Прогестините са група лекарства, които действат подобно на женския полов хормон прогестерон. Те се използват за симптоматичното лечение на ендометриоза от средата на 50-те години. Понякога ги наричат гестогени, прогестогени или прогестагени.

Прогестините съществуват под различни форми, всяка от които има своите предимства и недостатъци. По-надолу в таблица можете да видите имената, формите и дозировките, които се използват най-често за лечение на ендометриоза. В момента няма доказателства от клинични проучвания, които да показват, че конкретен прогестин действа по-добре от друг.

Смята се, че прогестините са ефективни при симтоматичното лечение на ендометриоза, макар и не всички от тях да се използват конкретно за това. Все пак, както всички лекарства за ендометриоза, така и те могат да имат странични ефекти, които някои жени намират за неприемливи. Тези странични ефекти са различни в зависимост от различните видове прогестини и някои са по-подходящи за продължителен прием от други. Това означава, че дори и даден прогестин да не ви действа добре, може да опитате с друг.

Прогестините са по-безопасни и по-евтини от GnRH-антагонистите и даназола, което кара някои гинеколози да смятат, че са по-подходящи за продължителни и повтарящи се приеми.

Механизъм на действие

Все още не е напълно изяснено как прогестините облекчават симптомите на ендометриоза, но вероятно потискат растежа на ендометриалните импланти  по някакъв начин, като постепенно ги свиват напълно. Намаляват и възпалението в малкия таз, предизвикано от заболяването.

При дозите, които се използват за лечение на ендометриоза, повечето жени спират да овулират и да менструират по време на лечението.

През първите 3-6 месеца при много жени се появява зацапващо течение, като те може да имат по-обилна и продължителна менструация. На по-късен етап при повечето жени менструалното кървене намалява, а при някои дори спира напълно.

Повечето жени си възвръщат овулацията и менструацията от 4 до 6 седмици след спиране на лечението.  При Медроксипрогестерон ацетат депо, жените не си възстановяват нормалните функции на яйчниците докато лекарството не бъде изхвърлено изцяло от организма им. Този период зависи от използваната доза за лечение и от способностите на тялото да метаболизира веществото.

Жените, които са използвали инжекциите дългосрочно може да изпитат по-дълги периоди на липсваща менструация, като има вероятност при някои функциите да не се възстановят до една година след последната инжекция. Затова е важно при планирана бременност да не се използва препарат с удължено действие като Медроксипрогестерон ацетат депо.

Дозировка

Обичайният период на употреба е от 3 до 6 месеца, но за някои вещества съществуват и данни за повече от една година. На практика заради хроничния характер на заболяването може да бъдат препоръчани по-дълги курсове, не са необичайни и повтарящите се курсове. Вътрематочната спирала с левоноргестрел може да се използва до 5 години.

В таблицата по-долу можете да видите дозировките, използвани при ендометриоза. При все това, облекчение на болката при ендометриоза обикновено се постига само при спиране на цикъла, така че най-подходящата доза за вас би била минималната доза, която спира менструацията, и поради това лекуващият лекар трябва да адаптира дозата индивидуално.

Генерично наименование Наименование на продукта форма дозировка
Диеногест Визан таблетки 2 милиграма дневно
Дидрогестерон Дуфастон таблетки 10-30 милиграма дневно
Медроксипрогестерон ацетат Провера таблетки Обикновено по 30 мг дневно, при необходимост до 60 мг
Медроксипрогестерон ацетат Медроксихексал таблетки Обикновено по 30 мг дневно, при необходимост до 60 мг
Медроксипрогестерон ацетат Раловера Таблетки Обикновено по 30 мг дневно, при необходимост до 60 мг
Медроксипрогестерон ацетат депот Депо-Провера Инжекция с удължено действие 50 мг инжекция всяка седмица или 100 мг инжекция на всеки две седмици, или 150 мг инжекция на  2-3 месеца. Прави се мускулно.
Медроксипрогестерон ацетат депот Депо-Раловера Инжекция с удължено действие 50 мг инжекция всяка седмица или 100 мг инжекция на всеки две седмици, или 150 мг инжекция на  2-3 месеца. Прави се мускулно.
Норетистерон Примолут Нор таблетки От 2,5 до 5 мг на ден
Спирала с Левоноргестрел Мирена Вътрематочна спирала  във формата на буквата „T“ Устройството съдържа 52 мг Левоноргестрел, който се освобождава постепенно в рамките на 5 години. Устройството има два свързани края, които преминават през маточната шийка и стигат до влагалището. Проверявайте постоянно дали са все още там, защото в противен случай може устройството да е било изхвърлено незабелязано. По-силното кървене може да бъде знак за това.

Странични ефекти

Страничните ефекти и тяхната сила са разнообразни в зависимост от различните препарати, химическия им състав и дозировката. Все пак страничните ефекти при прогестините са много по-малко отколкото при антагонистите на гонадотропин-освобождаващия хормон или при прием на даназол. Повечето жени ще изпитат един или два леки до умерени странични ефекти, но някои могат да изпитат повече. Намаляването на дозата до минималната необходима за потискане на менструацията най-често ограничава и страничните ефекти.

Страничните ефекти обикновено нямат сериозни медицински последствия, но могат да бъдат неприятни за пациентките. Някои жени намират страничните ефекти за непоносими и не завършат курса си на лечение.

Най-честите странични ефекти са посочени по-долу, но зависят предимно от веществото, дозировката и индивидуалния отговор;

 • акне
 • подуване
 • нерегулярно кървене
 • дискомфорт в гърдите
 • депресия
 • замаяност
 • задържане на течности
 • главоболие
 • летаргия
 • меланхолични настроения
 • гадене
 • продължително кървене
 • зацапващо течение
 • повръщане
 • качване на тегло

Консултирайте се с вашия лекар ако смятате, че имате и други странични ефекти.

Нередовното кървене и зацапване са често срещани, особено през първите два месеца на лечението и може да се преодолеят с увеличаване на дозата до спиране на кървенето. Кървенето се овладява и ако се добави естроген за 7 дни.

Вътрематочната спирала с Левоноргестерел понякога се изхвърля от матката, особено през първата година. Понякога тя може дори да перфорира матката (особено ако се постави до 6 седмици от вагинално раждане или 12 седмици след секцио) или да доведе до инфекции в таза (предимно по време на първите 3 седмици след поставяне).

Страничните ефекти на прогестините са обратими и изчезват малко след спиране на лечението, с изключение на Медроксипрогестерон ацетат, който при продължителна употреба може да доведе до загуба на костна плътност. Страничните ефекти на Медроксипрогестерон депо изчезват след като лекарството бъде метаболизирано от организма, което в зависимост от дозировката може да отнеме седмици или месеци.

До момента не са наблюдавани дългосрочни странични ефекти на прогестините.

Ефективност по отношение на болковите симптоми

Проучванията за ефективността на прогестините са малко на брой. Въпреки това, резултатите от проведените до момента клинични проучвания потвърждават, че прогестините са ефективни и ако се приемат ежедневно и продължително те облекчават болката, свързана с едометриозата също толкова успешно, колкото и други препарати. Прогестините обаче не са ефективни, когато се приемат само през лутеалната фаза на менстуалния цикъл.

Прогестините успяват да облекчат симптомите при 3 на всеки 4 жени с ендометриоза. Но понякога не могат да елиминират симптомите напълно.

Симптомите често се появяват отново след прекъсване на лечението. Те може да се появят отново месеци или дори години след прекъсване на приема.

Както и при всички други хормонални препарати, използвани при ендометриоза, жените реагират различно на прогестините и тяхната реакция е строго индивидуална. Не е възможно да се прогнозира как ще реагира даден организъм на определен препарат и за това е добре да се направи проба с няколко препарата, докато се намери най-подходящият.

Предоперативна употреба на прогестините

Не съществуват доказателства в подкрепа на употребата на прогестини преди оперативно лечение.

Употреба след операция

За разлика от предоперативната употреба, тук съществуват доказателства за положителните ефекти на прогестините при употреба след операция. Те потискат растежа както на останалите след операцията ендометриални лезии, така и на новопоявилите се.

Употреба при рецидиви

При жените с рецидивиращо заболяване може да се използват и многократни курсове с прогестини.

Някои гинеколози препоръчват прогестините да се приемат дългосрочно с цел контролиране на болката и да не се прекъстват, за да се избегне завръщането на симптомите при прекъсване на лечението. В такива случаи е добре да се прецени и толерантността на пациента към препарата и да се приема минималната доза, необходима за спирането на менструацията. Ако прогестините се приемат с години е необходимо да се следи плътността на костите, тъй като липсата на естроген може да доведе до изтъняване на костите.

Ефетивност при безплодие

Както и другите хормонални препарати за лечение на ендометриоза, прогестините не повишават шансовете за бременност.

Проследяване

Важно е да поддържате контакт с лекаря си и да обсъждате ефективността на лечението.

Бременност и кърмене

Приемът на прогестини трябва да се прекрати при съмнение за бременност, защото може да доведе до аномалии в развитието на плода. По време на лечението трябва да се използват нехормонални средства за контрацепция.

Употребата на прогестини не се препоръчва при кърмене, тъй като малки количества преминават в кърмата и не се знае какъв е техния ефект върху здравето на бебето.

Взаимодействия

Не съществуват взаймодействия на прогестиновите препарати с храни или алкохол.

С изключение на двете форми на Медроксипрогестерон ацетат, няма прогестинови препарати, които да влизат във взаимодействие с други лекарства.

Медроксипрогестерон ацетат взаимодейства с рядко използвания медикамент Аминоглутетимид. А Медроксипрогестерон ацетат депо може да взаимодейства с Карбамазепин и Фенитоин.

Автори: Рос Ууд и Лон Хъмелшоу

Превод: Ирина Николова

Оригинален текст: http://endometriosis.org/treatments/progestins/