През всичките години, в които съм изпитвала ендо симптоми, подуването на корема е било едно от неприятните неща, които съм имала и то не само по време на цикъл. Сигурно няма жена с ендометриоза, която да не знае за т.нар. “ендо коремче” или да не е чувала въпроса: “Бременна ли си?” при появата на онова специфично подуване на корема.

Почти всяка жена, с която съм говорила, дори и без ендометриоза, е имала подобни усещания, и се е случвало да отмени среща или да пропусне друго събитие извън дома заради този проблем. И това не е просто повърхностен казус – според някои терапевти подуването почти винаги е придружено и от множество други смущаващи симптоми като силен ПМС, акне, мигрена, промени в настроението и нарушения на съня.

Много жени по време на менструация не навръзват симптоматиката, когато тези проблеми се появяват едновременно. Медиите ни заливат постоянно с изображения на слаби жени, с идеално плоски кореми, с диети и упражнения, които ни карат да вярваме, че плоският корем е резултат от диети и мъчителни тренировки. Но подуването на корема обикновено има по-малко общо с това колко сме ангажирани с диетата и плана си за упражнения и много повече с бактериите в червата ни и колко ефективно метаболизираме естрогена.

Алиса Вити (интегративен нутриционист и експерт по женско здраве) ни предлага интересен прочит на този проблем и дава решения, които си струва да опитаме.

Ключът към разбирането на проблема е да видим какво го причинява. Има три основни виновници, които причиняват задържане на вода и след като определим коя е основната причина, можем да започнем да се храним по специфичен начин, за да я лекуваме. Нека си признаем: Колко пъти сме чували „Яжте по-малко сол и пийте повече вода“? Когато вече сме подути е твърде късно – тялото иска все повече и повече сол и всички вредни храни, които само добавят към физическия дискомфорт, който чувстваме.

 

Какъв тип подуване имате?

Първо и най-важно е да определите какъв вид подуване имате по време на лутеалната фаза – 10 дни преди началото на менструацията.

 

1. Естроген-обусловено задържане на вода

Естрогенът може да доведе до задържане на сол и вода в тъканите. Много жени имат твърде много естроген в сравнение с дефицитните нива на прогестерон. Това вероятно е вашият тип издуване ако имате предхождащи хормонални дисбаланси като фиброми, ендометриоза, СПКЯ, кисти на яйчниците, ПМС или трудна перименопауза. Много е вероятно да имате естрогенова доминантност, а по време на лутеалната фаза, особено високите нива на естроген са свързани с подуване на корема.

Как да решите този проблем?

Помогнете на тялото си по време на лутеалната фаза да метаболизира излишния естроген – направете си естроген-прочистващ сок от морков, цвекло, целина и лимон, яжте тъмни листни зеленчуци, бобови растения, лен, намалете или напълно изключете животинските протеини и млечни продукти, включете добавка за подпомагане на чернодробната функция – глутатион и витамин С.

 

2. Кортизол и стрес обусловено подпухване

Няколко дни, изпълнени със стрес и безсънни нощи, и веднага изглеждате с 5 килограма по-тежки. Това е ефектът на кортизола: той ви издува, като принуждава тялото да задържа натрий. Ако се чувствате хронично стресирани, претоварени, подпухнали, имате усещане за умора през целия ден или разчитате на кофеин, тогава това е много вероятно да вашият тип подуване.

Как да решите този проблем?

Упражненията и тренировките с ниска до средна интензивност са чудесен начин да се преодолее стреса и да се намалят нивата на хормона на стреса – кортизол. Стресът влошава всички физически симптоми, включително подуването. Сексът е друг много бърз и ефективен начин да намалите огромните количества кортизол, натрупани в тялото ви. И ако все още не сте успяли да се справите с това, кажете сбогом на кофеина, който кара тялото ви да произвежда допълнително кортизол.

 

3. Подуване поради недостиг на магнезий

Човешкото тяло работи с електричество, получено от четири ключови електролити: калций, натрий, калий и, разбира се, магнезий. Ако тренирате усилено, изпитвате стрес и пиете кофеин, тогава е много лесно да изпитвате магнезиев дефицит. Признаци за недостиг на този минерал освен подуването на корема включват депресия, мигрена, безсъние, крампи на краката, лицеви потрепвания. Менструалните спазми също са признак на ниско съдържание на магнезий в тялото ви.

Как да решите този проблем?

Има естествени начини за повишаване на магнезия, включително яденето на ключови храни, богати на магнезий, като слънчогледови семки, риба с ниско съдържание на живак, зеленолистни зеленчуци и разбира се черен шоколад! Можете спокойно да си купувате черен шоколад, който съдържа поне 70% какао и да не изпитвате никаква вина. В 100-грамова порция има 176 милиграма магнезий, което е малко над половината от препоръчителния дневен прием за възрастни жени. Друг ефективен начин за набавяне на магнезий е качествена добавка с форма на магнезий, която е достатъчно усвоима за тялото – бисглицинат или малат.

 

4. Подуване, причинено от нарушен микробиом на червата

Учените едва сега започват да разбират дълбокия ефект, който милионите микроби в храносмилателния ни тракт имат върху цялостното ни здраве – включително влиянието им върху подуването на корема.

Разграждането на храната не е единствената задача на нашата чревна микрофлора. Специфичен набор от бактерии, известни като естроболом (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27107051), е отговорен за подпомагането на метаболизирането на естрогена. Когато тези бактерии са извън баланс, тялото ви не обработва и елиминира излишния естроген ефективно. Това може да доведе до доминиране на естрогена, което допринася за лош ПМС, наред с други здравословни проблеми – и това включва повече подуване на корема. Така че дисбалансите на микробиома са двойна неприятност, когато става дума за подуване на корема, допринасяйки както за реактивността към храната, така и за естрогеново претоварване. Ето защо първата стъпка за справянето с подуването е оздравяване на червата.

Как да решите този проблем?

Намалете или премахнете напълно захарта, млечните продукти и глутена и поддържайте възпалителните и преработени храни до минимум. След това се запасете със здравословни цели храни като органични зеленолистни зеленчуци, авокадо, пасищни яйца, смляно ленено семе и горски плодове и ги консумирайте на ежедневна база. Направете пробиотиците част от вашата диета. Приемът на висококачествен пробиотик помага да си възвърнете добрата чревна флора и да се балансирате. Разбира се детокс два пъти в годината също не е излишен, но трябва да се извършва под лекарско наблюдение и да се съобразява с вашите дефицити.

 

Общи съвети при подуване на корема по време на менструация

Какво става, ако променим съкращението „ПМС“ от „предменструален синдром“ на „приоритизиране на моето състояние“? Повечето от нас поставят други хора и задачи на първо място като по подразбиране оставят неадекватно време за грижа към себе си. Неврохимичните промени, настъпващи по време на лутеалната фаза, ни заставят да се съсредоточим върху собствените си нужди и това, че не се съобразяваме с това, ни създава просто повече стрес. Така че ПМС, включително подуване на корема, може да е знак, че тялото ви се опитва да привлече вниманието ви, за да се поставите на първо място поне за една седмица. Опитайте!

Оригинален текст: https://www.mindbodygreen.com/articles/how-to-avoid-period-bloat?fbclid=IwAR3UG0uVlT_0W7Gm8nYl4y-qKY-tZQUUNFAWrcL6agmHGP_DFn8NfJKNLfI

Превод: Мария Георгиева

 

Photo by Robert Penaloza on Unsplash