Бактериите са от решаващо значение за нормалното функциониране на човешкото тяло, а идеята зад пробиотиците е, че консумирането на определени видове бактерии може да помогне за подобряване на имунитета, с чиято дисфункция учените напоследък свързват появата на ендометриоза.

 

Микробиотата

 

През последните години все по-голям брой изследвания показват, че микробиотата на червата е не само важна за физиологичната стомашно-чревна функция, но действа като централен регулатор на различни възпалителни и пролиферативни състояния. Освен това флората на червата влияе на метаболизма на естрогена и хомеостазата на стволовите клетки. Въз основа на тези констатации, учените хипотезират, че микробиотата на червата е решаваща в появата и прогресията на ендометриозата.

По време на менструация, при някои жени, които развиват ендометриоза в последствие, менструалната кръв и ендометриалните клетки могат да рефлуксират фалопиевите тръби в коремната кухина (т.нар. теория за ретроградна менструация). Твърди се, че при 90% от жените при които се случва това, само 10% ще развият ендометриоза. Добрите бактерии в червата са един от факторите, които могат да попречат на жените да развият ендометриоза.

Освен това чревната микробиота също играе роля за баланса на хормоните. Когато бактериите в черва са извън баланс (наличие на дисбиоза напр.) вероятно e хормоните в тялото също да са небалансирани.

 

Изследвания на микробиотата

 

Появяват се все повече доказателства за микробиотата като ключов играч не само в гинекологичното здраве, но и в цикъла на бременността и при кърмачетата. Микробиомът в женския репродуктивен тракт е описан главно въз основа на изследвания, анализиращи вагинални проби. Въпреки че има различия между различните етноси, а също и промяна по време на менструалния цикъл, е добре установено, че лактобацилите доминират във влагалищната среда. Тези проучвания показват, че здравите и асимптоматични жени представят вагинални микробиоми, доминирани от различни видове лактобацили, принадлежащи към типовете на CST или L. crispatus, L. iners, L. jensenii и L. gasserii, докато жените, страдащи от бактериална вагиноза (BV), показват значително увеличение на други родове бактерии като Atopobium, Prevotella или Megasphaera в ущърб на лактобацилите.

Няколко проучвания показват, че има бактериална колонизация извън влагалището, което показва, че репродуктивния тракт в по-вътрешната си част не е стерилен. Наскоро проучване, изследващо женския репродуктивен тракт, потвърди съществуването на микробиотичен континуум, започващ във влагалището и преминаващ към най-дълбоките органи в тракта – шийката на матката, тръбите, яйчниците и дори колонизиране на торбичката на Дъглас – при жени с неинфекциозни състояния.

Като цяло тези резултати наблягат на ролята на микробиотата в репродуктивното здраве, а също и на концепцията за репродуктивния тракт като относително стабилна екологична система с наличието на лактобацилус.

 

Проучвания ефекта на лактобацилите

 

Ново проучване се фокусира върху LactoFem, пробиотичен медикамент, съдържащ четири вида бактерии от рода лактобацили. Известно е, че бактериите от тази група играят важна роля за здравето на червата и женската репродуктивна система.

Изследването, Благоприятни ефекти на оралния лактобациликус върху тежестта на болката при жени, страдащи от ендометриоза е пилотно, плацебо контролирано рандомизирано клинично изпитване, и е публикувано в International Journal of Fertility & Sterility.

В проучването участват 37 жени с ендометриоза, които на случаен принцип приемат LactoFem или плацебо. И двете групи са демографски сходни, с подобни медицински истории (индекс на телесна маса, лекарства, безплодие и др.)

В началото на изследването, както и на осмата и дванадесета седмица от лечението, участниците са помолени да оценят дисменореята (болезнена менструация), диспареунията (болезнен полов акт) и хроничната тазова болка в скала от нула (без болка) до 10 (най-силна болка), използвайки Visual Analogue Scale (VAS  – визуална скала).

От началото на проучването до осмата седмица, общата болка намалява при всички участници, като по-сериозно повлияване на болката се наблюдава при жените, лекувани с LactoFem.

Четири седмици по-късно средните общи оценки на болката и в двете групи действително се увеличават, но общото ниво на болка все още е по-ниско, отколкото е било в началото на изследването и остава по-ниско сред участниците, лекувани с LactoFem.

Изследователите в проучването казват, че „лактобацилите имат някои благоприятни ефекти по отношение на болката, свързана с ендометриозата“, отбелязвайки, че това изследване е предварително, като има необходимост от последващи по-мащабни такива.

 

Как да приемаме повече пробиотици?

 

Препоръчително е жените с ендометриоза да обмислят добавянето на повече пробиотици към диетата си като начин да намалят симптомите си и да подобрят здравето на червата си.

За щастие, пробиотичните храни са често срещани и за да имате полза върху здравето си, е добре да приемате поне една порция храна на ден, богата на пробиотици. Ето и някои примери:

          Естествено ферментирали храни като кисело зеле, кисели краставички и кимчи, приготвени по метода дива ферментация;

          Комбуча, ферментирал чай, приготвен от живи бактерии;

          Ферментирали соеви продукти като темпе и мисо (соята е източник на фитоестрогени и способства за регулацията на естрогена в тялото);

          Кефир и някои меки сирена, като фета, чедър, гауда и проволоне (търсете био продукти, и такива чийто етикет сочи „съдържа активни култури“).

Добавянето на пробиотични храни обаче не е достатъчно. Важен и цялостният хранителен режим, който е добре да изключва: пакетирани храни, полуфабрикати, захар и захарни изделия, изкуствени подсладители, бяло брашно, рафинирани мазнини.

Бъдещите изследвания, разглеждащи ролята на бактериалната микрофлора, обещават нови лекарства и превенция на заболявания като ендометриоза. Този нов поглед върху патогенезата на ендометриозата може да отвори вратата за напълно нови превантивни, диагностични и терапевтични подходи за заболяването.

Прочетете и: Как да изберем пробиотик?

 

Превод: Мария Георгиева

Източници:

https://endometriosisnews.com/2019/09/05/probiotics-may-help-endometriosis-pain-small-pilot-study/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6481279/

https://www.ajog.org/article/S0002-9378(16)00336-7/abstract

https://rscbayarea.com/blog/probiotic-foods-endometriosis

 

Photo by Imani Clovis on Unsplash