Съзнанието, енергията и средата в подготоваката на тялото за бременност 

Втора Част

Четете първа част тук: Подготовка на тялото за бременност.

 

В продължение на първата част от статията за подготовка на тялото за бременност, тук ще опиша и значението и важността на медитацията, добрия сън, хранителните добавки, ароматерапията, някои видове билки и храненето.  

 

Медитация

 

Повечето хора свързват медитацията с многото ѝ ползи, свързани с успокояването на психиката и връщането към настоящия момент. Неоспоримо полезни неща за нашето благосъстояние.

От какво още обаче се нуждаят яйчниците и матката ни – от КИСЛОРОД. Жизнено важния кислород за нашето съществуване и това на бъдещето ни дете. И тук идва мястото да кажа, че почти винаги когато сме под стрес, преуморени или изпитване болка, не дишаме с пълни дробове, не дишаме коремно, както и често задържаме въздух и не дишаме за определени секунди. Ключово е да преодолеем проблемите с дишането си – редовно упражнявам холотропното дишане и т.нар овариално дишане.

 

Какво е овариално дишане?

Яйчниците, матката и гърдите са частта от женската анатомия с най-голям енергиен потенциал на целия организъм. Техниката за дишане на яйчниците събира различни последователности, които ни помагат да се свържем с тази енергия и да се научим да я използваме за собственото си изцеление, както и да снабдим матката с повече кислород и да подобрим кръвотока към нея. 

 

Това е процес на осъзнаване, съзнание и енергийно пречистване.

Нашият първи етап на дишане търси контакт с нашия вътрешен глас, за да регистрираме къде се намираме в настоящето време и пространство; след като се осъществи контакт с тази енергия, ние навлизаме във втори аспект на разпространение и алхимично лечение, този процес ни позволява да поддържаме енергийния поток в нашето течно и свободно тяло и така не само да предотвратяваме и лекуваме болести, но и да живеем по-пълен и по-плодороден живот. 

 

Способността да създаваме и генерираме живот идва от огъня, който вибрира и свети в нас от нашите сексуални центрове и расте и се разпространява през другите центрове, чакри, за да повиши осъзнаването и пробуждането на вътрешното Аз.

 

Целта на тази техника е да възстановим контакта с нашата лична сила, която незабавно активира лечителката в нас. Много от блокажите, които срещаме в телата си, са дадени от вярвания, от мястото, където живеем, тъй като всяка култура има различна концепция за сексуалната енергия и смисъла да бъдеш жена. Това до голяма степен показва отношението ни към тази енергия, поради което част от този процес е ориентиран към емоционалното и умствено прочистване и разделянето на себе си и околните.

 

Това е призив към всички жени да възстановят и да изживеят своя женски потенциал, който лежи в латентно състояние под слоевете на нашите умове, емоции и дисхармонии в нашите тела. 

 

Добър сън

Моделите на съня влияят на вашите хормони

 

Липсата на сън не само влияе върху настроението и продуктивността ви, но също така влияе върху хормоните, които жената отделя през целия си цикъл. За жените, които се опитват да забременеят, получаването на достатъчно качествен сън има положителен ефект върху хормоните, които жената произвежда по време на цикъла си. Прекарването на препоръчителните 7-8 часа всяка вечер може да подобри нивата на прогестерон, естроген, лептин и фоликулостимулиращи хормони (FSH) – всички те са от решаващо значение за постигане и износване на бременност.

 

Светлинно замърсяване и качество на яйцата

 

С години спях на светната лампа или със светлинка някъде в коридора, която да видя ако се събудя. Исках да съм сигурна, че ако ми се вие свят или съм сънувала кошмар например, ще намеря „пътя“ до чешмата или тоалетната по-лесно. Много късно разбрах колко негативно се отразява този навик и че трябва да го изкореня, тъй като зениците продължават да усвояват светлина, което намалява мелатонина, дори да спим и да сме със затворени очи. 

 

Няколко проучвания показват, че синята светлина от електрониката ни пречи да спим достатъчно. Но синята светлина не само пречи да спите добре, но също така може да повлияе негативно на способността ви да забременеете. Синята светлина, излъчвана от електрониката, потиска мелатонина, ключов хормон, който едновременно ви помага да спите и предпазва яйцеклетките ви, когато са близо до овулация. Без адекватно производство на мелатонин, качеството на вашите яйцеклетки може да пострада и да затрудни постигането на бременност.

 

„Смяната на безплодието“

Ако работите нощна смяна и се опитвате да забременеете, може да помислите за промяна на графика си. Нощната смяна си е спечелила репутация като „смяна на безплодието“ поради по-високите нива на безплодие сред жените, които работят нощем. Защо? Проучванията показват, че работата нощна смяна може да наруши циркадния ритъм, причинявайки хормонален дисбаланс и нередовен менструален цикъл. Всички тези промени могат да направят по-трудно както постигането на бременност, така и износването на бременността до термина.

 

Сън по време на IVF

За жените, подложили се на IVF, осигуряването на достатъчно качествен сън е още по-важно. Според проучване на Американското дружество за репродуктивна медицина, жените с ниско качество на съня имат по-ниски нива на плодовитост от тези, които получават достатъчно почивка. Ако се подлагате на IVF, не забравяйте да спите 7-8 часа качествен сън всяка нощ, за да си осигурите най-добрия шанс за успех.

 

Добавки

 

Трябва да адресирате всички потенциални дефицити, които имате за начало. Много от тях са често срещани като например витамин Д, витамините от групата на Б, фолат (забележете не използвам думата фолиева киселина), желязо, селен. 

 

Ендометриозата често се подобрява добре от високи дози серапептаза, която се бори със сраствания, от NAC, а и приемът на омега 3 е много важен. Аз приемам по-високи дози омега 3 поради наличието на тромбофилия, имайте предвид, че омегата е кръворазредител. Магнезият също е изключително важен. Намерете и правилният пробиотик. 

 

Инозитол

Инозитолите са важни молекули за насърчаване на женската плодовитост и за поддържане на физиологична бременност. Те са семейство от шестчленни карбоциклични полиалкохоли, с девет възможни стереоизомера, сред които мио-инозитол (мио-ини) и d-хиро-инозитол (d-хиро-ини) имат установена роля в човешката физиология. Приемът на добавки с инозитол може да помогне за насърчаване на овулацията и бременността при жени с PCOS и ендометриозаа. Инозитолът може също да помогне за подобряване на клиничните нива на бременност при безплодни жени без PCOS, подложени на процедури за ин витро оплождане (IVF) или интрацитоплазмено инжектиране на сперма (ICSI).

 

Добре е да се започне с прием на подходящите добавки поне 6 месеца преди зачеването, за да се натрупат необходимите вещества в тялото. След появата на ембриончето, процесите започват да се променят с голяма скорост и тялото трябва да има резерв и потенциал да се справи с тях.

 

Консултирайте е със специалист, преди да установите какви добавки и каква доза трябва да приемате. 

 

Ароматерапия

 

Ароматерапията е приятна за повечето хора, дифузирайте в къщи или в офиса благоуханните етерични масла. На мен голям помощник редовно са ми блендовете – разтворени етерични масла в базово масло като кокосово, бадемово, масло от грозде или нар (изключително полезни при ендометриоза, като носещото масло от нар е препоръчително да се избягва при бременност). Готовия бленд в шишенце от тъмно стъкло нанасям 3-4 пъти дневно в областта на корема като не го ползвам по време на самата менструация, тогава заменям с магнезиев спрей.

 

Давам няколко добри помощника за оптимизиране на хормоналния баланс и подобряването на плодовитостта във вид на етерични масла:

 

Джинджифил – насърчава кръвообращението в репродуктивните органи при жените поради затоплящите си свойства. Освен това е изключително мощен при изчистване на всякакви кисти, които блокират фалопиевите тръби и при регулиране на менструалния цикъл. Може да се използва в билкови чайове разбира се.

 

Салвия – Маслото от градински чай е силно препоръчително етерично масло за повишаване на плодовитостта, защото може да балансира хормоните ви. Със скоростта, с която намалява нивата на кортизол, това етерично масло е изключително полезно в борбата с тревожността и депресията.

 

Индрише/здравец – Подобно на салвията, здравецът е друго етерично масло, което може да бъде полезно при производството на естроген, тъй като спомага за детоксикацията му при естрогенова доминантност. Установено е също, че намалява тревожността и облекчава депресивните настроения, като и двете могат да попречат на плодовитостта.

 

Мащерка – Етеричното масло от мащерка има ефект на балансиране на прогестерона. Много жени имат ниско ниво на прогестерон, а ниските нива на прогестерон се свързват с безплодие, PCOS и депресия, както и с други дисбалансирани хормони в тялото.

 

Босилек – В ароматерапията е известно, че етеричното масло от сладък босилек стимулира, избистря, успокоява, укрепва, енергизира и повдига ума. Също така премахва бактериите, причиняващи миризми, успокоява главоболието и облекчава респираторния, както и храносмилателния дискомфорт.

 

Тамян – Маслото от тамян подобрява плътността и подвижността на спермата. Работи най-добре за мъжете, особено за подобряване на броя на сперматозоидите. 

 

Лавандула – Лавандуловото масло не само потенциално понижава нивата на кортизол в тялото ви, но има и допълнителен бонус за регулиране на съня и насърчаване на релаксацията. И тъй като стресът и плодовитостта са неразривно свързани, използването на това масло може да помогне за насърчаване на цялостното благосъстояние, така че стреса в живота да не повлияе на целите ви за зачеване.

 

Иланг Иланг – Твърди се, че иланг-иланг действа като афродизиак както за жените, така и за мъжете, освен че е хормонален балансьор. Така че, ако вие или вашият партньор изпитвате ниско либидо или се чувствате демотивирани, защото не успявате да забременеете, етеричното масло от иланг иланг може да е отговора за вас.

 

Сибирска ела – Свежият, подобен на бор аромат на сибирска ела се използва за успокояване на чувството на безпокойство, борба с ежедневния стрес и облекчаване на мускулни болки. Маслото се дестилира с водна пара от ароматно вечнозелено дърво, което вирее в отдалечените гори на Сибир и помага за отпускането на мускулатурата на матката.

 

Римска лайка –  Има противовъзпалителни свойства, които помагат за повишаване на плодовитостта при жените. Нанасяйте всяка вечер преди лягане върху долната част на краката. Това масло регулира работата на матката и е известно, че укрепва нейните мускули.

 

Много от изброените масла не са подходящи по време на бременност, тъй като са мощни стимуланти и могат да предизвикат контракции. При установена бременност, преустановете употребата им и се консултирайте със специалист. 

 

Билки

 

Ще споделя отново любимите ми билки, които са винаги налични в къщи и изиграха ключова роля в моето дългогодишно приключение да подготвя тялото си за бременност с тежко разпространена ендометриоза. Ето го и списъка: 

 

Глухарче – Коренът от глухарче помага да се разчисти пътя за плодородие чрез добавяне на хранителни вещества, които може да липсват и изчистване на токсините, които стресират черния дроб – особено химикали, които нарушават естествената хормонална дейност.

 

Магданоз – Магданозът е растение за плодородие. Проучване показва, че тази лечебна билка увеличава броя и подвижността на сперматозоидите, както и теглото на тестисите и простатата. Има още по-благоприятен ефект върху плодовитостта при жените. Страхотен диуретик и помощник за справянето с натрупани и задържани течности. Препоръчват се високи дози след раждане за овладяване на отоците в краката, с които много жени се сблъскват. 

Тинктури и чай не са препоръчителни по време на бременност, самото растение в ястия и салати може да се консумира умерено.

 

Вечерна иглика – Маслото от вечерна иглика е естествен източник на Омега 6 мастни киселини, което означава, че може да помогне за подобряване на плодовитостта по много от същите начини, както лененото и рибеното масло. Но поради ефектите му върху матката, трябва да внимавате да приемате тази добавка само в точното време: преди овулацията, а не по време на нея.

 

Коприва – Чаят от коприва е от полза за жените през цялата им бременност, но също така помага за насърчаване на плодовитостта. Листата на копривата съдържат витамини A, C, D и K. Отпивайки от този чай, жените повишават нивата си на калций, калий, желязо и сяра. Полезно е и за здравето на плода. Така че, ако имате прясна коприва в градината си, защо не я използвате за приготвяне на чай през пролетта и лятото? Използвайте я сушена, на тинктура или в ястия.

 

Маслинов лист – антиоксидантните ефекти на маслиновия лист значително повишават качеството на спермата и може да лекуват безплодие. Споделям проучване (вече приложено и върху хора, страдащи от ендометриоза) за потенциално не хормонално лечение на ендометриозата на базата на ОЛЕУРОПЕИНА.

 

Олеуропеинът е гликозилиран секоиридоид, вид фенолно горчиво съединение, намиращо се в кората, месестата част, семената и листата на зелените маслини. Терминът олеуропеин произлиза от ботаническото име на маслиновото дърво Olea europaea.

 

Проучването:

https://jbiomedsci.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12929-022-00883-2

https://www.news-medical.net/news/20221214/Study-seeks-to-look-for-a-better-treatment-for-endometriosis.aspxРепей – Репеят подпомага плодовитостта по следните начини: укрепване на матката, пречистване на черния дроб и жлъчния мехур за оптимален хормонален баланс. Тъй като е мазен, той подхранва всички тъкани на тялото, включително репродуктивните органи; поддържа клетъчната структура.

 

Бял трън – Стимулира черния дроб да се прочиства и обновява, което от своя страна може да повиши вашата плодовитост. Белият трън е особено полезен за жени с инсулинова резистентност, PCOS и диабет тип II. Можете да продължите да го приемате, след като сте бременна, тъй като помага да се осигури здравословно производство на мляко за вашето бебе.

 

Хранене

 

Не на последно място разбира се, трябва да подчертая колко жизнено важно е с какво и как се храним. Тук няма да изпадам в детайли, тъй като водя петъчна рубрика към Фондация Ендометриоза и репродуктивно здраве във фейсбук групата, наречена #ендодиета. Ще се радвам да ви видя там… само не забравяйте, че протеинът и зеленолистните са в основата на здравите яйцеклетки, зачеването и износването на дете.
В заключение, като специалист “Хранене и лайфстайл при бременост” и “Интегрирано здраве и медицина“ мога да кажа, че едни от най-важните думи, за които винаги трябва да мислим във връзка с ендометриоза и зачеване са МЕТИЛАЦИЯ, ЕНЗИМИ, КИСЛОРОД, ПРОТЕИН и ПРОГЕСТЕРОН. Това сочи опитът ми. За две години преминах през болка, дефицити, терапии, но и успях да повиша енергията си и желанието си за живот чрез грижа за себе си и за утробата си. Яйчниковият ми резерв се качи от 0.9 до 3.54 , болките намаляха, започнах да спортувам 4-5 пъти седмично, почувствах се жива… видях положителния тест и чувствам крачетата на едно малко момиченце точно под сърцето си. 

 

Автор: Михаела Шехова