Здравейте,

 

Много от вас ме познават, и докато четат този текст, ще разпознаят себе си. Казвам се Мария и вече 3 години работя съвместно с две прекрасни жени във фондация, която подкрепя общността от пациенти с ендометриоза и репродуктивни проблеми. Още по-хубавото е, че освен тези две дами, в екипа ни трайно се формира и екип от доброволци, които неуморно работят за каузата женско здраве!

 

Здравната култура и женското тяло винаги са били фокус в моя живот. Не само защото аз самата съм диагностицирана с ендометриоза на 16 години. А и защото непримиримо вярвам, че здравето е както лична отговорност на всеки един човек, така и отговорност към другите. Щастлива съм, че вече 3 години вървя по път, който полага основите на общност от жени, които имат същото верую като мен.

 

Често към мен е идвал въпроса как успявам да се грижа за себе си, когато полагам толкова грижа към околните. И също толкова често, осъзнавам, че грижата не е константа, а е процес. Стъпка по стъпка, стъпало по стъпало нагоре, баланс, движение, емоция. Грижата към нас самите е нещо, което ни помага да се видим кои сме. Но всъщност цялото психо-емоционално преработаване на диагнозата ендометриоза, идва през грижата за околните. Защото да подкрепяш жените, означава да подкрепяш живота.

Научих се да следвам потока на живота, нуждите на жените, моите собствени нужди. Научих се да бъда мила към себе си, да не се самобичувам, да не се самосъжалявам, да не се опитвам да поправям света около мен, да плувам в потока на живота. Да приема болката си, да приема коя съм, защо съм тук и каква е посоката ми, да бъда добър пример, и даже да не се взимам твърде насериозно.

 

И сега когато правим равносметка за отминалите дни, искам не само да ви пожелая хубави неща, но и да ви помоля да бъдете мили със себе си. Да се вслушвате повече във вътрешния си глас, и да следвате този глас, да се приемате, да давате простор на желанията си, да чувате тялото си и да уважавате сигналите, които ви дава то, да полагате грижа за него, да му благодарите, да намирате време да бъдете сами, защото само тогава имаме уши и очи за това, което е вътре в нас.

 

През последните 2 години всички ние сме изправени пред една нова реалност, с която трябва да свикваме. Предизвикателствата, които срещаме всички, ни принудиха да погледнем навътре в нас и да намерим нови механизми за справяне. За нас като фондация и нашият екип от доброволци, работата премина в съвсем други обороти и измерения, но смея да кажа, че сега сме по-единни в каузата повече от всякога.

Операциите бяха забавени, достъпът до здравни грижи се промени и нашият подход за подкрепа към пациентската общност също се трансформира, но всички се обединихме, защото в тези времена да работиш за каузата ендометриоза е още по-важно.  

Благодарим на всички, че бяха редом с нас, докато работихме, за да преодолеем изпитанията на годината. Благодарим за подкрепата, вярата в каузата и непримиримия дух.

Сега сме развълнувани да посрещнем новата 2022 година, която се надяваме да бъде още по-ярка и изпълнена със смисъл!

 

Бъдете здрави и пазете светлината вътре във вас!

 

 

Председател на настоятелоството на фондация Ендометриоза и репродуктивно здраве