и мъжете. Може да посетите сауна заедно с партньора си.

 

Също така лечението с червена светлина може да подпомогне производството на Т4, да помогне за намаляване на възпалението и също така да намали TPO антителата и в крайна сметка да подобри функцията на щитовидната жлеза. Прочела съм през годините десетки клинични проучвания за ползата на инфрачервената сауна за щитовидната жлеза.

 

Аз започнах с 25-минутни терапии, тъй като не понасям жега, реално може да се прави до час на веднъж, до три пъти на седмица. Това се препоръчва като таргет да се достигне в идеалния случай. Тук вмятам, че не е добре да прекалявате с температурата, защото прекомерното потене може да изхвърли част от терапията, на която сте. Аз започнах със сауните около 3-4 месеца след Золадекса и намалявах температурата от 75 до около 60 градуса след овулация, тъй като приемах прогестерон до следващата менструация.

 

Надявам се да съм ви заинтригувала, инфрачервени лампи могат да се използват и в домашни условия, макар че не са толкова мощни.

 

Тази комбинация не е препоръчителна при някои състояния. Хора, които взимат лекарства за сърце или хапчета за депресия (общо казано), е добре да хапнат нещо 3-4 часа преди такава терапия, ако решат да се подложат на нея. Бременни е добре да избягват излагане на температура над 39 градуса като е добре да стоят не повече от 10 минути. Установено е, че след това телесната температура се качва. Аз лично спрях със сауните след 3 месец от бременността.

 

Кислородна барокамера

 

Най-големият ми помощник в борбата с оксидантния стрес, хроничното вътрешно възпаление и кръвонасищането на матката е кислородната барокамера! Нямам думи, с които да я препоръчам достатъчно. 

 

Това обаче е може би най-ангажиращата терапия от към време, отдаденост и финансова натовареност. На мен ми бе препоръчано да направя 40-60 часа общо по 2-3 седмично без прекъсване, за да се повлияя. Има различни камери, налягания за съответни медицински състояния и е добре да направите задълбочено проучване преди да направите своя избор, тъй като не всяка камера би била полезна за жена с 3-4 стадий ендометриоза например. Трябва да се постигне високо налягане в самата капсула.

 

Какво представлява хипербарната кислородна терапия (HBOT)?

 

HBOT работи като следва много прост и естествен закон на физиката: по-голямото налягане позволява повече газ лесно да се разтвори във течности. В този случай хипербарната камера осигурява по-голямо налягане (върху тялото), докато газовете във въздуха, а именно кислородът, започват да пренасищат кръвния ни поток. Скоро следва бързо и драматично повишаване на нивата на кислород в тялото.

 

Вдишването на кислород под налягане кара кислорода да дифундира (прониква) в кръвната плазма, която може да премине през ограничението, дифундирайки многократно по-навътре в тъканта. Тъканта, вече богата на кислород, насърчава образуването на нови кръвоносни съдове. Тези кръвоносни съдове позволяват на червените кръвни клетки да текат, доставяйки повече кислород към засегнатата област. Това създава най-добрата среда за естествения лечебен процес на тялото и намалява времето за рехабилитация. Непрекъснато се провеждат нови изследвания върху лека HBOT и много от тях показват изключително положителни ползи.

 

 • Кислородът е необходим за производството на клетъчна енергия в митохондриите на всяка клетка в тялото;
 • HBOT използва по-високо съдържание на кислород в атмосфера с по-високо налягане и е доказано, че има изключителни резултати;
 • Чрез използване на кислород при по-високо налягане може да се усвои до 20 пъти повече кислород, който се прехвърля към увредени органи и тъкани. Това ускорява лечението и времето за възстановяване в допълнение към други предимства;
 • Поддържа ви силни, активни и енергични през целия ден;
 • Помага в борбата със стареенето и неговите дегенеративни аспекти;
 • Произвеждат се повече стволови клетки и заменят старата тъкан, докато регенерират нова тъкан;
 • Метаболизира и окислява мазнините, като същевременно понижава кръвната захар;
 • Бори се с инфекциите и нахлуващите организми;
 • Защитава тялото чрез силно противовъзпалително и антиоксидантно действие;
 • Помага за фиксиране и възстановяване на увредена или наранена тъкан, като същевременно помага за намаляване на болката;

 

Физиотерапия

 

Моята рутина в четвъртък включва и физиотерапия на тазовото дъно на всеки 2-3 седмици. Много е важна за възстановяване след операция, проблеми с тазовото дъно, при подготовка и по време на бременност, а и убедена съм след раждане. Също изключително полезна при изпускане от пикочния мехур. 

 

Физиотерапия, комбинирана с регулярни йога упражнения поне 2 пъти седмично – дава положителен резултат в дългосрочен план, защото искаме да сме по-здрави и щастливи за дълго време, нали? 

Физиотерапията, както и горе изброените процедури, изискват отдаденост и време, магически резултат няма да се появи на първата сесия и се иска да си вършите добре „домашното“, за да видите по-сериозна разлика с месеците.

 

Още информация по темата от мен:

Физиотерапия и менажиране на болката при ендометриоза 1

Физиотерапия и менажиране на болката при ендометриоза 2

 

Спорт, движение и още спорт

 

Момичета, не се плашете да се движите, да вдигате тежести, ходете по 8 000 – 10 000 крачки на ден, правете йога, пилатес, карайте колело, ходете на фитнес, танцувайте.

Добре е да тренираме поне 4 пъти седмично и да достигаме минимум 150 минути в зоната на повишения пулс. Световната Здравна Организация препоръчва това като минимум дори при рискови бременности. Давайте си почивка между серии, ако имате нужда, но не загърбвайте движението.

Голяма част от живота си прекарах в страх и дори омраза от спорта. Често повръщах от преумора, припадах, имах силни главоболия… не съм знаела тогава обаче какво се случва в тялото ми, овулирам ли, наближава ли менструация и прочее. С годините се научих да се нагласям спрямо енергийните си възможности и фаза от цикъла и изпитвам щастие да тренирам… Не ме спряха болки, операции, бременност, само нагласях интензивността на тренировките спрямо ситуацията. 

 

Автор: Михаела Шехова      

 

В края на март започва Школа за женско здраве, водена от Ваня Стойчева и Михаела Шехова. Повече подробности прочетете в събитието