Ново изследване предполага, че добавки и промяна в диетата могат да помогнат за облекчаване симптомите на ендометриоза

Според скорошно проучване на Journal of Physiology and Pharmacology, разликите в диетата на жените с ендометриоза може да са част от причините за по-чести проблеми със стомаха и червата при тях. Затова консултация с диетолог/нутриционист относно диетата може да даде насоки в облекчаването на симптоматиката на заболяването.

Управлението на симптомите на ендометриоза не включва само намеса на фармацевтични медикаменти. Начинът на живот и диетата могат да окажат също сериозно влияние. Според някои изследвания приемът на трансмазнини се свързва с влошаване на ендометриозата, а други показват, че приемът на витамин С облекчава свързаната с ендометриоза тазова болка. 

Повечето от тези констатации са предварителни и са необходими повече изследвания. Но тези открития показват възможността промените в диетата да помогнат и дори за предотвратят симптомите на ендометриозата. Въпреки това, за да се проектират конкретни диетични насоки, първо е необходимо да се разбере какво са склонни да ядат жените с ендометриоза и след това да се прецени приемът на хранителни вещества.

За да разберат повече по темата, изследователи от Университета Фридрих Александър в Ерланген-Нюрнберг, са разработили проучване, в което са били включени 156 жени с ендометриоза на средна възраст 35,5 г. Те са били запитани за техните хранителни навици, както и за техните клинични изяви на болестта. За сравнение са подбрани и 52 жени без диагноза ендометриоза. Двете групи са сходни по възраст и индекс на телесната маса, но имат значителни разлики в редовността на цикъла, продължителността на кървене, аменорея (липса на менструация) за повече от шест месеца, бременност и безплодие.

В сравнение със здравите жени от контролната група, жените с ендометриоза много по-често съобщавали за стомашно-чревни симптоми (76.9 % спрямо 28.8%). Оплакванията им най-често включвали киселини (26.9% срещу 1.9%), диария (18.6% срещу 5.8%) и запек (42.3% срещу 5.8%).. Както и в други проучвания, изводите сочат, че жените с ендометриоза много по-често от останалите индивиди имат гастроинтестинални проблеми.

По отношение на диетата двете групи са били сходни по общия енергиен прием на въглехидрати, мазнини и протеини. Въпреки това, резултатите показали, че участниците с ендометриоза усвояват по-малко витамин С (137.93 срещу 152.92 млгр./ден), витамин В12 (4.58 срещу 5.35 µg/ден), магнезий (424.76 срещу 457.81 млгр./ден) от контролната група. Освен това жените с ендометриоза също консумират значително по-малко животински протеин от контролната група, което може да обясни по-ниските стойности на витамин В12.

Тези резултати са все още много предварителни, но дават основа за евентуално тестване на добавки с тези хранителни елементи като стратегия за подобряване на симптомите на ендометриозата.

Изследователите отбелязват също, че проучванията, свързани с определени непоносимости към храни (случва се когато човек има трудности при храносмилането на определена храна) на жени с ендометриоза са оскъдни и необходими.

Друг интересен факт, установен при проучването е, че диагностицираните с ендометриоза жени имат много повече установени хранителни непоносимости (нетолерантност към множество групи храни), в сравнение с контролната група. Значителен е бил процентът на жени с ендометриоза с непоносимост към глутен. Това би могло да обясни облекчаването на болките при изключване на глутена от менюто им. 

„В нашето проучване шансът за непоносимост към определена храна е около четири пъти по-висок при пациенти с ендометриоза в сравнение с контролите. Пациентите с ендометриоза са и  по-предразположени към множествена непоносимост“, казват изследователите.

„Приемът на определени хранителните добавки, напр. витамин С или магнезий може да намали тежестта на заболяването и оксидативния стрес при засегнатите жени. В бъдеще са необходими контролирани и рандомизирани изследвания, за да се проучи влиянието на някои хранителни вещества върху ендометриозата по отношение на съпътстващи стомашно-чревни нарушения и нежелани реакции на терапията“, заключават изследователите, като призовават за допълнителни изследвания.

 

Превод: Наталия Градинарова

Източник:

https://endometriosisnews.com/2019/11/05/diet-intervention-supplements-may-help-relieve-endometriosis-symptoms/

Photo by Anne-Sophie Benoit on Unsplash