Статията е публикувана първоначално в сп. „Искам бебе“, бр. 7.

 

Подуването на корема се случва поради ред причини при десетки хиляди хора всеки ден. Болезненото подуване на корема обаче е значително по-често и по-тежко при жените с ендометриоза. Пациентите обикновено казват, че това състояние се отразява негативно на живота им. Подуването на корема всъщност е „широко признато като основен симптом“ при мнозина, които се борят с ендометриозата и последващите последици от диагнозата. Често разпространено е названието ендо коремче (еndo belly от англ.ез). Изразява се в отчетливо подуване на долната част на корема, и често предизвиква въпроси от типа: “Бременна ли си?”

 

Подуването не се ограничава само до периода на менструацията, а може да се появи при всеки индивид с ендометриоза по всяко време. В едно ретроспективно проучване всъщност подуването на корема е сред особено силните маркери за ректовагинална ендометриоза с прогнозно разпространение от 89%. В друго проучване, проведено за разработване и оценка на въпросник, предназначен за измерване на дългосрочното въздействие на ендометриозата върху различни аспекти от живота на пациента, 91,25% посочват „подуването на корема“ като симптом.

В друго изследване се установява, че 90% от страдащите от ендометриоза имат стомашно-чревни симптоми, от които подуването е най-често при 82,8% от тях. Важно е да се отбележи, че авторите също така подчертават склонността на чревната ендометриоза да имитира други стомашно-чревни нарушения. По същия начин, се отбелязва, че много пациенти с ендометриоза, които съобщават за „подуване на корема, диария и / или запек“, често са неправилно диагностицирани с IBS, преди да се потвърди диагнозата за ендометриоза. Разбира се, някои хора с ендометриоза всъщност могат да имат едновременно и IBS (или други състояния).

 

Знаем, че докато ендометриозата може да се представи с широк спектър симптоми, подуването на корема остава популярно споменаване сред тях. Например някои автори описват „хронична тазова болка, субфертилитет, дисменорея, дълбока диспареуния, циклични симптоми на червата или пикочния мехур (напр. подуване на корема, запек, ректално кървене, диария и хематурия), необичайно менструално кървене, хронична умора или болка в кръста“. 

 

Подуването на корема може да възникне независимо от зоните, засегнати от ендометриозата. Пациентите с ендометриоза могат да изпитват значително влошена коремна болка, запек, подуване на корема и метеоризъм, спешност при дефекация и усещане за непълно изпразване на червата. Специфичното за лезията място не е свързано със симптомите (освен повишено гадене и повръщане сред тези, които са имали ендометриоза в или близо до червата). Симптомите често могат да се появят дори при онези индивиди с ендометриоза, които нямат реално засягане на червата, наблюдение, подчертаващо по-ранни твърдения, че болестта има косвено влияние върху работата на чревната нервна система.

 

Премахването на ендометриозните лезии по оперативен начин може да донесе облекчение за някои, а критично може и да потвърди точна диагноза.

Тъй като ендометриозата е често спрягана като „хормонален“ проблем, много хора слагат под един знаменател ендо коремчето с ПМС-подуването, което се случва на много жени в даден момент по време на цикъла им. Рядко се случва някой лекар да подчертае решаващата роля, която храносмилателното здраве има за приноса за този смущаващ симптом, принуждавайки повечето жени да приемат ограничените възможности за лечение, когато нещо сериозно не е наред. 

 

Това, което е общо за всички заболявания, в чийто корен стои възпалението (като автоимунни, рак, депресия и други хронични дегенеративни заболявания, вкл. и ендометриоза), е силно разбалансирана храносмилателна система. Нещо повече, това, което почти всички пациенти с ендометриоза имат общо, е някакъв храносмилателен дистрес, който е другата причина ендометриозата често да се пренебрегва в поставянето на точната диагноза. Още повече, тъй като смяната на режима на хранене е най-препоръчвания начин да се помогне за облекчаване на ендо симптомите, можем да разберем, че като цяло има връзка между червата и ендометриозата. 

 

Връзката между ендометриозата и подуването не е установена на 100%, но съществуват няколко теории, които въвличат почти всички органи на храносмилателната система – от панкреас, стомах, жлъчка, и различни състояния като ниска концентрация на стомашна киселина, язва, гастрит, синдром на пропускливите черва, SIBO, IBS, инфекции с кандида, паразити и др. Основната гледна точка в тези теории, е че храносмилателната система е дълбоко засегната и трябва да й се обърне сериозно внимание, за да се намалят не само симптомите на ендометриоза, но и прогреса й. 

 

Храната

 

Диетата може също да играе роля при обостряне на симптомите. В едно скорошно проучване от 2017 година се твърди, че в случаите на пациенти с едновременни симптоми на червата и ендометриоза, режимът FODMAP се оказва полезен за симптоматично облекчаване. Някои пациенти също са изразили намаляване на подуването на корема чрез провеждане на противовъзпалителни или безглутенови диети, ядене на по-малки порции по-често, намаляване приема на сол, регулярно хидратиране, използване на пробиотици и други добавки. 

Много често жени с ендометриоза споделят положителен опит с кето диета (ниско съдържание на въглехидрати), а други са намерили утеха в пробиотични храни като комбуча, кефир или пресен джинджифил, както и пиене на прясно изцеден сок от целина сутрин преди хранене. 

 

Някои натуропати препоръчват прием на магнезий в комплекс с рибено масло. Почитателите на билкови тинктури съветват използването на ашваганда, джинджифил и лавандула. Ашваганда е адаптоген, който помага при тревожност и възпаление, джинджифилът е невероятно обезболяващо, както и противовъзпалително, а лавандулата е релаксант. Всичко това помага и за съня, както и за общия стрес и тревожност. 

 

Движение и физиотерапия

 

В ред проучвания се съобщава, че физическата активност и упражненията помагат за намаляване на болезненото подуване.

Много хора се страхуват да тренират, когато изпитват болка, но упражненията с течение на времето всъщност намаляват болката, твърдят здравните експерти. 

Физическата активност помага за повишаване на циркулацията на кръвта, намалява стреса и поддържа притока на хранителни вещества и кислород към цялото тяло.

 

Болката при ендометриоза се състои в това, че цялото тазово дъно се свива и става хипертонично, твърдят експертите. Отпускането на тазовото дъно чрез комбинация от дълбоко коремно дишане и йога упражнения е препоръчително за намаляване на симптомите. Физиотерапевтичните занимания също показват добър ефект за отпускане на тазовото дъно, както и някои масажни техники. 

 

Стрес и сън

 

Тялото се регенерира по време на дълбок сън. Лишаването от сън може да причини хормонални и метаболитни промени и да увеличи болката и стресовите реакции, както и подуване на корема, а жените с ендометриоза често се борят с безсънието. Популярните препоръки за стимулиране на съня включват аромати на лавандула, чай от лайка, изключване на екрани и електронни устройства след определено време.

 

Стресът подхранва ендометриозата и нейните симптоми, а ендометриозата пък създава физически и психически стрес, така че този порочен цикъл трябва да бъде забавен колкото е възможно повече. 

И най-важното: не се стресирайте, докато ядете. Отделете малко време, спрете да бързате, седнете, поемете дълбоко дъх, благодарете за храната си и не говорете за стресови неща. Само за хранене. Тялото ви ще ви благодари!

 

Автор: Мария Георгиева