На 26 март, 2019 г. в БТА проведохме пресконференция за представяне на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“.

На пресконференцията обяснихме какво представлява ендометриозата, колко често срещана е, и какви са проблемите, свързани с нея, с които се сблъскваме в България.

Мария Георгиева представи самата фондация, Анна Димитрова говори за нейната мисия, а Катерина Иванова представи основните ни дейности.

Дадохме думата на Ваня Стойчева, която представи своя случай и показа пациентската гледна точка. Тя даде конкретен пример с какви проблеми се сблъскват жените с ендометриоза.

Психологът Елена Дражева от Центъра за психологическа и социална подкрепа “Мисли различно” разказа за нуждата от психологическа подкрепа за жените с ендометриоза и репродуктивни проблеми. Тя напомни колко е важно да се борим с предразсъдъците относно болката и че ако работим повече за намаляването на проблема с етикета „хипохондрия“ ще спомогнем за по-навременното диагностициране в много случаи. Също така наблегна и на стреса от първия сблъсък с диагнозата и колко голяма помощ за жените в този момент е възможността да получат подкрепа и разбиране, за да вземат важните решения, които им предстоят.

Мария Георгиева очерта и плановете ни за бъдеща дейност, включително сериозната нужда от статистика. В момента няма никаква информация колко са диагностицираните с ендометриоза в България, такава статистика в момента не се води. Можем единствено да предполагаме цифрата на база чужди статистики. Не знаем и колко от тези жени имат репродуктивни проблеми, колко от тях имат съпътстващи заболявания и кои са най-често срещаните такива, както и колко често се развиват сериозни усложнения. Другото, което смятаме за важно, е да се проследи и дали има ендемични райони в страната, където заболяването е по-често срещано от други.

Подобна статистика ще ни даде ясна представа за мащаба на проблема у нас, както и кои са най-належащите дейности, които да предприемем в помощ на диагностицираните с ендометриоза жени. Ще ни помогне и за промяна на условията за финансиране от Центъра за асистирана репродукция, който в момента финансира единствено жени с 3 и 4-ти стадий ендометриоза. По наши данни жените с 1 и 2-ри стадий имат не по-малко проблеми със забременяването, макар при тях да липсват някои фактори като сериозни сраствания или кисти на яйчниците. Една национална статистика, заедно със съответните изследвания би помогнала да изясним това.

Друг важен въпрос е влиянието на диоксините в околната среда върху появата и развитието на ендометриоза. Диоксините са група силно токсични вещества, които се свързват с развитието на саркоми, различни видове туморни процеси, смущения в централната и периферната нервна система, работата на щитовидната жлеза, имунната система, диабет и напоследък все повече изследвания ги свързват и с ендометриозата:

Dioxins and endometriosis: a plausible hypothesis.

Environmental Dioxins and Endometriosis

Human epidemiological evidence about the associations between exposure to organochlorine chemicals and endometriosis: Systematic review and meta-analysis

Във втората част от пресконференцията дадохме думата на медицинските специалисти, които познават ендометриозата добре, за да дадат по-конкретна информация за проблема. Участваха д-р Калчев от клиника “Адела Фертилити”, д-р Цветков от МБАЛ “Надежда” и д-р Сенкова от болница “Лозенец”. И тримата споделиха какви трудности представлява диагностицирането на ендометриоза и наблегнаха на важността от прилагането на индивидуален подход към всяка засегната жена според собствените ѝ симптоми, физическо състояние и конкретни цели.

Запис от пресконференцията можете да видите в сайта на БТА. А списък с медиите, които отразиха събитието ще откриете в секцията Другите за нас.